Žinot kodėl Izraelyje visi džiaugiasi atėjusia „žiema” (nepykit, neišeina man šio metų laiko vadinti žiema ir rašyti jį be kabučių)? Ogi todėl, kad sužaliuoja, uždera įvairiausios uogos ir daržovės, kurioms reikia „šalto” klimato! Štai todėl pas mus jau pilnos lentynos braškių, ką tik pasirodė švieži artišokai, ir, žinoma, švieži žirneliai!

Na imk, žmogus, ir nesusigundyk šiais žalumynais, ir neišsivirk skaisčiai žalios spalvos sriubos, kuri primena lietuvišką vasarą!.. Aišku, lygiai tokia pat skaisti sriuba išeitų ir iš šaldytų žirnelių, tik svarbu juos labai trumpai virti, kad nespėtų pakeisti spalvos, ir iškart sumiksavus, pateikti.  Aš sriubą viriau naudodama daržovių sultinį (išsiviriau jį iš saliero, dviejų morkų, petražolės šaknies, svogūno, kelių skiltelių česnako, pagardinau lauro lapais, pipirais ir druska), o pateikiau su patrupintu ožkos pieno sūriu. Užtikrinu jus, kad paragavus šios sriubos atsigavo ir kūnas, ir siela:)

Šviežių žirnelių trinta sriuba

1 litras daržovių (arba kitokio) sultinio

1 vidutinio dydžio bulvė

2 puodeliai šaldytų žirnelių (arba 300g šviežių)

Druska, pipirai, žiupsnelis cukraus, šviežios mėtos (jei turit)

Pateikimui – ožkos pieno sūris (nebūtina) ir skrudintos baltos duonos riekelės

Sultinį užverdame ir į jį sumetame nedideliais gabalėliais supjaustytą bulvę. Bulvei bebaigiant virti suberiam žirnelius, ir sultiniui vėl užvirus, paverdame ne ilgiau kaip minutę. Elektriniu plaktuvu suplakam masę iki vientisos konsistencijos. Pareguliuojam skonį druska, pipirais, trupučiu cukraus. Pabaigoje suberiame šviežias mėtas (jei naudojame) ir dar kartą suplakame plaktuvu.

Pateikiame su baltos duonos skrebučiu, nedideliuose puodeliuose (puikiai tinka kavos), viršuje pabarstant trupintu ožkos sūriu ir šiek tiek maltų pipirų.

Jei sriubą verdate iš šviežių žirnelių, išlukštenkite juos iš ankščių, tačiau ankščių neišmeskite. Jas sumeskite į puodą kartu su bulvėmis. Vėliau išimkite, nes ankštys nesusitrins dėl jose esančių kietų membranų.

 

Komentarų apie "Šviežių žirnelių sriuba": 3

  1. Skaitytoja:

    Kaaaaip as megstu zirnelius!!! Gaila, sezonas pasibaiges :/ Bet isbandysiu ir su saldytais, labai vilioja 🙂

  2. Nida:

    Rūta, man irgi žirneliai visur tinka! Jie gražūs ir skanūs, tad niekad nieko nesugadina:) O skonis šviežių kitoks – saldesnis, gyvesnis.

  3. Ruta:

    Kaip grazu!! As zirneliu daznai i sriubas idedu, kad spalva grazsne butu! O labai skiriasi svieziu nuo saldytu sriubos skonis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *