Nuo to laiko, kai turiu ledų mašiną, namuose ledus gaminau tikrai ne kartą. Galiu pasakyti, kad jau spėjau ir „atmušti ranką”:) Tik štai niekuomet žmoniškai tų namuose gamintų ledų neišeina nufotografuoti… Ir visai ne dėl to, kad Izraelio karštyje tie ledai tuoj pat ištirpsta. Pas mus ledai ištirpsta dar nepasiekę to karščio:)

namu gamybos ledai su slyvom

Mano vyras turi savo gimtadienio tradiciją: šiaip jis ledais nepiktnaudžiauja, nors šaltas saldus gardėsis tokiame karštame klimate – tikra atgaiva ir malonumas. Užtai per savo gimtadienį jis sukerta visą kilogramą ledų. Vienas. Tiesiai iš dėžutės:) Tai būna metų norma:) Ši tradicija ir buvo viena priežasčių, kodėl aš įsigijau ledų mašiną: kad kasmet tą kilogramą galėčiau jam pagaminti:)

namuose gaminti ledai

Mano mėgstamiausi ledai, kuriuos gaminau, buvo bazilikų. Antroje vietoje – kokosų (nes aš kokosus mėgstu bet kokiame maiste, bet kokios konsistencijos, ir galėčiau ištisą dieną valgyti nieko kitko, tik kokosus:) Ir dar užsigerčiau kokosų pienu arba kokia nors Pina Colada:)). Trečioje vietoje buvo sūrios karamelės ledai – bet juos dar labiau nei aš mėgsta mano dukra Rūta:) Žinoma, visuomet pasisekimą turi klasikiniai vaniliniai ledai. Mano vyro pageidavimas šiems metams buvo karameliniai ledai, kurie jam labiausiai primena vaikystę. Ne sūrūs, beje, kas yra šių dienų išradimas. Tad jo kilogramas, kaip ir derėjo, išgaravo vienu prisėdimu, fotografuoti jau neliko ką.

Iš anksto žinodama karamelinių ledų likimą, pagaminau dar vienų, itin tinkamų rudeniui – slyvų ledų su porto vynu. Puiki skonio kombinacija, švelni spalva, kurią suteikia slyvų odelės (priklauso nuo slyvų rūšies: kuo tamsesnės slyvos – tuo geriau). Truputis alkoholio sumažina ledų atšalimo temperatūrą, todėl jų tekstūra gaunasi labiau kremiška, minkšta. Ledus pateikti galima su juodojo šokolado drožlėmis arba šlakeliu romo.

slyvu ledai su poru

Slyvų ledai su porto vynu

Slyvų piure:

600g slyvų (maždaug 6 vidutinio dydžio prinokę slyvos)

3/4 puodelio cukraus

Ledų masei:

1/3 puodelio riebaus pieno

2 puodeliai grietinėlės

3/4 puodelio cukraus

8 kiaušinių tryniai

1 kiaušinis

1/4 puodelio porto

Pasigaminame slyvų piure: išimame slyvų kauliukus, supjaustome slyvas ketvirčiais. Sudedame slyvas kartu su cukrumi į nedidelį puodą ir užverdame. Sumažiname ugnį ir troškiname apie 10-15 min., kol slyvos visiškai sukris, taps minkštutės. Suplakame išvirtų slyvų masę elektriniu plakikliu, kad ji taptų visiškai vientisa, arba pertriname piure per sietelį. Gerai atšaldome (geriausia įdedame indą su slyvų piure į ledų vonelę).

Pasigaminame ledų masę: Kiaušinį ir kiaušinio trynius išsukame su dviem trečdaliais cukraus kiekio. Dideliame puode storu dugnu užkaitiname pieną ir grietinėlę ir likusį trečdalį cukraus. Kai tik pienas užverda, nuimame puodą nuo ugnies ir samčiu atsargiai, nuolat maišant, įpilame karšto pieno į suplaktų kiaušinių su cukrumi masę. Viską gerai išmaišome. Įpilame dar samtelį karšto pieno ir išmaišome – tokiu būdu sušildome kiaušinių masę ir vėlesnėje stadijoje išvengiame, kad šie kiaušiniai pavirstų omletu:)

Labai plona srovele, nuolat šluotele plakant įkaitintą pieną, į puodą supilame sušildytų kiaušinių trynių masę. Grąžiname puodą ant ugnies, ir ant silpnos ugnies viriname masę, nuolat plakdami, kol ši sutirštėja. Geriausia patikrinti, ar tirštumas pakankamas: įmerkus medinį šaukštą ir ištraukus, perbrakus pirštu per medinio šaukšto nugarėlę, turi likti švarus takelis. Jei tas takelis iškart užsipildo kremine mase, vadinasi masė dar per skysta.

Paruoštą ledų masę dedame į ledukų vonelę ir atvėsiname, karts nuo karto pamaišant, kol ji tampa drungna. Įmaišome paruoštą slyvų piure ir supilame porto vyną.

Visiškai atvėsusią paruoštą ledų masę dedame į šaldytuvą mažiausiai dviems valandoms, bet geriausia – parai arba net dviem. Pabaigiame gaminti ledus išsukdami juos ledų mašina ir gerai užšaldydami šaldytuvo kameroje.

ledai su vaisiais

  1. Nida:

    Grita, tuoj tas pienelio gėrėjas imsis rimtesnių dalykų – nespėsi nei mirktelt, kai ne tik košytę laižys, bet ir mėsytę kramtys:)

  2. Nida:

    Indre, va ir prigavai mane – receptą nors ir šiandien galiu parašyti, bet kuo iliustrouti?:) Tie ledai buvo sulaižyti (ne pirmą kartą) vieninteliu prisėdimu:)

  3. Indrė:

    Aš tų karamelinių ledų recepto lauksiu 🙂 nes maniškis irgi dėl karamelės pamišęs. O juolab, kad kitą savaitę ir ledų mašinėlę gausiu 🙂

  4. Grita:

    Butent toks koki isivaizduoji,visa laika laimingas,nemoka verkti,juokiasi balsu ir kol kas valgo tik pieneli,nors man jau knieti isvirti kokia darzoviu kosyte.

  5. Nida:

    Grita – nejuokauji?? 9 kg 4 mėnesių?? Oi kaip man patinka tokie minkšti rubuiliukai vaikai, kur rankytės į tokias rinkeles sukrenta:) Nu įsivaizduoju, kiek džiaugsmo (tik nešiot sunku ant rankų:)).
    Odeta – suintrigavai tuo gaspačio. O jis kokio skonio – saldus? rūgštus? pikantiškas?? Idėja tai superinė: bazilikų ledai su gaspačio.

  6. Grita:

    Merginos,fainiausia,kai mociute dar nesena,o anukai jau dideli.Mano maziausias angelas jau 4men osveria 9kg toks mazas karlsonelis.Jausmas juos myleti nerealus…

  7. odeta:

    Nida, gaminsiu Tavo Bazilikų ledus:) Ir pateiksiu juos su šviežiais ir labai prinokusiais pomidorais a la gaspacio. Ragavau šiais metais savo kaimo FR restoranėlyje. Buvo tobula. Rekomenduoju išbandyti, tik pomidorų sėklas reikia išimti, kad sodriau būtų:)

  8. Nida:

    Dovile – visiškai sutinku, kad su amžiumi išties labiau pradedi vertinti ir vaikus, ir anūkų labai lauki:) Bet šiaip tai labai faina, kai vaikai jau suaugę, o dar ir mes ne tokie seni:)
    Odeta, bus įdomu kokie tavo įspūdžiai apie ledų gaminimą:) Ar jau turi pasirinkusi KOKIUS ledus įkurtuvėms gaminsi?

  9. odeta:

    Ko jau ko, bet anūkų klausimus labai sunku reguliuoti:))) O ledų mašiną turiu pasidėjusi, vis dar neišbandžiau:) Tačiau pasižadėjau, kai persikelsime į namą ( tai jau turėjo būti rugpjūčio mėn:((() įkurtuvių progai būtinai pagaminsius ledų:)

  10. Dovilė:

    O aš kuo labiau vyresnėju (nesakau, kad senstu;-), tai vis labiau suvokiu, koks neįkainojamas turtas ir džiaugsmas yra vaikai, anūkai. Ir nesvarbu, ar jauniems, ar vyresniems gimsta. Nida, jūs su dukra kaip seserys atrodot. Labai faina.

  11. Nida:

    Dovile, niekad nežinia, kaip su tais anūkais:) Jei mano dukra būtų mano (kvailomis) pėdomis sekusi, jau turėčiau ketverių metų anūką/ę:)

  12. Dovilė:

    Nida, toli dar tau tie anūkai;-)O tradicija per gimtadienį valgyti ledų „kibirėlį” nereali. Aš dabar susimąsčiau koks mano super skanėstas galėtų būti.

  13. Nida:

    Manau, kad kai turėsiu anūkų, tai mano ledų mašina dirbs nenutrūkstamu ritmu:) O aš būsiu pati mylimiausia močiutė, nes gi pas mane visada bus šaldiklyje ledųųųųųųų!!:))

  14. Grita:

    Nida,tiesiog fantastika,dziaugiuosi,kad neturiu tos ledu masinos,nes man tektu gyventi virtuveje.Ledu valgytoju pilni namai,o gaminti tureciau as…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *