Kai jį pamačiau, iškart žinojau, kad jį gaminsiu. Ne tik kad gaminsiu, bet kad kartosiu. O kai paragavau, žinojau, kad kartosiu dažnai:) Nes nėra turbūt paprastesnio deserto nei šis! 

Ledų desertai vasarą yra nepamainomi. Žinoma, tą vasarą, kurią kepina saulė, bet ne tą, kurią merkia lietus:) Tad kai tik gerai užkaito oras, į trasą išėjo ledų torto gamybos procesas:)

Jei norite sužinoti mano verdiktą, tai Tiramisu sluoksniuotą ledų tortą apibūdinčiau kaip “tortą tinginiams” arba “kaip sutaupyti laiko ir sublizgėti”. Įdomu kodėl? Nes gaminant šį skonio šedevrą galima taip sėkmingai nukirsti visus kampus, kad virtuvėje užtruksite vos kelias minutes. Dėl svečių reakcijos aš net neabejoju, ir jums jos nepasakosiu, paliksiu pasidžiaugti patiems:) 

Taigi, nemėgstantiems kirsti kampų teks išsitraukti ledų aparatą ir pasigaminti dviejų rūšių ledus patiems:) Vieni bus vaniliniai, kiti – kavos skonio (tereiks į vanilinių ledų masę vietoje vanilės įmaišyti 2 šaukštelius tirpios kavos). Kaip gaminti ledus esu rašiusi ne kartą, esu atsakiusi į ne vieną klausimą dėl naminių ledų aparato….:) Jei tik turite pakankamai didelį šaldiklį, tai naminiai ledai – tarsi maža prabanga, kokią galite sau susikurti kada panorėję:) 

Tačiau mėgstantiems stebuklus kurti greitai, pirma instrukcija skamba taip: bėkit į parduotuvę ir nusipirkite 2 indelius (po 500ml) ledų. Vieną indelį vanilinių, kitą – kavinių. 

Bet dar sekundę palaukit prieš bėgdami pirkti ledų… Pakalbėkim dar greitai apie KAVĄ. Visi, kas užsuka pas mus į svečius, kraipo galvas, kad gyvendami dviese mes turime tris aparatus kavai daryti:) Tarsi juokais jie klausia: “Kasdienai vis kitas?:)”. Bet atsakymas toks ir yra – tikrai, kasdienai vis kitas! Nes kasdien man norisi vis kitokios kavos!! Aš asmeniškai geriu tik vieną puodelį kavos per dieną. Ir būtent todėl ta kava turi būti tobula. Ne kokia užpilta stiklinėje, kai tarp dantų reikia košti maltas kavos pupeles, bet tikra, tiršta, su putele ant viršaus, kvapni, iš tik ką sumaltų pupelių, specialiai sumaišytų taip, kaip būtent aš jas mėgstu… Mažumėlę užtrukau, kol savo vyrui įrodžiau, kad mums labai reikia gero kavos aparato, prieš perkant pirmąjį, bet visus sekančius pirkti ragino būtent jis:) Nes suprato, koks kaifas namuose turėti gerą kavos aparatą, ir kuo skiriasi GERA KAVA nuo šiaip, bet kokios, eilinės. 

Kodėl aš čia apie tą kavą užsikalbėjau? Ogi todėl, kad sulaistyti sausainiams šiame recepte jūs naudosite kavą. Ir tai labai svarbus ingredientas, patikėkite, nes jos skonis dominuos. Todėl kavą naudokite geriausią kokią tik turite, idealu, jei tai bus espresso. O jei slapčia pagalvojate apie gerą kavos aparatą, suskubkite, nes kaip tik šiuo metu vyksta gera akcija vokiškiems Melitta® kavos aparatams. Kokio skanumo tuose aparatuose verdama kava jūs galite paragauti buitinės technikos parduotuvėse, tokiose kaip Topo centras, Elektromarkt, Avitela, Senukai… Bet svarbiausia, kad perkant aparatą rugpjūtį greta standartinių dviejų metų (net dviejų reikėtų sakyti) jūs gaunate dar du papildomus metus garantijos! Asmeniškai aš vertinu vokišką techniką už kruopščiai atidirbtą dizainą ir techninius sprendimus (paprastai ji nekelia problemų ir nesiožiuoja). Bet sakykite ką norite,- kavos aparatas su 4 metų garantija yra visiškai nerealus pasiūlymas namų vartotojams… 

Sluoksniuotas Tiramisu ledu tortas – idealus desertas vasarą
Visi prašys dar vieno gabalėlio, pamatysit.

Sluoksniuotas Tiramisu ledų tortas

500ml vanilinių ledų, palaikytų keletą minučių kambario temperatūroje, kad suminkštėtų

1/4 stiklinės (60ml) kavos skonio likerio arba Amaretto

1/4 stiklinės (60ml) stiprios espresso kavos, atšaldytos

12-14 sausainių “Damų piršteliai”

500ml kavinių ledų, palaikytų keletą minučių kambario temperatūroje, kad suminkštėtų

Kakavos pabarstymui

Išklokite pailgą 10x21cm kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir įdėkite į šaldiklį 10 minčių, kad gerai atšaltų. Sudėkite vanilinius ledus į paruoštą formą, ir plokščiu peiliu (palette) išlyginkite ledų paviršių. Padėkite į šaldiklį, kol ruošite kitus ingredientus. 

Mažame dubenėlyje sumaišykite kavos likerį (arba Amaretto) su kava. Trumpam įmerkite pusę sausainių į šį skystį ir suguldykite and vanilinių ledų sluoksnio. Ant viršaus uždėkite kavos ledus ir taip pat išlyginkite paviršių.Trumpai įmerkite likusius sausainius ir išdėliokite ant kavinių ledų sluoksnio. Padėkite formą su ledais į šaldiklį ir laikykite jame tortą apie 2-3 valandas, arba kol gerai sušals. 

Patiekdami išimkite iš formos, pašalinkite pergamentą, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir pabarstykite gausiai kakava. 

Recepto šaltinis: Donna Hay  žurnalas 94. 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.