Savaitgalis bėga kaip niekuomet darbingai! Kadangi esu priversta sėdėti namuose, tai atsidarau visus terasos sustumiamus langus, pro kuriuos matosi žydra jūra, užtraukiu specialų stogelį, darantį malonų šešėlį, kad saulė nespigintų į akis, ir nuo ryto iki vakaro sėdžiu prie kompiuterio. Izraelio žiema – pats maloniausias metas, kai temperatūra nepakyla aukščiau +25C.

Per tas porą dienų jau baigiu suaugti su kėde, bet tuo pačiu labai didžiuojuosi, kad baigiu padaryti visus darbus, kuriuos buvau „skolinga”. Niekas, žinoma, čia nekaltas – pati tų skolų ir prisidarau:) Prisižadu, kad parašysiu straipsnius, kad paimsiu interviu, kad aprašysiu tą ir aną.

Bet „atšvęsdama” kelis pabaigtus eilėje ilgai stovėjusius darbus, nutariau pasigaminti salotų iš tos mano anksčiau išgirtos madingos Londono vietelės Ottolenghi. Juk pamenate, kaip tarsi susitarę su Jurga iš „Savaitgalio rendez-vous” ėmėme ir pagaminome tą patį patiekalą – keptą viščiuką su mandarinais ir anyžių degtine?:) Tikiuosi, kad nesikartoju, publikuodama dar vieną paprastą, bet aromatingą patiekalą iš Ottolenghi repertuaro.

kalafijoru salotos su lazdynu riesutais

Kalafijorai – žali ar šiek tiek apskrudinti – labai naudingi salotų ingredientai. Ypač žiemą, kada šviežių daržovių pasirinkimas itin ribotas. Kalafijorai ypač gerai sugeria padažo skonį, ir labai tinka su salstelėjusiu užpilu. Panašu, kad Ottolenghi berniukus kuriant šias salotas įkvėpė Australijos šefė Karen Martini. Paragaukite, jos tikrai turi kažką, kas smagiai pakutena gomurį!

skrudintu kalafijoru ir lazdynu riesutu salotos

Skrudintų kalafijorų ir lazdyno riešutų salotos (2 asm)

1 nedidelė kalafijoro galva, padalinta į mažučius žiedelius (660g)

5 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 didelis saliero stiebas, supjaustytas mažais gabaliukais (70g)

30g lazdyno riešutų (su odelėmis)

10g petražokių, sukapotų

50g granatų sėklų

1 a. šaukštelis cinamono

1 a. šaukštelis kvapiųjų pipirų (allspice)

1 s. šaukštas sherry acto

1 a. šaukštelis klevų sirupo

Druska, juodieji pipirai

Įkaitiname orkaitę iki 200C (su turbo funkcija).

Kalafijorus sumaišome su 3 šaukštais aliejaus+1 šaukštelio druskos+ trupučiu juodųjų pipirų mišiniu. Išberiame juos vienu lygiu ant kepimo skardos ir kepiname orkaitės viršuje apie 25-30 Min., kol kalafijorai pasidaro traškūs irkraštai paruduoja. Sudedam juos į didelį dubenį ir paliekam atvėsti.

Orkaitės kaitrą sumažiname iki 150C. Ant tos pačios skardos suberiame lazdyno riešutus  ir kepame juos orkaitėje apie 17min. Riešutus atvėsiname, tada supjaustom juos šiek tiek virtuviniu peiliu. Sudedame riešutus į dubenį su kalafijorais.

Likusį aliejų ( 2 šaukštus) sumaišome su cinamonu, kvapiais pipirais, actu ir klevų sirupu. Kalafijorus su riešutais sumaišome su granatų sėklomis, kapotais salierais, viską užpilame padažu ir gerai išmaišome. Jei trūksta, pagardiname druska, pipirais.

kalafijoru salotos su granatais

  1. Nida:

    Andrej – aš neįsivaizduoju kaip galima kalafiorų nemėgti!!!:) Man tai viena tobuliausių daržovių, kurios neatsivalgau…. Bet tas gerai paskrudintas kalafioras kaip ir ryžiai man pačiai buvo malonus atradimas, kad dar ne viską apie šią tobulą daržovę žinojau 🙂

  2. Andrej:

    Ačiū Nida, kad leidote man pajusti meilę kalafiorams 🙂 Ko gero ši daržovė buvo nemėgstamiausia kartu su baklažanu, bet viskas keičiasi. Tiek šios salotos, tiek kalafiorų ryžiai, tiek tiesiog apvirtas ir orkaitėje iškeptas, puikiai dera kaip garnyras arba sueina už atskirą vakarienės patiekalą. Ačiū dar karta.

  3. Nida:

    Lina, kalafijorus aš DIEVINU!!!! Tik vis save pagaunu, kad gaminu juos tradiciškai – apverdu, tada apkepu su džiūvėsiais…. Bet jau paruošusi esu net du naujus įrašus, kuriuose pirmu smuiku gros kalafojorai:)

  4. lina:

    O as pasigedau pas jus Nida, daugiau patiekalu su kalafijorais, ieskojau uzkepeliu ar dar ko nors ir tik keleta radau.
    Pagalvojau, kad irgi ne jusu megstamiausias patiekalas. O as juos galiu kasdien valgyt.

  5. Nida:

    Nu aš irgi nustebus – maniau, kad visi, nepaisant to keisto kvapo, kalafijorus mėgsta:) Bet pasirodo, reikia pratinti. Šaunuolės, merginos, kad tuo klausimu turite įdirbį!:)

  6. Skaitytoja:

    Kas cia visiems vyrams su tais kalafijorais? 😀 As irgi tik pripratinau pagaliau savaji 😀 O man jos super atrodo! Reikes gal net i darba pietums pasigaminti – svieciasi dietinis laikas, vasara arteja juk…. Ir baltai pavydziu nuostabios ziemos Tau! Et…

  7. Jurga:

    O, vasarą būtinai išbandysiu 🙂 Labai jau vyras to kvapo memėgsta – bet kai vasara, atidaryti visi langai, kvapas greit išeina, tai sykį įsiūliau paragauti ir visai patiko jam kepti kalafiorai (čia buvo po 12 metų atkaklaus siūlymo).

  8. Nida:

    Bet tikrai, Odeta, kalafijorai turi tą soecifinį kvapą, sutik. Ypač kai pareini iš gryno oro į patalpą, kurioje virė kalafijorai, tai nelabai malonus tas kvapas:) Bet man skanu kalafijorai visokiais pavidalais.

  9. odeta:

    Kaip as megstu tokias saloteles:) Tik vyras labai raukosi, sako kad smirda:)) Tad labai retai gaminu, tai esu labai pasiilgusi tokio patiekalo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *