Kasdien vis tikiuosi, kad tie keisti šio pavasario orai ims ir pagaliau liausis stebinę, kai pro vieną langą matai krušos žirnelius, o pro kitą – saulę… Padžiuginę keliomis šiltomis dienomis mėnesio pradžioje ėmė ir sudarganojo nepataisomai… Bet visvien nuotaika kitokia, nei rudenį, sutikit! Kai žinai, kad kur buvusi, kur nebuvusi, visvien ateina vasara, nuotaika visiškai kitokia, tiesa?:)

O ten, kur vasara, ten – salotos! Kol kas dar ne tos, žaliosios, lengvosios, gaiviosios, bet tos, kurios visų pirma yra sotus užkandis. Kai man reikia nuspręsti ką greitai pasigaminti sotaus, skanaus ir maistingo, kažkodėl pirma mintis, kuri ateina į galvą, būna avinžirniai. Jie gardūs, skoniu primena riešutus, kupini baltymų, greitai pasotinantys. Avinžirnių visuomet turiu spintelėje konservuotų (visiškam bado arba pritrūkusio laiko atvejui:)), arba parą išmirkytų, suminkštėjusių ir užšaldytų porcijomis atskiruose maišeliuose, kad prireikus galėčiau greitai išsivirti. Tai šioms salotoms, žinokit, tiks ir vieni ir kiti. Tiks dėl to, kad apvirtus (arba konservuotus) avinžirnius mes dar apskrudinsime su Artimųjų Rytų prieskoniais. 

Tačiau kokios gi būtų salotos be gražuolių morkų! O dar be tų morkų, kurios dailiai supjaustytos spiraline pjaustykle į ilgas plonas virveles, apsiraizgiusias aplink kvapnius avinžirnius… Žinot, ta spiralinė pjaustyklė visų pirma reikalinga tam, kas nemėgsta daržovių (patikėkit, tokių būna!!). Nes aš neįsivaizduoju žmogaus, kuriam neknietėtų štai taip pailgomis juostelėmis supjaustytų morkų paragauti:) Apie estetiką aš net nekalbu: toks daržovių supjaustymas net ir paprastas salotas ims ir pakylės į nė nesapnuotas aukštumas! Na nepykite, kad taip įsijaučiau – tiesiog negaliu tuo stebuklingu aparatu atsidžiaugti:)

Ko dar prireiks? Kelių rūšių prieskonių, žalumynų ir halloumi [haliumi] sūrio. Rekomenduoju būtent haloumi, nes jį bus lengva sutarkuoti (ech, ir vėl tas grožis…), tačiau jei po ranka turite fetos – tiks ir ji. 

Spiralėmis supjaustytos daržovės – dar skanesnės:)
Salotos su avinzirniais ir morkom
Tai jau net ne salotos, o užkandis:)

Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos

4 asm.

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

po 1 šaukštelį kumino, saldžiosios paprikos (galite perpus su rūkyta) ir pankolių sėklų

apie 1/2 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)

2x400g konservuotų avinžirnių, nusausintų (arba atitinkamai virtų)

3 morkos, nuskustos ir supjaustytos ilgomis „virvelėmis”

Sauja mėgiamų priskoninių žolelių lapų: mėtų, bazilikų, kalendrų, petražolių….

200g halloumi sūrio, sutarkuoto stambia tarka

Padažui:

2 šaukštai citrinos sulčių

1 šaukštas medaus

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską, ir kepinkite apie 1-2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.). 

Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles”, žalumynus, sutarkuotą sūrį, ir lenvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalinkite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuodšdami keliomis juostomis morkų spiralių. 

Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsę, kambario temperatūros. 

Receptas iš Donna Hay, Fresh and Light

Komentarų apie "Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos": 6

  1. Nida:

    Andrej – visai geras pakeitimas:) Nu tikrai neturėjo skonio sugadinti nei parmezanas, nei čili:) 🙂

  2. Andrej:

    Greita, lengva, skanu. Tik paprikos miltelius su čili sumaišiau netyčia ir vietoje haloumi parmezaną dėjau, irgi gavosi geras skonis 😀

  3. Nida:

    Egle – būtent tam jis ir skirtas pirmų pirmiausia! Daržoves jis pjausto spagetti, tagliatelle ir linguini tipo „makaronais” (3, 5 ir 9 mm). Jau ruošiu kitą įrašą apie tuos daržovių makaronus be glitimo:)

  4. Eglė:

    Ar galėtumėte patikslinti aparačiuko informacija? Jis galbut tinkamas ir daržoviu makaronams gaminti?

  5. Nida:

    Aš taip ir žinojau, kad tokių žmonių yra, tik nežinojau, kad jie – mano giminaičiai:)) Geriausia būtų pačiupinėti tokį WMF aparačiuką Avitelos arba Technoramos parduotuvėse. Ten superiniai konsultantai, beje.

  6. Daiva:

    Čia apie mane, Nidut:)
    Aš nemėgstu daržovių, dievinu avinžirnius ir svajoju apie tokią pjaustyklę. Kur galėčiau rasti tokį stebuklingą aparatą? Aš jau noriu paragaut tokių morkų..:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *