Vegetarizmas visame pasaulyje iškovoja vis daugiau ir daugiau dėmesio. Skamba tarsi akibrokštas, bet atrodo, kad net geriausi Amerikos šefai pamažu atsuka nugarą mėsai. Mėsainių mylėtojų šalį jau kuris laikas užvaldžiusi daržovių karštinė, o mėsiški patiekalai masiškai nyksta iš valgiaraščių. Tik pamėginkite gauti stalelį kuriame nors populiariausių Niujorko vegetariškų restoranų, ir suprasite, kad Amerikos ateitis priklauso daržovėms.

Dar neseniai garsių Australijos restoranų šefai į savo virtuves dešimtis tūkstančių kilometrų skraidinosi škotiškus langustus, Tasmanijos upėtakius ir Kolorado avieną. Žinot, kas dabartinės šių restoranų “žvaigždės”? Pupos!

Vegetarišką restoraną lengva turėti Viduržemio jūros šalyse: čia saulė subrandina kelis derlus per metus. Vienas po kito dygsta restoranai be mėsos ir visoje Skandinavijoje, o jų vadovai visi kaip vienas pripažįsta, kad kalafijoro galva gali įkvėpti virtuvės šefus kurti kur kas labiau, nei gabalas žalios mėsos.

Pritaikę keisčiausias ir inovatyviausias technikas, kurių pagalba šefai rūkina kalafijorus, šakniavaisius trina į pastas, brokolius dehidratuoja specialiose krosnyse, skrudina morkas arba į miltus mala šitakė grybus, marinuoja avokadus, o prieskonines daržoves “konservuoja” su druska, jie teigia, kad galimybės ruošti vegetariškus patiekalus yra neribotos bet kokiame klimate, bet kuriuo metų laiku. Vienas po kito į perkamiausių knygų sąrašų viršūnes kopia vegetariškų valgių albumai. Kai kurių patiekalų paragavę prisiekę mėsos garbintojai kelia rankas: jie abstulbę, jog ką tik suvalgė grybą, o ne dūmu kvepiantį rūkytos šoninės gabalėlį…

Todėl šiandien dalinuosi su jumis vienu patiekalu iš Izraelio virtuvės. Nors prieš keletą metų atrodė gana keista, tačiau dabar jau nieko nešokiruoja restorane ant stalo patiekata visa kalafioro galva. Tokią pasigaminti galite ir jūs, o jei ruošiatės vakarėliui – visai smagu bičiuliams bus “pažnaibyti” keptą kalafiorą, atsilaužiant gabalėlį ir mirkant į gaivų jogurto ir mėtų padažą. 

Keptas kalafioras
Visa kalafioro galva įspūdingai atrodys ant stalo

Skrudinta kalafioro galva su mėtiniu jogurtiniu padažu

4-6 asm. 

2 nedidelės kalafioro galvos, su žaliais lapais ir kotais

Alyvuogių aliejaus aptepti kalafiorus

2 šaukštai zaatar prieskonių mišinio* 

Jogurtiniam mėtiniam padažui:

1 stiklinė graikiško natūralaus jogurto

2 šaukštai gero alyvuogių aliejaus

1 šaukštas citrinų sulčių

2-3 česnako skiltelės, sutrintos

1/2 šaukštelio rupios druskos

1/4 stiklinės susmulkintų šviežių metų lapelių 

šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 230C. Dideliame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos, kad vanduo būtų labai sūrus. Kai vanduo užvirs, įdėkite kalafioro galvas (jei netelpa – po vieną) ir blanširuokite 6 min. Kol kalafiorai verda, paruoškite didelį dubenį su lediniu vandeniu kalafiorams atvėsinti: įdėkite juos iškart į ledinį vandenį, kai tik ištrauksite iš verdančio vandens.

Išimkite atvėsintus kalafiorus iš vandens, nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Padėkite kalafioro galvas ant kepimo skardos ir įmasažuokite į jas aliejų, stebgdamiesi kad jo patektų į visus tarpelius, ypatingai link centrinio kalafioro koto. Skrudinkite kalafiorus įkaitintoje orkaitėje (arba kepsininėje), vis pasukdami skardą, kad apskrustų tolygiai, apie 20 minučių, arba kol gerai apskrus iš visų šonų. Pabaigoje pabarstykite zaatar mišiniu. 

Iš visų ingredientų sumaišykite jogurtinį padažą ir patiekite su visa kalafioro (šilto arba kambario temperatūros), galva.

*Zaatar – tai tradicinis Artimųjų rytų regiono prieskonių mišinys. Jo galite įsigyti specializuotose parduotuvėse (tokiose kaip Istambul), arba patys susimaišykite pakaitalą iš džiovinto raudonėlio (oregano), pipirų, kumino (cumin) ir trupučio citrinų sulčių

Recepto šaltinis: Steven Rothfeld “Israel Eats”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.