Po Velykų populiariausi – tie patiekalai, kurių sudėtyje yra kiaušiniai:) Ir visai ne dėl to, kad per šventes nepakankamai būname jų prisivalgę:) Man ranka tikrai nekyla išmesti maisto produktų, o juolab kai kiaušiniai – kaimiški, skanūs… Tad vis stengiuosi sugalvoti kokių naujų būdų kaip sočiai, skaniai ir nenuobodžiai pagaminti dar vieną vakarienę arba nesunkų užkandį. 

Šįkart jūsų dėmesiui – sočios salotos su skaldytais kviečiais, skrudintais kalafiorais ir tunu. Vegetarai, beje, tuną šiame recepte gali pakeisti feta sūriu – bus tikrai ne mažiau skanu!:) 

Aš šiame recepte naudojau fariki (freekeh)- Artimuosiuose Rytuose labai populiarius žalius kviečius, kurie minimi dar Biblijoje! Šių kviečių galite įsigyti ir mūsų prekybos centriuose, atkreipkite dėmesį į lentyną, kurioje stovi kuskusas, perlinis kuskusas, įvairūs avižų, ryžių miltai… Jei niekuomet nesate nieko gaminę su fariki – tai gali būti pretekstas juos išbandyti. Šie kviečiai ypatingi tuo, kad surenkami dar žali, nesunokę, todėl labai minkšti ir sultingi. Tačiau tam, kad tokie nesunokę kviečiai išsilaikytų, juos apdegina atvira liepsna. Būtent todėl fariki turi tokį itin švelnų ir malonų degėsio skonį. Tačiau jei neturite fariki, galite šioms salotoms naudoti burgulą (kuo stambesnį) – dar vieną kviečių atmainą, populiarią Artimuosiuose Rytuose!!

Kvieciu salotos su tunu
Šioms salotoms išbandykite fariki – degintus žalius kviečius!

Skaldytų kviečių ir keptų kalafiorų salotos su tunu 

4-6 porcijos

1 stiklinė fariki (arba skaldytų kviečių – burgulo)

1 ir 1/2 stiklinė daržovių sultinio

1 stiklinė vandens

1 galva (apie 1kg) kalafioro, padalinto į nedidelius žiedelius

5 šaukštai alyvuogių aliejaus

3/4 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų

Pundelis žalių svogūnų laiškų, supjaustytų

2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 šaukštelis Dijon garstyčių

1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės

1/2 stiklinės alyvuogių

2 šaukštai kaparėlių (išskalautų ir nusausintų)

Pundelis petražolių, susmulkintų

3-4 šaukštai paskrudintų kedro riešutų

2 indeliai (po 140g) konservuoto tuno aliejuje, nusausinto

2-4 kietai virti kiaušiniai 

Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Kviečius (fariki) nuplaukite, tada sudėkite į puodą, užpilkite sultiniu ir vandeniu, virkite 20 minučių. Jei liko nesusigėrusio skysčio, jį nupilkite, o puodą uždengę palikite pastovėti, kad kviečiai pabrinktų, apie 5 minutes. Tada išverskite į dubenį ir palikite pravėsti iki kambario temperatūros. 

Kalafiorus sudėkite į skardą, pašlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pabarstykite 1/2 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų, gerai išmaišykite, kad kalafiorai pasidengtų aliejumi ir druska, ir pašaukite į orkaitę. Po 12 minučių pabarstykite svogūnais (šiek tiek pasilikite dekoracijai), pamaišykite ir dar pašaukite 15 minučių, kad apskrustų. 

Kol kalafiorai kepa, sumaišykite padažą: mažame dubenėlyje suplakite citrinų sultis, likusius 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, garstyčias, likusius 1/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų. 

Prieš patiekiant (geriausia likus apie 10 min., kad skoniai susigertų) sumaišykite kviečius, kalafiorus, kaparėlius, alyvuoges, kedro riešutus ir petražoles su likusiais svogūnais, pašlakstykite padažu, išmaišykite. Išdėkite į lėkštes, ant viršaus padalinkite konservuotą tuną bei ketvirčiais pjaustytus kiaušinius, papuoškite likusiomis petražolėmis ar kitais žalumynais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.