Patys įvairiausi dip’ai (arba padažai, arba mirkalai) – bene mėgstamiausias vakarėlių patiekalas. Padėjai dubenį tirštos masės, patiekei duonos lazdelių arba šviežių daržovių šalia, ir visi nevaržomi mirko kiekvienas savo gabalėlį! Tačiau kas sakė, kad visi dip’ai privalomai turi būti riebūs ir sunkūs? 

Šiandien naikinau daržovių atsargas šaldytuve, nes kai tik ateina turgaus diena, tai turiu save nebent prisirišusi laikyti, kad ir vėl pilno krepšio daržovių namo neparsivežčiau… Dedu jas į šaldytuvą (jau tas, nors užma pusę virtuvės, braška per siūles), ir paskui turiu gelbėti, kad neprapultų, kad kažkaip sunaudočiau, nes juk negi išmesi?… 

Šiandien atėjo eilė brokoliams. Dievinu šias daržoves, ir labai mėgstu turėti jų po ranka, kai reikia greito garnyro prie kokių nors mėsiškų patiekalų. Tiesiog išverdu juos garuose ir patiekiu. Gana dažnai iš brokolių darau “ryžius”, ir tada mano svečiai žiūri į tuos žalius grūdelius, ir niekaip nesupranta kas čia jiems siūloma:) Apie brokolius, kalafiorus, cukinijas ir visokius kitokius įdomesnius jų panaudojimo būdus kaip tik neseniai pasakojau LRT laidoje “Šeštadienio Labas Rytas”. Juk pripažinkit, ir jums būna, kad užgriuvęs vienos ar kitos daržovės derlius per greitą laiką “suvartoja” ir fantaziją, ką iš tų daržpvių naujo ir skanaus pagaminti:) 

Na tai čia jums bus vienas būdas kaip suvartoti brokolius. Šio dipo spalva – nepakartojama. Skaisčiai žalia. Jis patiekiamas šiltas, skirtingai nei kiti mirkalai. Aš šį patiekalą patiekiau kaip užkandį prieš pagrindinį patiekalą. O su skaisčiai žalia brokolių mase tiesiog tobulai derėjo traškus lavašas, kurį kepiau savo grilyje Big Green Egg, tačiau ne prasčiau lavašai iškeps ir jūsų orkaitėje. 

Dip’ą pagaminti užtruksite vos minutę-kitą, kol sutrinsite visus ingredientus blenderyje
Tik pažiūrėkite į šią spalvą! Niekas jai neatsispirs, garantuoju
Lavašai taip pat jau baigia kepti ant įkaitusio akmens…
Beliko patiekti ant stalo
Švelnus žalias šiltas dip’as puikiai dera su traškiu čiobrelių lavašu…
Argi ne puikus užkandis draugų vakarėliui?:)

Šiltas brokolių ir anakardžių dip’as su čiobrelių lavašais 

Brokolių dip’ui:

  • 1/2 stiklinės (75g) anakardžių riešutų
  • 600g brokolių, padalintų gabalėliais
  • 4 sūdyti ančiuviai
  • 1/2 stiklinės (15g) tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 stiklinės (40g) jaunų špinatų lapų
  • 1/4 stiklinės (60ml) alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
  • 2 šaukštai šviežių citrinos sulčių

Čiobrelių lavašams:

  • 1 šaukštelis sausų mielių (arba 20g šviežių)
  • 1/2 stiklinės (125ml) drungno vandens
  • 1 šaikštelis cukraus
  • 2 stiklinės (320g) kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis smulkios druskos
  • 1/4 stiklinės (60ml) alyvuogių aliejaus plius dar šiek tiek patepimui
  • Pundelis šviežių čiobrelių

Pirmiausia užminkykite lavašų tešlą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų ir palikite šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad suputotų. Per tą laiką į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą persijokite miltus, įberkite druską, sumaišykite, ir viduryje padarykite duobelę. Į duobelę supilkite mielių mišinį ir aliejų, ir užminkykite elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite jį aliejumi, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite apie 20 minučių, kad truputį pakiltų. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Jei lavašus kepsite gilyje, įkaitinkite iki 200C, įdėkite konvektorių bei picai kepti skirtą akmenį. Palikite apie 10 minučių, kad akmuo įkaistų. 

Lavašų tešlą padalinkite į 8 dalis. Kiekvieną iškočiokite plonais pailgais paplotėliais, maždaug 1mm storio. Uždėkite po kelias šakeles čiobrelių, ir kočiodami įspauskite čiobrelio šakeles į lavašus. Kiekvieną patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite ant kepimo skardų (arba picos akmens grilyje). Kepkite apie 10-12 minučių, arba kol lavašai gražiai pagels ir taps traškūs. 

Kol lavašai kepa, paruoškite šiltą dip’ą: anakardžių riešutus suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pabrinkti 10 minučių. Dideliame puode verdančiame vandenyje apie 2 minutes apvirkite brokolius, tada juos perliekite lediniu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Į smulkintuvą sudėkite virtus brokolius, išmirkusius ir nusausintus anakardžių riešutus, ančiuvius, tarkuotą kietąjį sūrį, špinatus, aliejų, citrinos žievelę ir sultis, Viską susmulkinite iki labai vientisos masės, tada iškrėskite į puodą ir keletą minučių pašildykite prieš patiekdami su lavašais. 

Receptas iš Donna Hay žurnalo Nr. 93

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.