Pirmiausia prisipažinsiu, kad tai turėjo būti rabarbarų ir braškių pyragas. Sako, rabarbarams ir braškėms draugystė užrašyta žvaigždėse, juk šie du gardėsiai sunoksta labai panašiu metu ir taip iš tikrųjų atidaro tą gerąjį vaisių sezoną. Tiesa, braškes į kepinius aš imu dėti maždaug apie Jonines, kai jau iki soties atsivalgom visi šviežių uogų:) O kaip tik apie Jonines baigiasi ir rabarbarai… Tai man ta braškių ir rabarbarų kombinacija kasmet vis kažkaip nesigauna:)

Kaip ir pas daugelį iš jūsų (pasitikrinkit, jei netikit:)) braškių dar turėtų būti užsilikę šaldiklyje dar nuo praeito sezono:) Tai šiam kepiniui tos šaldytos tikrai tiks kuo geriausiai. Bet aš, žinokit, patingėjau eiti į rūsį, kur stovi mano didysis šaldiklis, tad pasirinkau trumpesnį kelią – iki virtuvėje esančios šaldymo kameros, o joje, beje, net keli maišeliai pernykščių aviečių! Saldžių iki negalėjimo, užšaldytų per patį sezono piką, kai jau nesuvalgėm tiek, kiek jų pipirkau iš ūkininkų:) Tai numojau ranka ir iškepiau pyragą su avietėmis vietoj braškių. 

Todėl ptarimas toks: pažiūrėkite į šį reikalą labai kūrybiškai. Rabarbarų tikrai rasite turguje (o gal savo darže?), uogų šaldytų turėtumėt dar turėti nuo pernai – griebkite tas, kurių negaila, arba kurių turite daugiau, arba palaukit šviežių:) Kad ir kokią kombinaciją pasirinksit, pyragas pavyks ir padarys įspūdį tiems, ką vaišinsit:)

Dar vienas įspėjimas – šis pyragas labai nesaldus. Jei jums nepatinka pyragai, kuriuose dominuoja rūgštelė – visada cukraus į įdarą galite įdėti daugiau, arba pabarstyti iškepus cukraus pudra, arba patiekti su vaniliniais ledais, kurie tikrai kompensuos saldumo deficitą:) 

Trapios tešlos pyragas su rabarbarų įdaru
Pyrago įdaras paskanintas lašeliu pikantiškumo: balzamiko actu ir juodaisiais pipirais
Pyragui tiks braškės, avietės ar kitos uogos, kurių galbūt dar turite savo šaldiklyje
Rabarbarų pyragas nėra saldus, o cukraus trūkumą kompensuoja kaušelis vanilinių ledų
Print Recipe
Rabarbarų ir aviečių pyragas su balzamiko actu ir juodaisiais pipirais
Labai jaukus, gražus ir pradžiuginantis gomurį vaisiškas pavasarinis pyragas. Trapi tešla ir sultingas vaisių įdaras negali nesuskambėti puikiai. Cukraus kiekis čia - minimalus, jums saldumo gali ir pritrūkti, todėl drąsiai pasikoreguokite cukraus kiekį. Na o šlakelis balzamiko acto ir pipirai suteiks įdarui ekstra spindesio.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 6 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 6 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Procesas
  1. Pasigaminkite trapią tešlą (galima ir iš vakaro): sumaišykite miltus, cukrų ir druską, ir išberkite šį mišinį ant darbastalio. Padarykite centre duobutę ir sudėkite gabaliukais supjaustytą labai šaltą sviestą. Peiliu kapokite sviestą kartu su miltais, kol gausite drėgnus miltingus trupinius. Sudėkite visą šią masę į virtuvinio kombaino indą, įpilkite šalto vandens ir acto mišinio (pradėkite nuo kokių 120ml, jei prireiks, įpilsite beminkant), ir užminkykite kuo greičiau tešlą. Ji neturi būti labai minkšta ir tolygi, vos ingredientai sušoks į visumą, minkymą baikite.
  2. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis, kiekvieną suplokite į diską. Suvyniokite kiekvieną tešlos diską į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent porai valandų (geriausia pernakt).
  3. Išimkite vieną iš tešlos diskų, apie 10 minučių palaikykite kambario temperatūroje (taip bus lengviau su ja dirbti). Iškočiokite tešlą į ploną (apie 3mm storio) diską, kurio diametras būtų kokiais 6cm didesnis nei jūsų turimas kepimo indas (kepimo indas turėtų būti apie 25cm skersmens). Tešlą įklokite į kepimo indą, užpildykite ir kraštelius, ir palikite kaboti apie 1-2 cm išorėje (šiuos kraštelius vėliau užlankstysite). Taip paruoštą indą su tešla padėkite į šaldytuvą valandai.
  4. Išimkite kitą tešlos diską iš šaldytuvo, taip pat palaukite apie 10 min., kol lengvai suminkštės. Iškočiokite tešlą į kvadratą, taip pat apie 3mm storumo. Supjaustykite šią tešlą maždaug 2-3cm juostomis. Sudėkite juostas ant miltais pabarstytos medinės lentelės ir padėkite į šaldytuvą, kad sustengtų, kol prireiks.
  5. Dubenyje sumaišykite avietes (arba braškes), rabarbarus, cukrų, tarkuotus obuolius, pašlakstykite balzamiko actu ir pabarstykite pipirais, tada pabarstykite krakmolu ir švelniai, netrinant uogų, išmaišykite.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi (jos prireiks pakišti po pyragu, kad lašėdamos sultys nesupurvintų orkaitės)
  7. Išėmę iš šaldytuvo paruoštą kepimo forma su pyrago pagrindu, visą ertmę pripildykite rabarbarų įdaru. Viršuje sudėliokite tešlos juostas, pernerdami jas vieną po kita, kad gautumėte gražų raštą. Užlankstykite išsikišusius tešlos kraštelius, taip suformuodami gražų bortelį.
  8. Suplakite kiaušinį su 1 šaukšteliu vandens. Šiuo plakiniu patepkite visą viršutinį tešlos paviršių ir brtelį. Pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 20 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 180C ir kepkite pyragą dar 25-30 minučių, arba kol gražiai paruduos. Jei matote, kad pyrago viršus pernelyg tamsėja, pridenkite gabalėliu aliuminio folijos.
  9. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 2-3 valandas prieš pjaustydami pyragą. Tai labai svarbu - per šį laiką sutvirtės pyrago įdaras, o pagrindas nebus šlapias. Patiekite su kaušeliu vanilinių ledų
Pastabos

Recepto šaltinis - Julia Busuttil Nishimura, Ostro

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *