Mano geriausia draugė rugsėjo pabaigoje švenčia gimtadienį. Ir kai jai paskambinu, kad pasiteiraučiau ko norėtų dovanų, išgirstu patį mieliausią savo ausiai atsakymą: „būk gera, paruošk ką nors užkandžiams!”. Dvejojate, kodėl toks atsakymas man mielas? Dėl trijų priežasčių: viena vertus, turiu progą visą dieną prasikuisti virtuvėje, kita vertus – paruošiu medžiagą su keliomis naujienomis savo blog’o skaitytojams, o trečia – visada nudžiuginu savo draugę, nes jai atpuola dalis ruošos darbų! Įsivaizduojate, kokia visapusiška tokia dovana?:) Visi jaučiasi to gimtadienio proga kažką gavę:) 

Šių metų vakarėlio uždavinys buvo ne kokie nors tortai ar desertai (jais mano mylima draugė pasirūpino), bet užkandžiai, tinkantys prie vyno. Ji užtikrino, kad ant stalo bus ir nemirštanti klasika, tokia kaip geri brandinti sūriai, alyvuogės, procsiutto, marinuoti artišokai ir dar vienas kitas delikatesas iš itališkųjų ar ispaniškųjų skonių repertuaro, visada nesunkiai įgyvendinamas pakeliuj iš darbo į namus stabtelėjus kokioje nors geroje Vilniaus parduotuvėlėje Užupyje ar Šiaurės miestelyje. Tad man teko tik papildyti asortimentą kokiais nors nesaldžiais kepiniais, kuriuos būtų lengva serviruoti, paprasta valgyti, ir jie tiktų įvairius kulinarinius lūkesčius turintiems žmonėms. 

Apsispręsti nebuvo taip sunku: pirmasis į orkaitę keliavo cukinijų, fetos ir bekono pyragas, kuriam šįkart panaudojau liesą, iš Portugalijos parsivežtą aštraus skonio brandintą kiaulienos kumpį. Pyragą iškepiau ryte, kad per kelias valandas jis pastovėtų kambario temperatūroje, susimaišytų skoniai, ir jį būtų labai lengva pjaustyti. 

Vakarėlis negalėjo apsieiti be mano firminės cukinijų gallette, kurią kepiau su 3 rūšių ožkų pieno sūriais, o pagrindui naudojau viso grūdo speltos miltus, kurie suteikė pyragui ne tik traškesio, bet ir malonų riešutų skonį. 

Ant stalo buvo ir dvi naujienos, kurios labai maloniai pasiteisino, kaip vyno vakarėlio užkandų dalis. Vieną iš naujienų – kalafijorų pyragą – pristatysiu kitame įraše, o šiandien dalinuosi tartos su rūkyta lašiša ir burokėliais receptu. Iš pirmo žvilgsnio neįprastas ingredientų derinys viename kepinyje. Tačiau kuo puikiausiai subalansuoti skoniai ir konsistencija. Labai rekomenduoju. Ir būtinai patiekite su šviežiu pesto padažu (aš pagaminau rucola pesto, bet tiks ir tradicinis, bazilikų). 

Tarta su lašiša ir burokais
Tarta su lašiša ir burokais
Tarta su rūkyta lašiša ir keptais burokėliais
Porcijos 6
Traškus tartos pagrindas ir smagiai susibalansuojantis saldžių keptų burokėlių bei sūrios rūkytos lašišos skonis.
Komentuoti
Spausdinti
Pagrindui
  1. 250 g miltų
  2. 150 g labai šalto sviesto
  3. 1 šaukštelis druskos
  4. 1 kiaušinis
Įdarui
  1. 2 iškepti (arba išvirti) burokėliai
  2. 180 g fetos sūrio
  3. 1 pakelis minkšto tepamojo sūrelio "Almette"
  4. 100 g rūkytos lašišos*
  5. 2 kiaušiniai
Instrukcijos
  1. Paruoškite 24 cm tartos formą ir ją patepkite sviestu. Miltus sumaišykite su druska, suberkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštų galais (arba mikseriu) greitai minkykite, kad sviestas pasidentų miltiais. Tada įmuškite kiaušinį ir dar 1 šaukštą ledinio vandens, ir užminkykite kietą, nelimpančią prie rankų tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį ir įsukę į maistinę plėvelę padėkite valandai į šaldytuvą.
  2. Išėmę iš šaldytuvo iškočiokite tešlą į ploną apskritimą, didesnį ne jūsų kepimo formą (kad užtektų ir krašteliams užlenkti). Įtieskite tešlą į tartos formą, visą pagrindą subadykite šakute, ir padėkite dar į šaldytuvą, kol kais orkaitė.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
  4. Visą tešlos pagrindą uždenkite aliuminio folija ir ant pagrindo užberkite pupų, kad neleistų kepant tešlai pakilti. Įdėkite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 15 minučių, tada nuimkite foliją kartu su pupomis ir toliau kepkite apie 12 - 15 minučių, kol gražiai paruduos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Įdaras
  1. Burokėlius supjaustykite kubeliais, fetą - taip pat panašaus dydžio kubeliais. Kiaušinius išplakite dubenyje ir sumaišykite su Almette sūreliu, pagardinkite druska ir pipirais. .Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
  2. Ant pagrindo dėkite supjaustytus burokėlius, fetos sūrį, lašišos gabalėlius, ir ant viršaus užpilkite kiaušinių ir Almette mišinį. Kepkite 30 minučių.
  3. Patiekiant pagardinkite pesto padažu, papuoškite žalumynais, ir patiekite šiltą, ką tik iškeptą, arba kambario temperatūros.
Pastabos
  1. *Rūkyta lašiša: ji nėra pigi, bet kai būsite parduotuvėje, atkreipkite dėmesį į neišvaizdžiai supakuotus 100g svorio pajelius, kuriuose parduodami ne visai išvaizdūs rūkytos lašišos gabalėliai, arba kitaip sakant tie, kurie liko pjaustant lašišą plačiomis juostelėmis. Jie kuo puikiausiai tiks šiam patiekalui, ir kainuos dvigubai mažiau.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Ineta:

    Šiandien išbandžiau, skonis 10 balų! Viskas puikiai dera 🙂

  2. Nida:

    Kaip smagu girdėti, Irena:) Ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais!

  3. lena:

    Puikus užkandis, skanus ir kitą dieną.Vietoj sūrelio dėjau varškę ir jogurtą. Išbandytas ir moliūgų veganiškas keksas, be galo skanus, taip pat vištienos suktinukai. Ačiū už puikius receptus.

  4. Andrej:

    Pirmas kasnis buvo prieskas, kol neužkandau lašišos. Va tada ir atsiverė skonio įvairovė.
    Tiesa, užmiršau Almette nupirkti, tai pakeičiau trinta varške sumaišyta su jogurtu. Mano požiuriu skoniui tai nepakenkė.

  5. Nida:

    Ieva, pastarąjį kartą kažko ieškodama šaldytų tešlų skyriuje tikrai mačiau trapios šaldytos tešlos pakelius! Ir tai yra tai, ko jums reikia. Aš ir pati vis žvilgčiodavau užsienyje į pačių įvairiausių tartoms skirtų trapių pagrindų šaldytus pusgaminius, tad labai apisdžiaugiau, kad jie atsirado jau ir pas mus.

  6. Ieva:

    Atrodo labai gardziai, taciau kuo butu galima pakeisti pati teslos pagrinda ( turiu omenyje is saldytu teslos gaminiu)? Dekoju ir sekmes kuryboje!:)

  7. Lina:

    Jau isbandziau. Fantastika! Labai gerai dera skoniai.Visiems rekomenduoju.Sekmes kuryboje.

  8. Nida:

    Lina, dėkoju už komplimentus:) Jūs labai teisi – Almette mėginkite keisti arba Philadelphia, arba tiesiog riebia grietinėle.

  9. Lina:

    Laba diena.Zaviuosiu jusu receptais! Sakykite kuom galeciau pakeisti Almette sureli.Ar tiktu philadelphia? Aciu

  10. Lina:

    Laba diena.Zaviuosiu jusu receptas! Sakykite kuom galeciau pakeisti Almette surelu.Ar tiktu philadelphia? Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *