Kai į Vilnių grįžti iš kokio Europos didmiesčio, atrodo, jog papuolei į kokią didžiulę sanatoriją… Rodos niekas čia niekur neskuba. Net pavasaris, kuris šiemet kaip niekad atėjo neskubėdamas. Net kulinarinės mados, kurios, atrodo, tokios universalios… Jos irgi užtrunka, kol mus pasiekia. Viena tokių madų, kurios, pamatysit, kaip kokios kepyklėlės užplūdę Lietuvos miestus prieš metus-du, ims dygti tarsi grybai po lietaus,- bus pusrytiniai maistingi kokteiliai. Juos sėkmingai plaks tos užeigos, kurios nepatingės investuoti į plaktuvus ir dailias stiklines, viliojančias klientus. 

Bet kam laukti, kol šis komercinis geriamų pusryčių vajus ateis į Lietuvą, jei galima pačiam įsigyti kokį patogų plaktuvą, ir porą kartų spustelėjus mygtuką, po trijų minučių jau keliauti į darbus, rankinėje nešantis visai dienai paruošto vitaminų ir maistingų medžiagų užtaiso? Net tie didžiausi tinginiai, kurie iš lovos linkę lipti paskutinę minutę (dažnai pusryčių sąskaita), sugebės tokius pusryčius pasigaminti, ir nereikės paskui ieškoti darbo stalčiuje užsilikusio sausainio, kad numalšinti kamuojantį priešpietinį alkį…

Mix and Go: toks naujausias pusryčių stiklinėje kodas. Svarbiausia, kad šiuolaikiniai plaktuvai sukurti taip, kad indelis, kuriame maišomas maistingas gėrimas, kartu yra ir sandariai užsidaranti gertuvė! Nes juk ne visuomet yra noro (ir laiko!) ką tik suplaktą gėrimą išgerti. Juolab, pasiėmus su savimi į darbą ar treniruotę, nesinori, kad visas turinys išbėgtų ten, kur jis neturi išbėgti, įdėtas į daiktų pilną rankinę. 

Kuo geresni maistingi kokteiliai, kuriuos susiplaksite patys, užuot nusipirkę bare? Garntuoju, jog patys įsibersite mažiau cukraus, arba saldumui naudosite, pavyzdžiui, medų. Kokteiliams panaudosite vaisius ir daržoves, kurias, tikriausiai parsivežėte iš tėvų, arba užsiauginote patys. Net neabejoju, kad į jų sudėtį tikrai įeis visos jūsų praeitą vasarą užšaldytos ir iki šiol nesuvalgytos uogos iš šaldiklio… O kur dar ingredientai, kurie suteiks tirštumo ir sotumo – tokie kaip avižiniai ar bolivinių balandų dribsniai, čija sėklos, maistingi jogurtai ir įvairūs augaliniai pienai bei riešutų sviestai?… 

Taip, visų pirma verta investuoti į gerą blenderį, arba kokteilių plaktuvą. Nesigailėsite, jei įsigysite tą, kurio pats plakimo indas pritaikytas gėrimui ir turi patikimai užsukamą dangtelį. Jame, beje, galėsite maišyti ir padažus, gaminti majonezą, pesto ir kitokius trinamus dalykus… Beje, maniškis turi net specialų nerūdijančio plieno indą, kuris skirtas kokteilių temperatūrai išlaikyti. Jau laukiu vasaros, kai susiplakusi ledinį gėrimą trauksiu į teniso treniruotę ir po mačo įkaitusi atsigaivinsiu vėsiu kokteiliu iš aprasojusio indo… 

Kad susiplaktumėte tobulą pusrytinį kokteilį, pasirūpinkite, kad namuose visuomet būtų pieno – įprasto ar augalinio, pavyzdžiui kokosų arba avižų. Jei pieno nemėgstate ar neturite, keiskite jį jogurtu, sultimis arba paprastu vandeniu.

Kokteiliams nepamainomi bananai – jie tiks švieži, pernokę, ir šaldyti (šie, beje, vieni geriausių – niekuomet neišmeskite tų bananų, kurių niekas nenori valgyti, nes bananai kuo puikiaiusiai šaldomi): jie ir maistingi, ir skanūs.

Nepamainomos pusrytiniuose kokteiliuose ir kanapės – tai didžiulis augalinių baltymų šaltinis. Aš, pavyzdžiui, esu parsivežusi iš užsienio augalinių baltymų miltelių, pagamintų būtent iš kanapių, tad belieka tik įberti šaukštelį į kokteilį plakant. Tačiau jūsų blenderis, net neabejoju, susmulkins ir kanapių grūdelius, kurie nebrangūs ir jų apstu prekybos centruose. 

Turėkite linų sėklų – jos praturtins gėrimą geležimi ir omega-3 rūkštimis. Taip pat plakdami įberkite saulėgrąžų, moliūgų sėklų: jos pigesnės nei riešutai, o kupinos magnio ir selenio. 

Jei tik gyvenate arčiau gamtos – nepatingėkite nusiskinti dilgėlių, garšvų lapų. Jei tenkinatės tik pardavimo vietų asortimentu, į rytinius kokteilius įmaišykite špinatų – ne vien dėl akiai malonios skaisčiai žalios spalvos, bet ir dėl gausybės vitaminų. Beje, šiuos mano išvardintus žalumynus kokteiliuose (net ir saldžiuose!) kuo puikiausiai pakeičia kale, lapinis kopūstas. Jei labai gerai jį sutrinsite plakdami, tikrai nesijaus specifinis šio augalo skonis. 

Dar vienas ingredientas, kuris kokteilį paverčia maloniai riebius ledus primenančiu gėrimu – tai avokadas. Jis beskonis, užtai galėtų susirungti su bet kuriuo kitu vaisumi dėl savyje talpinamų naudingų medžiagų gausos. Jei į tokį avokadinį kokteilį įbersite kakavos, patys nepatikėsite, kad geriate ne patirpusius šokoladinius ledus…. 

Tad jei sugindžiau jus gaiviais, skaniais ir sočiais pusrytiniais gėrimais, gausiais vitaminų, kurių pavasarį niekuomet nebus per daug, ruoškite plaktuvus ir daugiau niekuomet iš namų kojos nekelkite be stilingo indo su jūsų  geriamais pusryčiais. Pamatysit, kaip to indo, kaskart pripildyto vis kitokios spalvos gėrimu, jums pavydės kolegos…. 😉

Pusryciai stiklineje
Sunku man įsivaizduoti virtuvę, kurioje pritruktų vietos tokiam mažam plaktuvui
WMF plaktuvas
Trys minutės – ir jūsų pusryčiai stiklinėje paruošti
Bananu ir spnatu kokteilis
Vos trys ingredientai: bananai, špinatai ir kokosų pienas
Mix and go
Aš pasiruošusi:)

Bananų, špinatų ir kokosų pieno pusrytinis kokteilis

1 porcija

1 sunokęs bananas

Sauja šviežių jaunų špinatų lapelių

1 stiklinė kokosų pieno

Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir gerai suplakite. 

Komentarų apie "Pusryčiai stiklinėje: mix and go!": 3

  1. Pingback: Rytiniai energijos šotai: kai vienas gurkšnis prilygsta sprogimui – Nidos receptai

  2. Nida:

    Aiste, jei ieškote būtent kompaktinio, su plakimo indu, kuris sandariai užsidaro ir tinka neštis su savimi – siūlau WMF. Vieno mygtuko valdymas, galios pakankamai, labai patogus plauti ir labai nedaug užima vietos virtuvėje ant spintelės. Maniškis plaka vieną porciją gėrimo, bet gal ir gerai, nes mūsų namuose kiekvienas turi savų pageidavimų ir skonių:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.