Koldūnai, virtiniai, ravioliai, gioza, wonton, manty… Tai tuo pačiu principu pagamintas patiekalas, kurio esmė – plonyčiame tešlos „maišelyje” paslėpti įdaro rutuliukai. Geriausius koldūnus pasaulyje gamina mano mama… Aš tik ir laukiu progos kaip ją prisikviesti į svečius, ir visuomet svajoju apie meniškai užlankstytų pusmėnulių kalną, pasiruošusių atsidurti verdančiame pasūdyto vandens puode… Matyt dėl to, kad darau virtinius labai retai, mano įgūdžiai tobulai užlankstyti kraštelius toli gražu nesiekia mano mamos profesionalumo… Todėl turbūt reikia praktikuotis dažniau:)

Iš lietuviško repertuaro man skaniausi šaltanosiai. Dėl jų viduržiemį basa galėčiau eiti į mišką mėlynių ieškoti:)) (na galų gale tikriausia tik nueičiau iki rūsio, ir iš šaldikio atneščiau šaldytų uogų maišelį:)). Neįsivaizduoju nieko šventiškesnio, nei lėkštė naminio vištienos sultinio su mažyčiais koldūniukais su vištiena… Itališki ravioliai su špinatas ir rikota – dar vienas patiekalas iš rojaus repertuaro… Na o garuose troškintos giozos arba dimsumai su kiniškų prieskonių puokšte – tai lašelis egzotikos, kurią kiekvienas galim išgyventi nekeliant kojos iš savo namų:) 

Dar ypatingesni yra taip vadinami pot stickers, arba apkepinti kiniški „koldūnai”! Sakysit, anoks čia stebuklas apvirti ir apkepinti koldūnai?:) Tai būtent, kad ne stebuklas, o paprasčiausias greitai pagaminamas darbingos savaitės dienos patiekalas! Ir visai tam nereikia laukti savaitgalio, kad okupuoti virtuvę pusdieniui, ir atidaryti giozų lipdymo manufaktūros! Žinot kodėl? Todėl, kad giozų (arba wontonu) tešlos – iškočiotos, supjaustytos reikiamo dydžio gabalėliais, sudėtais į krūvelę, ir užšaldytais – galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre, šaldytų produktų skyriuje. Kad ir koks užgrūstas būtų jūsų šaldiklis, tam mažam pakeliui vietos tikrai užteks, prireiks tik poros šimtų gramų maltos vištienos (arba kalakutienos), ir galėsite pasipuikuoti prieš savo artimuosius dieviško skonio vakariene. 

O jei visuomet svajojote namuose turėti to tradicinio kiniško čili aliejaus, kurio užtenka lašelio, kad vsi skonio receptoriai atsibustų, kuriame susipina ne tik 5 tradiciniai kiniški skoniai, bet ir saldžiai sūri soja bei liežuvį kandžiojantys pipirai, apačioje galite rasti to kiniško aliejaus receptą. Mano vyras šio kiniško aliejaus po šaukštelį užsipila ant visko. Net ant švelnučio lietuviško vištienos sultinio:) (ir mane tai labai nervina:)). 

Pot stickers, arba apkepinti kiniški koldūnai su vištiena
Patiekite su sojos padažu ir su aštriu kinišku aliejumi

Pot stickers: aštrūs apkepinti kiniški „koldūnai” su vištiena

2 asm (16 vnt)

  • 250g maltos vištienos
  • 1 raudonas čili pipiras, susmulkintas (arba pagal skonį)
  • 1 šaukštelis Kiniško 5 skonių prieskonio (Chinese five spice)
  • 2 šaukštai austrių padažo (oyster sauce)
  • 2 šaukšteliai sutarkuotos imbiero šaknies
  • 16 Wonton arba gow gee arba gyoza šaldytos tešlos gabalėlių
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1/2 stiklinės (125ml) vandens
  • Sojos padažo patiekimui bei aštraus Sičiuano čili aliejaus*

Pasigaminkite įdarą: sumaišykite vištieną, čili, prieskonius, austrių padažą, imbierą. Dėkite po 2 šaukštelius įdaro į kiekvieno tešlos gabalėlio centrą, ir suvilgę kraštus juos užlipdykite, kad gerai suliptų. 

Įkaitinkite ant vidutinės ugnies keptuvę nepridegančiu dugnu (turinčią sandariai užsidarantį dangtį), įpilkite aliejų, tada vandenį. Sudėkite „koldūnus” į keptuvę taip, kad suklijuota dalis būtų viršuje. Uždenkite dangtį ir troškinkite 5 minutes. Tada nuimkite dangtį ir toliau troškinkite apie 2-3 minutes, arba kol visas skystis išgaruos ir koldūnų apačios apksrus, apkeps. Patiekite su sojų padažu bei aštriu čili aliejumi. 

Ašštrus Sičiuano čili aliejus

2,5 stiklinės

  • 2 stiklinės (500ml) augalinio aliejaus
  • 6 žvaigždiniai anyžiai
  • 1 šaukštas kalendrų sėklų
  • 6 skiltelės česnako
  • 2 kardamono pumpurai
  • 2 lauro lapai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 1/2 šaukštelio gvazdikėlių (visų, ne maltų)
  • 5cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis, supjaustytas riekelėmis
  • 1 ir 1/2 stiklinės (55g) džiovintų čili pipirų
  • 2 šaukšteliai Sičiuano pipirų
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštelis rupios druskos (geriausia – dribsnių, Maldon)
  • 1 šaukštas cukraus

Į puodą supilkite aliejų ir sudėkite anyžius, kalendras, česnakus, kardamonus, lauro lapus, cinamoną, gvazdikėlius ir imbierą. Užkaiskite ir virinkite ant nedidelės ugnies 20 min. 

Per tą laiką suberkite čili pipirus ir Sičiuano pipirus į elektrinį smulkintuvu sutrupinkite. Suberkite šį mišinį į karščiui atsparų indą, supilkite sojos padažą, suberkite druską ir cukrų. Tada per sietelį ant šio mišinio pilkite karštą aliejų, o sietelyje likusius prieskonius išmeskite. Atvėsinkite, tada supilkite į stiklinį indą ir laikykite uždengę iki 2 mėnesių. 

Komentarų apie "Pot stickers: apkepinti kiniški „koldūnai” su vištiena": 4

  1. Nida:

    Marta, na va kiek nedaug reikia kartais iki to nušvitimo :)) Skanaus:)

  2. Marta:

    Man įvyko toks mažas nušvitimas, kai parašei, jog šios tešlos yra pirkti prekybos centruose! Viena vakarienė jau suplanuota. Bandysiu 🙂

  3. Nida:

    Renata, turbūt neatkreipėte dėmesio, bet šiù tešlù jau senokai yra prekybos centruose (aš perku Rimi), šaldytuve kur kitos šaldytos tešlos sudėtos, tokios kaip spring rolls, phylo ir kt. Paieškokit, mažučiai pakeliai!

  4. Renata:

    Laba diena, p. Nida,
    Noriu pasiteirauti, kur jus perkate Wonton, gow gee ir gyoza šaldytą tešlą? niekur nerandu jos… Ačiū už atsakymą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *