Pomidorų sezonas jau eina į pabaigą. Tikriausiai skubate paskutinius vis dar ant palangės nokstančius pomidorus sukišti į stiklainius, kad šaltą žiemą prisimintumėt bent dalelę jų skonio… Jei turit aliekamų pomidorų ir vieną kitą gražų stiklainį, rekomenduoju pasigaminti pomidorų džemo.

Pomidoru dzemas

Kiek šiuo džemu vaišinau svečius, nei vienas negalėjo patikėti, jog valgo pomidorus. Skaisčiai rausva spalva ir saldžiarūgštis skonis su vanilės aromatu primena veikiau nektarinus, ar slyvas, nei salotoms naudojamas daržoves:) Prisigaminau keletą stiklainėlių šio puikaus pagardo, ir kai tik po vakarienės norime užsigardžioti gabalėliu sūrio, pomidorų džemas būna tikras stalo karalius.

Gaminant pomidorų džemą, padirbėti šiek tiek teks, nes reikės ne tik nulupti jų odelę, bet ir išimti visas pomidorų sėklytes, prieš juos supjaustant ir suverčiant į puodą:) Taip pat, jei turite galimybę, gardinkite džemą tik šviežia vanile, bet ne vaniliniu cukrumi ar esencija. Džemą galima pateikti ne vien su aštraus skonio sūriais, bet ir su švelnia rikota, pabarsčius šviežių čiobrelių lapeliais.

dzemas is pomidoru

Pomidorų džemas (iš šio kiekio gausis maždaug 300ml džemo)

1 kg prinokusių pomidorų

300g cukraus

1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė

1 vanilės ankštis (arba šaukštelis natūralios vanilės pastos)

Pomidorų odelę švelniai įpjauname kryželiu ir panardiname minutei ar dviem į verdantį vandenį. Perliejame šaltu vandeniu ir lengvai nuneriame odeles.

Kiekvieną pomidorą perpjauname į 4 dalis ir kruopščiai išvalome sėklas ir sultis. Likusią kietą pomidoro dalį supjaustome gabalėliais.

Cukrų puode užpilame 50ml vandens, supilame citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, užverdame. Kai cukrus ištirpsta, supilame pjaustytus pomidorus. Verdame ant vidutinės ugnies, karts nuo karto pamaišant. Prieš pat baigiant virti įmaišome vanilę. Kai džemas sutirštėja tiek, kad užpylus lašelį ant gerai atšaldytos lėkštutės jis nenubėga, supilstom į paruoštus indelius.

prie surio pomidoru dzemas

Šaltinis:http://www.emikodavies.com/blog/

  1. Nida:

    Pomidorai būna skirtingo sultingumo, matyt jūsiškiai labiau sultingi buvo, gal dar ilgiau pavirti reikėjo….

  2. Jolanta Griauzdienė:

    Skanu, bet kažkodėl nesustingo iki norimos konsistencijos.

  3. Irena:

    Noriu paklausti jūsų.Pomidorų kilogramas čia dar su visomis sėklomis😊?

  4. Nida:

    Skaitytoja, jei aš šio džemo neslėpčiau taip, kad jo maniškiai nerastų, jis išgaruotų per kartą. Man jis tiesiog dieviškas. Šiemet jau tikriausiai nespėsiu, bet kitąmet prisigaminsiu sočiai.

  5. Skaitytoja:

    Nida, issiviriau pries kelias savaites, nuostabus! Pabandysiu dar kelis stiklainiukus speti susiruosti, man, kaip suriu myletojai, labai greitai jis nyksta… Beje, labai teigiamai si pagarda ivertino visi, kuriuos vaisinai 😉 O kad ne vienas neatspejo, kad jis is pomidoru, tai tikra tiesa 😀

  6. Nida:

    Na negali taip ištisai mylėti:)) Reikia su pertraukomis:) Tada labiau vertina tą meilę:)

  7. Dovilė:

    Nida, trūko riebalo, tai alyvuogių aliejus kompensavo avienos trūkumą. O dėl meilės vyrui, tai žinai…vakar mylėjau, šiandien kai pavargusi iš darbų ir mokslų grįžau, tai nebelabai;-)))

  8. Nida:

    O ar gavosi su tuo mažu gabaliuku sriuba?? Bet tu savo vyrą tikriausiai labai myli, kad taip stengiesi:) O su džemais – tikra tiesa. Gamini gamini valandomis, o susivalgo stiklainėlis per kelias minutes:)

  9. Dovilė:

    Nida, per daug darbo su tais pomidorų džemais, bet žinau, kad jų skonis nerealus.
    Aš šiandien gaminau iš tavo seniai skelbtų receptų – charčio sriubą. Tik su aviena išvis nesisekė, nes nuėjau pėščia iki Rimi (gal po kokius 4 km pirmyn ir atgal) ir radau tokį varganą mažą avienos gabaliuką visoje didžiulėje Rimi. Bet labai norėjau vyrą palepint, tai su tuo mini gabaliuku ir viriau sriubą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *