Ar sugalvotumėte iš kruopų gaminti desertą?? Aš pati tikrai nebūčiau sugalvojusi… Jei ne M. Speck knyga „Simply Ancient Grains”. Kaskart joje atrandu tokių receptų, kokie pačiai tikrai į galvą šovę nebūtų… 

Tai dar vienas patiekalas be glitimo. Toks vasariškas savo spalvomis ir skoniais! Skirtingų tekstūrų mišinys tiesiog žaviai dera tarpusavy: minkštas polentos ir medaus pagrindas, traški migdolų plutelė ir konjaku bei cinamonu pagardintos prisirpę lietuviškos slyvos… Slyvų sezonas dar tik prasideda, tad tikrai bus dar progų išbandyti šį kepinį, ką labai šiltai jums rekomenduoju! Ir būtinai patiekite su plakta grietinėle ar kaušeliu ledų… 

Polentos tartas su migdolais ir slyvomis: desertas be glitimo
Polentos tartas su migdolais ir slyvomis: desertas be glitimo
Vasariškas polentos desertas
Vasariškas polentos desertas
Polentos tartas su migdolais ir slyvomis
Porcijos 6
Desertas be glitimo
Komentuoti
Spausdinti
Polentos pagrindui
  1. 2 stiklinės vandens
  2. 1.5 stiklinės pieno (lieso arba riebaus)
  3. 4 šaukštai medaus (arba rudojo cukraus)
  4. 0.5 šaukštelio druskos
  5. 1 stiklinė (150g) maltų kulurūzų - polentos (geriausia - vidutinio stambumo)
Slyvų antpilui
  1. 1 kg slyvų (iškimkite kauliukus ir perpjaukite į 4 dalis)
  2. 0.5 šaukštelio malto cinamono
  3. 2 šauštai medaus (arba rudojo cukraus)
  4. 4 šaukštai baltojo vyno arba obuolių sulčių
  5. 1 šaukštas brendžio (panaudojau konditerinį konjaką iš Konjako namų Vilniuje)
  6. Šviežių čiobrelių
Migdolų masei
  1. 60g sviesto
  2. 2 šaukštai medaus (arba rudojo cukraus)
  3. 1 stiklinė skaldytų migdolų
Patiekimui
  1. Švieži čiobreliai
  2. Plakta grietinėlė, ledai
Pasigainkite polentą
  1. Dideliame puode sumaišykite vandenį su pienu, įdėkite medų, įberkite druskos, ir užvirinkite. Plona srovele berkite polentos grūdelius ir nuolat plakite, kad ji nesušoktų į gumuliukus. Sumažinkite ugnį ir karts nuo karto pamaišant virkite apie 10 min., kol polenta sutirštės. Tada palikite uždengę 10 minučių, kad kukurūzai išbrinktų.
  2. Pasiruoškite keramikinę kepimo formą: ištepkite ją sviestu. Pasiruoškite stiklinę su šaltu vandeniu ir šaukštą. Iškrėskite dar šiltą polentą į kepimo indą ir šaukšto nugarėle skirstykite po kepimo indą ir spauskite prie kraštų. Pavilgykite į vandenį, kad polenta neliptų prie šaukšto. Taip paruoštą kepimo indą palikite kambario temperatūroje pastovėti apie 45 min.
  3. Paimkite šaukštą apvaliu koteliu ir tuo koteliu padarykite apie 12 skylių polentos pagrinde (geriausia pavilgykite kotą į vandenį ir beskite 45 laipsnių kampu) - tai padės polentai tolygiau iškepti ir nesproginėti orkaitėje.
Kol polenta aušta pasigaminkite slyvų antpilą
  1. Dideliame dubenyje sudėkite slyvas ir apibarstykite jas cinamonu, sudėkite medų, supilkite vyną (arba obuolių sultis) ir brendį. Įberkite apie 1 šaukštą čiobrelių lapelių. Viską atsargiai sumaišykite ir padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
Kepkite tartą
  1. Maždaug likus valandai iki pyrago patiekimo, įkaitinkite orkaitę iki 200C.
  2. Mažame indelyje sumaišykite sviestą su medumi ir užkaiskite. Kaitinkite, kol sviestas visiškai ištirps, susimaišys su medumi. Suberkite migdolus ir maišydami kaitinkite apie 1-2 minutes, kol riešutai sušils, o visa masė pasidarys putojanti. Išpilkite dar karštą migdolų masę ant polentos pagrindo ir šaukšto nugarėle gerai paskirstykite ant viso paviršiaus.
  3. Kepkite apie 20 minučių, arba kol kraštuose pasirodys burbuliukai, o migdolai gražiai apskrus.
  4. Išimkite iš orkaitės ir padėkite pravėsti apie 20 minučių ant grotelių.
Patiekimas
  1. Supjaustykite tartą į 6-8 gabalėlius. Į desertinę lėkštelę įdėkite gabalėlį polentos tartos ir užpilkite keliais šaukštais slyvų antpilo. Papuoškite keliomis šakelėmis čiobrelio ir patiekite su plakta grietinėle arba ledais.
Adapted from Simply ancient grains
Adapted from Simply ancient grains
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
 P.S. Kai gaminau šį desertą dar nežinojau, kad turiu gerą progą švęsti:) Tačiau dabar jau žinau. Ką tik greituoju Fedex paštu iš tolimosios Pietų Afrikos atvyko dėžutė su keliomis mano knygomis anglų kalba „A Taste of Israel”. Joje – ne tik žydiškos tradicijos, Izraelio skoniai, bet ir mano herojų prisiminimai iš Lietuvos. Man smagu, kad apie Lietuvą sužinos daug anglakalbių skaitytojų!

A taste of Israel - culinary book
A taste of Israel – culinary book

Komentarų apie "Polentos tartas su migdolais ir slyvomis": 8

  1. Lina:

    Kepiau, tik slyvas pakeičiau obuoliais – labai įdomus skonis gerąja prasme, o brendis puikiai tinka 🙂 Man pačios polentos per daug gavosi, ne visą panaudojau.

  2. Nida:

    Agne, tikrai bus galima!! Visų pirma bus e-versija, kuri bus platinama visuose didžiuosiuose tikluose (Amazon, Barns and Nobles…). Bet man kulinarinės knygos e versija nesiskaito… Nors gal čia tik mano toks senamadiškas požiūris?:) Tikrai žinau, kad bus galima užsisakyti ir atsisiųsti iš PAR, jie siunčia visur. Tikiuosi kainos bus normalios… Ji dar oficialiai ne prekyboje, laukia manęs atvažiuojant:) Kai tik bus, iškart pranešiu kur ir kaip galima įsigyti!

  3. Agne:

    Nida, o ar galima internetu anglisko vertimo knyga isigyt? Jau labai seniai ieskojau tokios knygos anglu kalba!! Sveikinu!

  4. Nida:

    Ačiū, Odeta! Su polenta ir aš neseniai susidraugavau (jau nekalbant apie šį desertą, kuris gavo labai aukštus įvertinimus mūsų šeimoje:)), nors mano vyras kelis kartus per savaitę verda polentą pusryčiams:)

  5. Odeta:

    Nida, visų pirma sveikinu su Tavo knyga plačiuosiuose vandenyse:) O polentą pamilau tik šiais metais Italijoje:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *