Kai tik grįžtu po kokios nors įspūdingos kelionės, visuomet stengiusi ragautus patiekalus atkartoti namuose. Mozambikas, garsus savo portugališkos virtuvės palikimu, labiausiai žinomas dėl savo geriausio pasaulyje seafood’o, ir piri piri viščiukų. Būtent Mozambike gimė Nando’s viščiukai ir gardusis jų Peri Peri padažas! O kadangi Nando’s padažų jau galima įsigyti Asorti parduotuvėje, vadinasi mes kulinarine prasme esame beveik Mozambike:))

Kokia šio ypatingojo viščiuko paslaptis? Paslaptis – paprastume:) Visų pirma jis gana ilgai marinuojamas labai paprastame marinate (citrinos sultys+druska+česnakai+čili pipirai), o paskui gana ilgai ant silpnos kaitros kepamas ant žarijų. Taip taip. Ant žarijų. Iš pradžių groteles laikant aukštai nuo kaitros, tik paskutinėse kepimo stadijose jas nuleidžiant ir apskrudinant viščiukus, nuolat juos tepant Nando’s padažais.

Mozambikiečiai – tikri grilio meistrai, jie ant ugnies gamina viską. Gatvėse rūksta griliai, ir žmonės juose ruošia savo pietus ir vakarienę… Kepa mėsą, riešutus, daržoves. Anglių galima nusipirkti beveik kiekvienoje sankryžoje, o dažnas namuose neturi nei elektros, nei dujų, tad gyva ugnis – vienintelis būdas pasigaminti šilto maisto. 

Aš šiek tiek pasilengvinau piri piri viščiuko kepimo procesą: iš pradžių jį valandą kepiau garinėje orkaitėje, 120C temperatūroje. Ir tik vėliau tepdama Nando’s padažais (labiausiai tiks česnakinis, sumaišytas su marinatu, kuriame marinavosi viščiukas), apskrudinau viščiuką ant grilio grotelių. Mėsa buvo itin sultinga, minkšta, skaniai apskrudusi paviršiuje. 

Mozambike piri piri viščiuką būtinai patiekia su fri bulvytėmis ir šviežių čili pipirų padažu. Taip pat garnyrui kartais patiekiami virti ryžiai ir grilyje keptos daržovės. 

Grilyje keptas viščiukas su aštriais padažais
Grilyje keptas viščiukas su aštriais padažais
Nandos Peri Peri padažai - neatskiriama portugališkojo viščiuko dalis!
Nandos Peri Peri padažai – neatskiriama portugališkojo viščiuko dalis!
Piri piri viščiukas
Porcijos 2
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Apie 1kg svorio viščiukas
Marinatui
  1. 2 citrinų sultys
  2. 1 šaukštas rupios druskos
  3. 4 skiltelės česnako, susmulkintos arba sutrintos
  4. 4 piri piri čili pipirai (arba 1-2 tradiciniai pailgi čili pipirai)
Kepimui
  1. Nando's padažai
Instrukcijos
  1. Viščiuką perpjaukite pusiau išilgai krūtinkaulio ir išskleiskite, kad taptų visiškai plokščias. Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir jais aptepkite visą viščiuką. Palikite marinuotis mažiausiai 24 valandoms.
  2. Kepkite viščiuką ant karštų anglių, ant silpno karščio, kol suminkštės.
  3. Marinatą sumaišykite su Nando's padažais. Padidinkite karštį ir nuolat tepdami gautu padažu tepkite viščiuką, vartydami, kol apskrus.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Piri piri keptas viščiukas": 2

  1. Nida:

    Julija, aš savo virtuvėje turiu 2 orkaites vieną paprastą, tradicinę, kitą – garinę. Dažniau, prisipažinsiu, naudoju paprastą. Bet jei ketinate įsigyti naują orkaitę, būtinai rinkitės su garų funkcija. Tai tas pats, kaip milžiniškas grų puodas:) Esu garuose kepusi žuvį su daržovėmis – gaunasi labai dietiškas patiekalas:) Tokiu rėžimu galima garuose „virti” ryžius, kepti mėsą… Viskas daroma žemoje temperatūroje (max 130C, daugiau pati orkaitė neleidžia:)), o karštų garų pakanka, kad maistas išsitroškintų. Tada galima paleisti ir apskrudinimo funkciją pabaigai. Taip pat mano orkaitė turi programą „pusiau garais, pusiau kepimo” – tai tokia maišyta funkcija… Na, manau, kad turėsiu progų dažniau tuos garus panaudoti:)

  2. Julija:

    O aš pirmąkart išgirdau apie garinę orkaitę! Nida, kuo ji pranaši? Ką dar be viščiuko joje kepėt ar kitaip pritaikėt? Jau googlinau”, bet noriu iš praktinės pusės išgirsti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *