Kaip aš pasiilgau Izraelio, saulės, šviesos, šilumos ir….. Viduržemio jūros maisto. To tikrojo, arabiško ir žydiško, kvepiančio kuminais, kalendromis ir sezamais… Bet kai esi šiaurėje, ir kai dienos pasibaigia net neprasidėję, naktys ateina net neprašvitus, rūkas, sniegas ir palei nosį kabantys pilki debesys tampa tradiciniais kiekvienos dienos palydovais, gyvenimo spalvas prasišviesinti galima nebent pasiraitojus rankoves ir nėrus į virtuvę. Dar geriau – prisikvietus pulką draugų ir dalinantis gražiais vasaros prisiminimais. Prisiminimais iš Izraelio:) Ir žinoma, skanaujant kažką, kas šildo ir būtinai nuteikia pozityviai.

lesiu ir pomidoru sriuba-3_LR

lesiu ir pomidoru sriuba su sezamu padazu

Lęšių ir pomidorų sriuba su sezamų padažu ir kalendromis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  2. 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  3. 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  4. 1 čili pipiras, susmukintas (arba pagal skonį)
  5. 1 šaukštelis kumino
  6. 1 šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
  7. 1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  8. 1/2 šaukštelio kalendros
  9. 1 šaukštelis cukraus
  10. Grūstų juodųjų pipirų
  11. 1 šaukštelis druskos (arba pagal skonį)
  12. 1.5 stiklinės žaliųjų lęšių (nuplautų ir nusausintų)
  13. 1 indelis (500 ml) konservuotų pomidorų savo sultyse
  14. 1 litras vištienos arba daržovių sultinio (arba vandens)
  15. 2-4 šaukšteliai pomidorų pastos
Patiekimui
  1. techinos padažas*
  2. Šviežios kalendros lapeliai
Instrukcijos
  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus, kol šie suminkštės, taps permatomi. Tada suberkite kapotus česnakus ir čili pipirą, po minutės suberkite visus prieskonius, druską, cukrų. Kepinkite maišydami, kol prieskoniai paskleis kvapą.
  2. Suberkite nuplautus ir nusausintus lęšius ir toliau maišydami kepinkite. Kai lęšiai taps sausi, supilkite konservuotus pomidorus kartu su jų sultimis, ir toliau kepinkite maišydami (apie 4-5 min).
  3. Galiausiai supilkite sultinį, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir uždengę troškinkite apie 25min., arba kol lęšiai suminkštės (tačiau ne tiek, kad virstų koše).
  4. Jei matote, kad sriuba per tiršta, praskieskite ją verdančiu vandeniu.
  5. Pačioje pabaigoje įdėkite pomidorų pastą (kad ji lengviau sriuboje išsimaišytų, aš paprastai pastą sumaišau su trupučiu virinto vandens), ir paragaukite, ar netrūksta druskos, aštrumo. Jei trūksta rūgšties, galite įdėti dar pomidorų pastos. Išjunkite sriubą ir palikite uždengtame puode dar pabrinkti.
  6. Patiekite su prancūzišku batonu, su techinos padažu, kapotomis kalendromis, taip pat galite pabarsyti lengvai paskrudintais sezamais.
*Techina padažas
  1. Sezamų pastą (techina) sumaišykite su citrinos sultimis, sutrintais česnakais, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Kuo daugiau sezamų pastą skiesite citrinos sultimis, tuo labiau ji skystės. Tuo tarpu jei imsite skiesti vandeniu, pasta tirštės:)
  2. Sezamų pastos (techina) Vilniuje galite nusipirkti Ibrahime esančioje turkiškų produktų parduotuvėje.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Greta:

    O ar lęšius reik pries tai išmirkyti porai valandų? 🙂 Nesu darius nieko panasaus…

  2. Nida:

    Žinoma:) Labai paprastas ir labai skanus. Ir nuotrauką galiu jiems paskolinti:)

  3. Sinistra:

    Ačiūūū, miela Nida!!! Puikus receptas, jau seniai norėjau ką nors tokio rytietiško pasigaminti, ir pagaliau pavyko, suvalgiau dvi didžiuuules lėkštes 🙂

  4. Nida:

    Nida – pomidorų pastą naudoju lietuvišką. Nusiperku mažą stiklainėlį ir ilgam užtenka. Kai gaminu pastą ar kokį pomidorų padažą, šaukštelis kitas labai pataiso skonį.

  5. Nida:

    Vilma, ačiū, kad klausi. Tiesą pasakius, nė nežinau, ar dalyvausiu mugėje- iki šiol net nebuvau apie tai galvojusi:) Mano knyga jau „pasenusi”, lyginant su kitomis, naujomis rinkoje:) Bet reikia išties pasvarstyti – juk be galo smagu būtų susitikti su skaitytojais akis į akį. Puiki proga ta knygų mugė!!…

  6. VILMA:

    sveiki,o as tai kaip visada truputi ne i tema-noriu paklausti ar musu Nida siemet dalyvaus knygu mugei,o lesiu sriubyte jegele

  7. kita Nida:

    Patebėjau, kad čia ne viena Nida lankosi 🙂 Tikrai, tai keista bet labai džiugu, kad turime bendrą hobį.

  8. Nida:

    Labas, Nida (kaip keista taip kreiptis, tarsi pati su savim sveikinčiausi:)). Juodieji lęšiai – visiškas gėris!!! Aš juos dievinu visokiems garnyrams. Pagardinu pakepintais svogūnais ir arabiškais prieskoniais (kuminu būtinai – o jei iš Maroko, tai dukart būtinai:)). Ir šioje sriuboje tiktų, net neabejoju, tik būtų keista spalva, nes juodi lęšiai nudažys sriubą tamsiai:) Gal nebent galima būtų lęšius atskirai mažame kiekyje vandens išvirti, o tada sumaišyti su pomidorų dalimi… Turėtų būti ir skanu ir gražu:) Tai kaip supratau, savaitgalį pas tave taip pat kvepės mažų mažiausiai Maroku:)))

  9. kita Nida:

    Labas rytas, miela Nida! Mačiau pirkti juodųjų lęšių. Kaip manote, jie tiks šiam patiekalui? Mano lęšių sriuba kvepės Maroku, nes parsivežiau puikaus kumino :). Nesvarbu, kad mus galima nesunkiai įsigyti įvairių prieskonių, visada iš kelionių jų parsivežu. Kartu su prieskoniais parsivežu to šalies kvapo . Tikrai Jums pritariu, kad šie malonūs šiltų kraštų prisiminimai, pasklidę kvapais virtuvėje, padeda ištverti niūrią žiemą :). Nusileidus ant žemės noriu paklausti, kokią pomidorų pastą naudojate? Ačiū, gražaus penktadienio 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *