Tuk tuk tuk… Ar dar mane pažįstate?:) Nežinau kur dėti akis taip ilgai nesirodžius… Ne, ne “ant dietos” sėdėjau pastarąsias savaites, kol nepadariau nei vieno įrašo blog’e:) Po ilgokos viešnagės Lietuvoje, ir po dar vienos įspūdingos kelionės po Jordaniją, buvom taip išsiilgę šviežių salotų, kad užtrukom net kelias savaites kol jų atsivalgėm:) Na ir negi dėsi į blog’ą tuos pačius žalių salotų receptus? Tiesa, viena naujove, susijusia su žaliom salotom, skubu pasidalinti. Tai aviečių actas, kuriuo nepaliauju džiaugtis gamindama padažus salotoms. Už tą actą turėčiau padėkoti savo dukrai Rūtai, nes kai lankėmės viename priėmime, jai taip patiko salotos, kad mergina nepatingėjo nueiti į virtuvę ir iškaulinti recepto:)) (visa į mamą!:)). Ir pasirodė, kad tas žavus prieskonis – tai aviečių aromatas, labai švelniai pagyvinantis paprastą užpilą, tradiciškai pagaminamą iš citrinos sulčių, cukraus, garstyčių, druskos ir juodųjų pipirų bei aliejaus. Pasidairykite mandresnių produktų parduotuvėse – gal aviečių actas parduodamas ir Lietuvoje? Beje, šiuo metu naudoju net du aromatinius actus – aviečių ir juodųjų serbentų. Pastarasis ne tokio ryškaus aromato, tačiau salotose atsiskleidžia taip pat žaviai. Labai rekomenduoju išbandyti!

Pastarąsias savaites rašinėjau straipsnius apie savo kelionių įspūdžius. Kai kuriuos turbūt užtiksite spaudoje, vieną (tą kuris apie maistą, žinoma) ketinu paskelbti ir blog’e, po to kai jis jau bus atspausdintas. O kol tuos straipsnius rašiau, pasigaminau štai tokių sveikų, lengvų, puikiai tinkančių karštoms vasaros popietėms (pas mus jau ohoho kaip kaitina…) paplotėlių. Jiems pirmąkart išmėginau raudonąsias kinvos kruopas. Ši kinvos rūšis labai skiriasi nuo tradicinių baltųjų kruopų. Visų pirma ir skonis, ir išvaizda primena aguonas. O kadangi aguonas aš labai mėgstu, tai tas derinys man puikiai tiko. Todėl jei negalite rasti raudonųjų kinva kruopų, naudokite tradicines baltas ir galite papildomai įberti vieną kitą šaukštą aguonų.

Paplotėliai su raudonąja kinva (4 asm)

2 kiaušiniai

4 šaukštai raudonųjų kinva kruopų

1 pakelis grūdėtosios varškės (galite naudoti ir paprastą varškę)

4 kaupini šaukštai miltų

Druskos, pipirų, saldžiosios paprikos, truputis čili

Kapotų šviežių krapų ir kalendrų (arba petražolių)

Aliejaus kepimui

Kinvos kruopas nuplauname ir išverdame pasūdytame vandenyje, kol grūdeliai suminkštėja ir tampa panašūs į spyruokles (vandens pilamę du kartus daugiau nei kruopų). Atvėsiname.

Dubenėlyje suplakam kiaušinius, sumaišome su varške ir kapotais žalumynais, suberiam prieskonius, druską, pabaigoj supilam virtas kinva kruopas ir miltus, viską išmaišome.

Keptuvėje įkaitiname aliejų, šaukštu dedame nedidelius paplotėlius, kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda.

Pateikiame su žaliomis salotomis ir vyšniniais pomidorais. Ir žinoma, salotas palaistome padažu, pagamintu su aviečių actu:)

 

12 thoughts on “Paplotėliai su raudonąja kinva ir naujas atradimas: aviečių actas

  1. Nida:

    Miela Ernesta, smagu girdėti, kad patiko, kad buvo skanu, ir kad esi ištikima skaitytoja! Man tai pats geriausias įkvėpimas ir stimulas ir toliau rašyti:) Sėkmės gaminant ir atrandant naujus, dar neragautus, skonius!

  2. Ernesta:

    Laba diena,

    kaip man patiko šis receptukas!! labai lengvas. Pirmą kartą ragavau kinvos, kaip skanu 🙂 labai patiko 🙂

    Jūsų tinklapis puikus 🙂 esu ištikima skaitytoja 🙂 tik retai komentuoju 🙂

    Visokeriopo pasisekimo Jums 🙂

  3. Nida:

    Alina, mielai pasidalinu! Tik va su proporcijomis bus sunkiau, nes viską darau iš akies… Salotoms padažą gaminu taip: sumaišau du šaukštus aromatinio aviečių acto su šaukšteliu garstyčių, šaukšteliu cukraus, įspaudžiu truputį citrinos sulčių, ir įberiu druskos ir pipirų. Tada viską sumaišau su alyvuogių aliejumi, kol skysčiai susijungia, susimaišo tarpusavy. Kartais įmaišau mažą skiltelę česnako, susmulkinto arba sutrinto. Padažas turėtų gautis tokio aštraus skonio, kuriame ganėtinai daug rūgšties ir sūrumo. Jei nepamiršiu, kitąkart apskaičiuosiu kiekius tiksliau ir parašysiu:)

  4. Alina:

    Nida, gal galite pasidalinti savo zaliuju salotu receptu, ypac domina lengvo padaziuko galinimo subtilybes 🙂

  5. Nida:

    Odeta, o aš apie apelsininį nesu girdėjusi:) Reiks ir man pasidairyt aplink. Kur ne kur, o jau šitoj apelsinų šaly (Izraelyje) jo turėtų būti:) O aš savo actus pirkau gourmet parduotuvėlėse, kuriose visokių retesnių gėrybių yra… Smagių kulinarinių bandymų:)

  6. odeta:

    Aš tik apelsininį actą esu nusipirkusi, man jis laaabai skaniai salotas papildė, o dabar dar ir apie avietinį, j.serbentų išgirdau…reikės paieškoti. Supermarkete pirkai, ar gourmetuose? (reikia ieškojimo vietas planuotis:)))

  7. Nida:

    Rennie, tikrai buvau tuomet klaidingai supratusi:) Bet mintis uzpilti ant uogu – puiki! Saunuole. Butinai lauksiu recepto blog’e:)

  8. Rennie:

    Nida, tu ne visai taip supratai (o gal aš ne taip parašiau :)), aš paprastą kokybišką baltąjį vynuogių actą užpilu ant uogų ir skaninu medumi arba ruduoju cukrumi, taip gaunasi uogų skonio actas, kuris išstovi visus metus. Pernai, kažkaip nespėjau į blogą recepto įdėti, reiks šiemet pasistengti 🙂 O patį actą esu tik per klaidą vieną kart pagaminusi, kai vietoj obuolių vyno man gavosi obuolių actas, mat cukraus buvau pagailėjusi 🙂

  9. Nida:

    Rennie, smagu girdėti:) Tu pati darai actą??? Va šita sritis man – aukštoji matematika (o gal kulinarija, arba kokia nors biologija reiktų sakyti?:). Ar receptas yra tavo tinklapyje? Gaila, kad pas mus nėra aviečių, bet gal tokiu atveju actą galima pasigaminti ir iš kitų vaisių ar uogų? Pavyzdžiui, figų ar apelsinų?… Sudominai šia savo žinute, tuoj lįsiu į internetą apsišviesti apie acto gamybą…. 🙂
    O kinvą tikrai verta išbandyti. Be galo skanus ir labai maistingas daiktas. Mano viena bičiulė, be proto alergiška absoliučiai visam maistui, gali valgyti tik kinvą ir daržoves. Mat kinva – beveik niekam alergijos nesukeliantis produktas. Aš jį labai mėgstu, ypač vasarą, su salotom, ir kaip garnyrą.

  10. Rennie:

    O aš jau buvau pasigędusi… Aviečių actą pati vasara darau, tikrai geras dalykas, dar labai mėgstu su juodaisiais serbentais, tik jis tamsesnis gaunasi. Paplotėliai labai viliojančiai atrodo 🙂 aš dar nesu nieko su kinva gaminusi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.