Varškės ir moliūgų apkepas

20 Oct

Dar viena ekskursija po plačiuosius interneto lobynus:) Kai pamačiau Anželikos (http://www.kainetingiu.com/) patalpintą varškės ir moliūgų apkepą, iškart žinojau, kad būtinai jį išbandysiu. Varškė visais pavidalais – tai produktas be kurio negalėčiau gyventi! Visi svečiai, atvykstantys iš Lietuvos, pirmu numeriu gauna “užsakymą” lauktuvėms: varškės sūrio (nes jį lengviausia transportuoti). Šią savo besąlygišką meilę varškei perdaviau tikriausiai ir savo vienintelei dukrai Rūtai: gyvendama Bankoke ji tiesiog mirė iš nusivylimo, kad Tailande nėra varškės… Suprantu ją kuo puikiausiai, nes pati nežinau kaip ilgai ištverčiau šaly, kurioje negaminama varškė…

Anželika, savo blog’e patalpinusi šį nuostabių spalvų meno kūrinį, paklausta, ar jis skanus, kukliai atrašo jog “taip, skanus”. Žmonės, šis apkepas – dieviškas!!! O dar pridėjus visiškai nulines pastangas jį pagaminti – tai tiesiog tobulas patiekalas visomis prasmėmis: sugaišto laiko, reikalingų priduktų paprastumo, ir puikaus rezultato. Esu tikra, kad jei vaikams negalite įsiūlyti daržovių, šį apkepą jie sulapnos su didžiausiu malonumu!! Tikiuosi, kad savo įspūdžiais tie, kurie išbandys, pasidalins komentaruose :) Tad Anželika, didelis ačiū už receptą!

Varškės ir moliūgų apkepas (lengvai mano modifikuotas)

2 pakeliai varškės (mūsiškiai pakeliai po 250g)

Apie 800g moliūgo

4 kiaušiniai

7 šaukštai manų kruopų

6 šaukštai cukraus (jei mėgstate saldžiai, dėkite šiek tiek daugiau)

Sauja razinų

Vanilijos

Žiupsnis druskos

Paruošiame moliūgą: kepimo popieriumi išklotoje skardoje kepame supjaustę dideliais gabalais ir pašlakstę aliejumi apie valandą, arba kol moliūgas taps minkštutis. Atvėsiname. (Aš paprastai išsiekpu daugiau moliūgo nei man reikia vienam patiekalui, nes jis gali kelias dienas stovėti šaldytuve, ir kaskart nereikia kaitinti orkaitės). Nulupame odelę.

Moliūgo masė: moliūgą blenderiu ar kokiu kitokiu grūstuvu sutriname iki purios masės. Įplakame 2 kiaušinius, 3 šaukštus manų kruopų, 3 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos.

Varškės masė: 2 kiaušinius išsukame su cukrumi, sumaišome su minkšta varške, įmaišome 4 šaukštus manų kruopų, vaniliją ir žiupsnelį druskos. Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas razinas.

Apkepui skirtą kepimo formą ištepame sviestu. Ant dugno išliejame moliūgo masę (1/3 kiekio), tada dedame varškės masės pusę, liejame moliūgo masę (kitą 1/3 kiekio), likusią varškę ir ant viršaus užbaigiame likusia moliūgo mase. Neišsigąskite, kad moliūgo masė bus daug skystesnė nei varškės masė, ir varškės masė taip tolygiai nepasidengs visu paviršiumi. Visvien iškepęs apkepas bus gražiai pamargintas:)

Kepame apie valandą 180C orkaitėje. Pateikiame su mėgiama uogiene arba grietine (man skaniausia -su natūraliu graikišku jogurtu).

Originalus receptas: http://www.kainetingiu.com/2011/10/varskes-moliugu-apkepas.html

 

 

Print Friendly

Komentarai

  1. Daiva 20. Oct, 2011 at 16:15 #

    O koki moliuga dejote, “helloween’ini ” ar butternut squash? Dekui.

  2. Nida 20. Oct, 2011 at 16:23 #

    Daiva, dėjau “heloweenini” (geras pavadinimas!!:)), bet manau, kad didelio skirtumo nebūtų naudojant ir kokią kitą rūšį.

  3. Vilma 20. Oct, 2011 at 17:02 #

    Aš Andželikos receptą irgi išsisaugojau, o dabar dar ir pakelsiu jį aukščiau sąraše :) atrodo fantastiškai!

  4. Nida 20. Oct, 2011 at 17:33 #

    Vilma, sėkmės! Tikiuosi, ne tik pakelsi sąraše, bet ir kuo greičiau išbandysi! Aš jau planuoju sekantį šio apkepo kepimą savaitgalį atvykstantiems svečiams vaišinti :)

  5. Dija 20. Oct, 2011 at 17:50 #

    Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas citrinas.

    gal razinas? :D

  6. Nida 20. Oct, 2011 at 21:40 #

    Dija! Ačiu!!! Na ir išsiblaškymas mano:) Tekstą pataisiau.

  7. Anželika 20. Oct, 2011 at 22:30 #

    Nida, džiaugiuosi, kad patiko šis apkepas :)
    Pritariu, kad šį apkepą su malonumu sušveis bet kuris daržovių nemėgstantis vaikas ;) Maniškis (tiesa, visai jau ne vaikas, o 21 m. vaikinas), nevalgo nei varškės, nei moliūgo, o šį apkepą valgė su didžiausiu malonumu ;)

  8. Nida 21. Oct, 2011 at 12:17 #

    Ačiū, Andželika, kad pasidalinai receptu! Lauksiu naujų įrašų tavo blog’e!

  9. Daiva 22. Oct, 2011 at 16:49 #

    Isbandziau, labai skanus, ir man su naturaliu graikisku jogurtu buvo skaniau, nei su gritine :)

  10. Nida 22. Oct, 2011 at 21:40 #

    Ačiū, Daiva, kad parašei:)

  11. Alma 28. Jan, 2013 at 20:21 #

    Kepa orkaiteje ir nekantrauju paragauti. Tiesa,pas mane moliugu mase gana tirsta,gal dar kiek nuo moliugu veisles priklauso.

  12. Ilona 09. Oct, 2014 at 17:10 #

    Bandau ir as si receptuka, Kaip Alma rase pas mane ir moliugu mase gavosi tirsta, na bet tikiuosi kad viskas bus gerai ir valgysi skanu apkeepa:)

  13. Nida 10. Oct, 2014 at 20:11 #

    Ilona, smalsu, ar viskas gavosi. Tos masės tirštumas priklauso nuo moliūgo rūšies. Vieni skystesni gaunasi, kiti tirštesni. Aš tada manų arba mažiau, arba daugiau dedu. Bet visada skaniai gaunasi, bent man:)

Komentuok!