Noriu jums šiandien pristatyti blog’o svečią, kuris sutiko pasidalinti savo receptu ir patiekalo istorija (bet su sąlyga, kad taipinsiu aš autoriui diktuojant). Tas svečias – tai mano vyras, kuriam oficialiai perdaviau šio blog’o mėsos kuravimo skyrių. Na gerai, ne visą skyrių, bet tik tą pačią vyriškiausią jo dalį, susijusią su tikrų vyrų kepsniais:) Perduodu žodį savo antrai pusei:

T-bone-4_LR

Lygiai prieš 100 metų Manhetene, Niujorke, Pearl gatvėje esančiame viešbutyje restorane „Pearl House” pirmą kartą buvo iškeptas neįprastas jautienos kepsnys. Restorano šefas, vietoj pabodusių patiekalų nusprendė pažaisti virtuvėje ir išpjovė iki šiol neregėtą 3 vyriškų pirštų storumo mėsos gabalą su T formos kaulu.

T-bone-8_LR

Nuo to laiko šis kepsnys restorano garbei vadinamas Porter House steiku, arba visiems suprantamu T-bone vardu. Kas tas T-bone? Anatomiškas jautienos kaulas, kurio vienoje pusėje – gabaliukas minkštutės file (tenderloin), o kitoje – ???? (sirloin). Taip kad mielieji, šiemet švenčiame T-bone steiko šimtmetį!

T-bone-26_LR

Ar jūs žinojote, kad viena porcija T-bone steiko sveria net 1kg! O kaip geriausia pasirinkti ir iškepti steiką, štai jums keletas patarimų:

1. Pikrdami nepagailėkite sumokėti daugiau, bet paprašykite, kad mėsininkas atpjautų 2.5-3 pirštų (vyriškų, ne moteriškų!) storio kepsnį. Didžiausia klaida – per plonas mėso sgabalas. Jokiais būdais nenupjaustykite riebalų, nes jie palaikys mėsos sultingumą kepant. Tuos riebalus nupjaustysite lėkštėje.

2. Steiką galima kepti be įmantrių prieskonių – tiesiog išimti prieš gerą valandą iš šaldytuvo, kad mėsa pasiektų kambario temperatūrą. Prieš kepimą iš abiejų pusių pabarstyti rupia druska (jos nepagailėkite, nes storas mėsos gabalas ją ilgai įsisavins), šviežiai ir stambiai grūstais juodaisiais pipirais ir alyvuogių aliejumi.

3. Jei norite pažymėti šimtmetį kaip nors ypatingai, tada galima pažaisti su mėsos marinatu (receptas 3 steikams po 1 kg):

T-bone-13_LR

Marinatas:

200ml sojos padažo (light soya sauce)

200ml alaus (pageidautina tamsaus)

1 šaukštas rudojos cukraus

1 šviežios citrinos sultys

2 šaukštai raudonojo vyno acto

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 šaukštelis čili aliejaus (arba labai aštraus čili padažo)

1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų

4 susmulkintos česnako skiltelės

2 šaukštai sukapotų šviežių kalendrų

1 šaukštas smulkiai sukapotų svogūnų

Visus šiuo ingredientus sumaišykite ir marinuokite (geriausia užsisegamuose maišeliuose) mažiausiai 3 valandas kambario temperatūroje arba pernakt šaldytuve.

T-bone-19_LR

4. Steikus pateiksite su karštais garnyrais: burokais, kepintais kukurūzais, apvirtais brokoliais, ir būtinai su česnakiniu sviestu.

kukuruzai

Česnakinis sviestas:

T-bone-28_LR

Įkaitinkite grilių arba orkaitę. Pasiruoškite dvigubo sluoksnio folijos lakštą. Į tos folijos vidurį įdėti 1 šaukštą rupios druskos, ant viršaus – vienos česnako galvos skilteles su lukštais, ant viršaus užpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus.

T-bone-20_LR

Foliją sandariai uždarykit ir palikite troškintis 15 minučių vidutiniame karštyje.

T-bone-21_LR

70g sviesto atšildykite iki kambario temperatūros.

Supjaustykite labai smulkiai 2 šaukštus petražolių.

Kai česnakai iškeps, atvėsinkite juos, išlukštenkite ir sumaišykite su minkštu sviestu, kartu su aliejuje išmirkusia druska, kurioje kepė česnakai, ir petražolėmis, įberkite šviežiai grūstų baltųjų ppirų. Viską gerai išsukite iki vientisos masės.

T-bone-22_LR

5. Išimkite steikus iš marinato ir gerai nusauskinkite juos popieriniu rankšluosčiu. Nupilkite 1/2 puodelio marinato, kurį naudosite kepant mėsos padrėkinimui.

5. Rekomenduojama T-bone steikus kepti medium/medium well. Įkaitinkite grilių iki 150-160C. Groteles ištepkite pusele svogūno, pamirkyto į aliejų, kad prie jų neliptų kepama mėsa. Prieš pat kepant steikus pabarstykite rupia druska ir pipirais, ir įtrinkite abi puses alyvuogių aliejumi. Dėkite ant įkaitusių grotelių ir kepkite kiekvieną pusę nevartydami 8-9 minutes. Prieš apverčiant steikus kita puse, patepkite gausiai atidėtu mariantu. Jokiais būdais nebadykite steikų, mėgindami įsitikinti, ar jie gerai iškepė (nes išbėgs sultys). Pabaigoje padidinkite karštį iki 170-180C ir kiekvieną pusę kepkite 1.5-2 minutes, kad gražiai apskrustų.

T-bone-32_LR

Baigus kepti sudėkite steikus į pašildytą indą ir uždenkite folija. Palaikykite 3-4 minutes, kad mėsa „pailsėtų” ir susigertų visi skoniai.

6. Pateikite ant lentutės arba didelėje lėkštėje, ant karštų kepnsių uždėkite po šaukštelį česnakinio sviesto, kad jis ištirptų ir pagardintų steikus.

T-bone-41_LR

 

Komentarų apie "T bone/Porter House steikų vakarėlis": 6

  1. Nida:

    Giedre, man taip ir nutiko: po gerų 8-9 metų vegetarizmo pamažu atsiverčiu į normalų gyvenimą:)

  2. Giedrė:

    Nida, na tikrai, pasistengėte abu kaip reikiant. Tokie įrašai ir vegetarą atversti į steikus galėtų 🙂 Linkėjimai.

  3. Nida:

    Indre, kad mes dūminame terasoje, ne kieme:) Mūsų terasa 7 aukšte:) Bet ji pakankamai didelė, be to mūsų paskutinis aukštas, tai niekam pro langus suodžių nepripučiam:) Nors kaimynams nosį kvapais pakutenam kaip reikiant:) O su tais norais tai žinai – svajonės materializuojasi!!!

  4. Indrė:

    Oh my kaip super nerealiai atrodo. Mmmm noriu kepsninės, sodo ir visokių kitokių dalykėlių, kuriuos duotų nuosavas kiemas 🙁 na gerai, tiktų ir kepsnys tiesiog 😀

  5. Nida:

    Ačiū, perdaviau vyrui komplimentus:) Reikės dažniau jam plunksną atiduoti:) O dėl Limuzinų tai pradžiuginai:) Kreipsiuosi kontaktų grįžus, tikrai.

  6. odeta:

    Nida, nerealiausias reportažas per visą Tavo kaip blogo rašytojos istoriją:) Informatyvus, istoriškas, vyriškas ir t.t. Kai grįšite į LT, žinau kur T-bones Limuzinų veislės gauti:) Užsirašome į eilę…degustacijai, tokių, kilograminių…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *