Aš ir vėl prilipusi prie naujos kameros: tampausi didžiausią bandūrą su savimi, kur beeičiau. Šiandien su dukra nusprendėme pasižvalgyti po Jafos blusų turgų. Tiesą pasakius, jokie sendaikčių turgūs manęs iki šiol neviliojo, bet kažkodėl pastarosiomis dienomis viskas apsivertė aukštyn kojomis. Po ketverių metų pragyventų Izraelyje suvokiau, kaip neišnaudoju daugelio progų, ir dėl to kada nors gailėsiuosi… Žmonės juk specialiai į Tel Avivą atsibeldžia, kad pasikuistų sendaikčiuose, kuriais čia nuklotas visas kvartalas. Ir šiandien gal nebuvo pati palankiausia diena kuistis po tuos keistus daiktus, nes žmonių šiuo metu – jūra! Juk žydai švenčia savo Velykas, Pesachą. Todėl atrodo, jog staiga visa šalis išėjo atostogų ir išsikraustė į gatves, parduotuves, restoranus…  Štai kelios nuotraukos iš mūsų šiandien dienos pasivaikščiojimo.

003

008

011

010

012

O grįžus po tokios pilnos dienos, ir dar stengiantis laikytis šiokio tokio pasninko prieš Velykas, geriausi – greitai paruošiami patiekalai. Kadangi kaip reikiant iš anksto apsirūpinau miltais (per 7 Pesacho dienas miltais ir jokiais produktais, kurių sudėyje yra miltų, Izraelyje neprekiaujama), tai šiandien palepinau savo šeimą namuose pagamintais makaronais.

namu gamybos makaronai

Makaronai gaminami labai paprastai:

300g miltų

3 kiaušiniai

1 a.šaukštelis druskos.

Išminkoma tešla, iškočiojama, ir supjaustoma norimos formos pasta. Nepamainomas daiktas – makaronų mašina. Viens -du ir viskas padaryta!

ranku gamybos makaronai

Patiekalą gaminau pagal receptą iš mano naujos knygos. Ją padovanojo dukra: „Everyday and Sunday. Recipes from Riverford Farm”. Pasta gavosi vasariška, lengva ir gardi. Tai tipiškas Puglia regiono patiekalas, o jo pabaigimui naudojamas kietas ricotta sūris, bet kadangi pas mus tokio nėra, puikiai tinka trapus šviežias ožkos sūris arba feta.

 Pasta su pomidorais ir garzgarstemis

Pasta su pomidorais ir gražgarstėmis (4 asm)

1 kg vyšninių pomidorų

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

druska ir šviežiai grūsti juodieji pipirai

350g pastos (šviežios arba iš pakelio)

2 saujos gražgarsčių

100g sūrio (ožkos, fetos arba peccorino) – sutrupinto arba sutarkuoto

Pomidorus supjaustome ketvirčiais ir pakepiname 5 minutes alyvų aliejuje su druska ir pipirais.

Išverdame pastą pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas. Nusausiname ir sudedame į pomidorų masę. Kartu sudedame gražgarstes – jos nuo karštos pastos sukris. Viską gerai išmaišome, sudedame į lėkštes, ant viršaus pabarstome sūrio.

vegetariska pasta su pomidorais

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Pasta su pomidorais ir gražgarstėmis"

  1. Nida:

    Dovile, gefilte fish jau pas mane padaryta:) Stengsta šaldytuve:) Šiandien padarysiu įrašą su velykiniais kepiniais, kuriuos popiet tikiuosi pagaminti:) Smagaus pasiruošimo šventėms!

  2. Dovilė:

    Oi, Nida, visai norėčiau prasinešt pro tą turgų;-)
    O ką Velykoms gaminsi? Aš planavau tavo gefilte fish, bet dabar jau nežinau, nes nelabai laiko turėsiu gaminti ir gal reiks tą super receptą kitam kartui atidėti.

  3. Vita:

    Ačiū, Grita, ačiū, Nida. Man tai žmonių spūstys ir mirgu margu sukelia tokį spaudimą galvoj, kad atrodo, jog sprogs smilkiniai, tai labai pravartu išsiugdyt akį ir žinot, ko nori / ieškai: eini ir greit skenuoji daiktus, o tinkami iškart išsiskiria. Kita vertus, kur nėr žmonių maišaties ir daiktų daug mažiau, taip gera pasivaikščiot, pačiupinėt, daiktų dvasią pajust, apie jų paskirtį savuose namuose pamąstyt 🙂 materialinė kontempliacija 🙂

  4. Nida:

    Dovile, tuomet tu kaifuotum Jafoj… Čia tai jau daiktų daiktelių….. Tie, kurie kainas žino Lietuvoje, teigia, kad Jafoje viskas kurkas pigiau. Vieni net domėjosi kiek kainuoja parsisiųsti konteinerį laivu, nes, pasak jų, daiktus pardavus Lietuvoje būtų galima neblogai užsidirbti. Bet reikia mokėti jame atrasti daiktus, ir netingėti, žinoma:) O nusiderėt net iki pusės kainos galima:)

  5. Dovilė:

    Man saikingai irgi blusturgiai patinka ir daiktai iš jų. Ypatingai kokie indai, žvakidės, vazos. Ką galima gerai nušveisti ir kur dulkių neprikaupta;-) Lietuvoje blusturgiuose tai kainos nežmoniškos ir daiktai kaip iš Žiemos rūmų po Spalio revoliucijos prisigrobti arba išvis kokie suvargę daikteliukai, kurių net už dyką neimčiau. O va kokioj Vokietijoj ar Olandijoj tai saiką beperkant prarandi;-)

  6. Nida:

    Tam turguj TIEEEEK visko, kad galva sukasi… Aš ketverius metus kojos ten nekėliau, nes mane erzina, kai toks bardakėlis, kaip tu sakai – batai po vieną, kažkokie sudužę lempų dangčiai, skudurai… Bet dabar prisiverčiau nueiti ir patreniruoti akį. Ir visai neblogų dalykėlių užmačiau:) O kad ten viską galima nusipirkt, tai tiesa: nuo baldų iki senoviškų žaislų, tokių kaip medinis arkliukas su natūraliais arklio karčiais….

  7. Ausra:

    as i blusu turgus anksciau daznai nueidavau; mano uosvis net savo staleli viename tokiame sendaikciu turguj turejo; ten visko galima buvo isigyti, pvz. batu, po viena, be poros, arba dar prisimenu vienas diedelis pardavinejo kedes: one for $5, two for $15; man tuose turguose idomiausia buvo ju kontingentas, tiek pardavejai, tiek pirkejai;

  8. Nida:

    Sveikos, merginos! Kol manęs nebuvo jūs čia smagiai pabendravote:) Ši erdvė (atsakant į klausimą) – tiek pat mano, tiek pat ir jūsų! Tad dalinkitės informacija, kuri jus domina, į sveikatą! Ačiū, Grita, kad painformavai, gal kada ir aš į Kauną atlėksiu senų daikčiukų pažiūrėti. Kažko jie man tampa reikalingi (anksčiau to nebuvo).
    Aušra, įsigijau keletą dalykėlių – stalo įrankių, varinį indą kokiems gal sausainiams… Neabejoju, kad kurioj nors nuotraukoj greit pasirodys, nes vakar viską nušveičiau. Bet tai buvo ne paskutinis apsilankymas, tai pirkinių bus daugiau:)
    O šitas receptas – iš tikrųjų tobulas, nes greitas, paprastas ir labai gardus…

  9. grita:

    Blusturgis Kaune vyksta kiekviena sestadieni ir sekmadieni aleksoto turguje,kuo anksciau i ji atvyksti,tuo geresnis laimikis.Nida,tikiuosi nepyksti.

  10. Vita:

    pastą esu apleidusi, bet jau šitas patiekalas – būtinai norisi paragaut jau vien dėl vyšninių pomidorų ir sūrio!! dabar Gritos paminėtas blusturgis sudomino, kur ir kada jis? Jei tik, Nida, jūs neprieštaraujat, žinoma, dėl informacijos sklaidos asmeninėje erdvėje… 🙂

  11. Sigita:

    Och! mano mėgstamiausias patiekalas :. Ir Jūsų receptas tobulas 🙂

  12. grita:

    azko kompas streikuoja,taigi pamaciau netgi tarybiniu laiku puodus,tuos raudonus su baltais taskais.Pas mus Kaune irgi veikia kassavaitinis blusturgis kuriame daznai tenka sutikti zymiu zmoniu,kurie renkasi daiktus savo viesbuciams ar dvarams,kuriuos veliau matome per tv su prabangiais interjerais.

  13. grita:

    Kaip idomu,tavo puslapis tampa dar idomesnis,ojau turgaus margumas…netgi pamac

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *