Kažkurią dieną užsiminiau pažįstamoms merginoms, kad vakare gaminsiu risotto. Kad būtumėte matę jų reakciją – „risotto?? bet juk tai taaaaip sudėtinga”…. Negalėjau patikėti, kad toks paprastai paruošiamas patiekalas apaugęs legenda, jog jį sudėtinga pagaminti:)

Juk tobulam, kreminės konsistencijos risotto pagaminti tereikia keletos būtinų ingredientų, kurie tikrai nėra „deficitiniai”: sviestas, ryžiai, geros kokybės sultinys (daržovių arba mėsos) ir baltas vynas. Vienas vienintelis pasiūlymas – jokiais būdais nenuleiskite nei vieno iš šių ingredientų kokybės kartelės! Namuose išvirtas sultinys padarys stebuklus, jūs nė neįsivaizduojate, kokio gardumo bus jūsų rizotas, jei jį ruošite būtent su naminiu sultiniu. Ryžiai privalomai turi būti apvalūs, specialios rūšies, kuri yra itin krakmolinga ir skirta būtent risotto. Paieškokite specializuotų produktų skyriuje -tikrai surasite pakelį! Baltas vynas? Taisyklę, jog patiekalams dera vartoti tokį vyną, kurį patys gertumėte, galioja risotto. Nereikia eiti iš proto ir į puodą pilti patį brangiausią vyną, tačiau jei susigundysite vynu iš popierinio pako už pusantro euro, rezultatas gali nuvilti.

Šis skaisčiai geltonos spalvos risotas turi vieną labai ypatingą ingredientą, kurio gali tekti paieškoti. Tai brangiausias prieskonis šafranas. Tie, kas keliavo po Indiją, tikriausiai parsivežė vieną kitą pakuotę plonyčių „siūlelių”, kurie bet kokį patiekalą nudažo skaisčiai geltona spalva, o visi namai dar kelias dienas kvepia šafranu… Man pasisekė, nes mano namų tvarkytoja indė, kuri padėdavo tvarkytis kai gyvenome Tel Avive, man parvežė šio gėrio tiesiai iš Indijos…

Risotto pasigaminti yra tikrai paprasta, tik reikia laikytis tam tikros tvarkos:) Pirmiausia puode apkepinami svieste arba aliejuje (arba abiejų mišinyje) svogūnai, tada sudedami ryžiai, maišant kaitinama, kad keikvienas ryžių grūdelis pasidengų riebalais. Tada pilamas vynas, o kai jis išgaruoja ir susigeria į ryžius, dalimis pilamas sultinys. Risotto reikia dažnai maišyti ir nuolat papildyti nauja sultinio partija, kai prieš tai buvusioji pilnai absorbuojama ryžių. Taip pat reikia ragauti, kad nepražiopsotum momento, kai ryžiai būna al dente, t.y. dar ne iki galo suvirę, kreminės konsistencijos.

Aukso vertės prieskonis
Aukso vertės prieskonis
Šafraną geriausiai išbrinkinti keliuose šaukštuose šilto vandens
Šafraną geriausiai išbrinkinti keliuose šaukštuose šilto vandens
Menkė ant risoto pagalvės
Menkė ant risoto pagalvės
Žuvis su risoto
Žuvis su risoto
Menkė ant  risotto su šafranu pagalvės
Porcijos 3
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai sviesto + 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  2. 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  3. 3/4 stiklinės risotto ryžių
  4. žiupsnelis šafrano
  5. 120 ml balto vyno
  6. apie 750 ml vištienos arba daržovių sultinio (namuose virtas tikrai daro stebuklus!!)
  7. 3-4 menkės (arba kitokios baltos žuvies) file
  8. 1 pomidoras, supjaustytas plonomis juostelėmis
  9. žiupsnelis oregano (raudonėlio)
  10. Šviežių bazilikų lapeliai
  11. Šviežiai grūsti juodieji pipirai
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite keptuvėje arba puode storu dugnu sviestą ir aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami, kol šie taps permatomi, suminkštės, bet neapskrus. Suberkite ryžius ir maišydami toliau kelias minutes kepinkite.
  2. Suberkite šafraną (galite prieš tai šafraną pamerkti keliuose šaukštuose šilto vandens, kad jis išleistų spalvą, ir tada supilkite į puodą kartu su geltonu vandeniu).
  3. Supilkite vyną ir maišydami kepinkite, kol visiškai neliks skysčio - vynas išgaruos. Tada pilkite po samtelį sultinio ir mašydami toliau virinkite ant vidutinės ugnies. Kaskart, kai skystis išgaruos, įpilkite sekančią porciją sultinio. Maždaug per 15-17 minučių risotto turėtų būti tirštas, ir beveik tinkamo minkštumo.
  4. Jei jūsų sultinys tradincinio sūrumo, risotto turėtų būti tinkamo skonio, tačiau jei sultinys be druskos, pagal skonį pasūdykite ir gerai išmaišykite risotto.
  5. Ant risotto sudėliokite žuvies file, pabarstykite trupučiu druskos, oreganu, ant file sudėkite pomidoro juosteles, uždenkite puodą (keptuvę) dangčiu ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5-7 minutes, kol žuvis išsitroškins.
  6. Patiekiant lėkštėje, žuvį patiekite ant risotto pagalvės, ant viršaus uždėkite kelias riekeles pomidoro ir pabarstykite šviežiais bazilikais bei grūstais juodaisiais pipirais.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

Komentarų apie "Menkė ant risotto su šafranu pagalvės": 6

  1. Nida:

    Turbūt galima…. Nors tradiciškai nauojamas vištienos…. Aš naudočiau 🙂

  2. Nida:

    Gal lietuviškai reiktų sayti „trumai”?.. Nežinau tiksliai… Bet kuriuo atveju, trumai ar triufeliai – karališkas skonis…

  3. jurgita:

    triufeliai….. nerealiai skaniai parasete… Butinai pabandysiu

  4. Nida:

    O taip, Vita, risotto galima gaminti su daug kuo… Ir kaskart gaunasi naujas patiekalas, tiesa?:) Kai nėra minčių, laiko ar reikiamų papildomų ingredientų, mano mėgstamiausias risotto būna vien su keliais lašais triufelių aliejaus…

  5. Vita:

    Tai vienas iš patiekalų, kurie iš karto prigijo mūsų namuose. Tikrai greit ir lengvai paruošiamas, visiems patinka, be to, galima įdėti dar ko nors, kad būtų įvairiau. Dažnai ruošiu su moliūgu, su baravykais ir pan.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *