Korėjietiški kepsniai – kaip iš geriausio Seulo restorano!

25 May

Kai sužinojau, kad keletą valandų vienoje paskutinių mūsų kelionių į Aziją teks praleisti Korėjoje, spragsėjau iš džiaugsmo. Labiausiai džiaugiausi dėl to, kad pagaliau turėsiu galimybę paskanauti tikrų kvapnių korėjietiškų patiekalų, turbūt nelabai panašių į tuos, kuriuos esu kažkada ragavusi Londono ar Varšuvos gatvėje.

Seule mus pasitiko mūsų bičiulis Kim, o pirmas jam užduotas mano klausimas buvo “koks tradicinis Korėjos patiekalas, kurio galėtumėm šiandien paskanauti?”. Kim nė nemirktelėjęs atsakė – “Ant ugnies skrudinta mėsa”.

Seulas

Korėjos, kaip ir kitų Azijos šalių virtuvė persmelkta prieskoniais. Joje gausu žuvies ir jūros produktų, daržovių, marinuotų aštrių pagardų (kim chi), ir, žinoma, mėsos – kur gi ne, Korėjos klimatas panašus į lietuviškąjį, su visais keturiais metų sezonais! Čia vyrauja tradicinis azijietiškas maisto ruošimo būdas, kai visi ingredientai smulkiai supjaustomi ir trumpai apkepinami. Korėjiečiai vaglo daug ryžių, o visus patiekalus gardina sojų padažu, sezamų aliejumi, česnakais, čili pasta. Tačiau kai korėjiečiai imasi kepti mėsą, prasideda tikras ritualas, kuriame teko sudalyvauti ir mums.

Atėjus į restoraną, pirmiausiai už durų teko palikti batus – Azijoje įprasta, jog įeinant į patalpą derą nusiauti. Tačiau restoranams, kaip taisyklė, kitose šalyse taikoma išimtis. Bet ne Seule: čia prie durų pastatytos lentynos skirtos klientų batams.

Seulo restorane basomis

Restoranas neturi vienos bendros salės, o visa patalpa padalinta į atskirus kambarius. Kiekvienam kambary stovi arba vienas didelis stalas, arba keletas mažesnių. Jei klientai pageidauja, jie gali užsidaryti duris ir aptarti verslo ar šeimos reikalus diskretiškai.

Kai kuriose restorano salėse klientai sėdi ant žemės, ir vaišinasi prie žemo staliuko. Mes, neturėdami taip gerai ištreniruotų kojų, kurios leistų sėdėti valandą “turkiškai”, pasirinkom “normalų” stalą su normalaus aukščio kėdėmis.

restorane sedima ant zemes

Vos atėjus, padavėjos iškart ėmė krauti ant mūsų stalo pačius įvairiausius užkandžius, o per patį vidurį pastatė prietaisą, ant kurio kaito apvali metalinė “lėkštė”. Kimas paaiškino, kad tai tradicinis korėjiečių grilis, ir ant jo svečiams kepama pagal tradicišką korėjiečių receptą pamarinuota mėsa. Netrukus padavėjos atnešė visą dubenį plonai supjaustytos jautienos gabalų, mirkstančių kvapniais prieskoniais pagardintame padaže, ir čia pat ant stalo padavėja ėmė juos kepinti. Iškepusią mėsą ji karpė žirklėmis ir dalino į mūsų lėkštes.

Grilis Seulo restorane

Mėsos skonis buvo dieviškas, o ypač kartu su įvairiausių skonių, spalvų ir tekstūrų pagardais ir daržovėmis, išdėliotais ant stalo. Buvo taip skanu, kad net pamiršau fotografuoti:) Gaila, kad neturėjom laiko mėgautis tais pilvo malonumais ir kepinti mėsytę iki nukritimo, nes reikėjo skubėti atgal į oro uostą ir į sekantį lėktuvą. Bet tie pietūs buvo mūsų su vyru galutinis apsisprendimas, kad mūsų sekanti kelionė bus tikrai į Korėją.

pagardai su skrudinta mesa

Kai grįžau namo, man vis knietėjo įminti to nepakartojamo korėjietiško grilio paslaptį, o ypač surasti korėjietiško marinato receptą. Šiais laikais – anokia čia problema: profesorius Google viską žino, tad neilgai užtrukau, kol atkūriau skonį, kuris man priminė Seulą. Ir tą patį geriausią restoraną su pačiais skaniausiais kepsniais.

korejietiski kepsniai 004

Vasara dar tik įsibanguoja, o kartu su ja – ir griliaus sezonas. Jei per vasarą esate pasiruošę išbandyti tik vieną naują receptą, tebūnie šis mėsos marinatas ir būna tas vienintelis. Tikrai nenusivilsite!

korejietiskas marinatas kepsniams

Korėjietiškas kepsnių marinatas (4 žm.)

1/2 puodelio sojos padažo

1 kriaušė, sutarkuota su visa odele*

5 skiltelės česnako, labai smulkiai sukapotos arba sutarkuotos

1/2 mažo baltojo svogūno, sutarkuoto (tiks ir rudas lietuviškas, jei neturite saldaus baltojo)

1 šaukštas tarkuotos šviežios imbiero šaknies

2 šaukštai rudojo cukraus

2 šaukštai skrudintų sezamų sėklų

2 šaukštai sezamų aliejaus

1 šaukštas saldžios džiovintos paprikos

1/4 šaukštelio džiovintų čili pipirų (arba pagal skonį)

1/4 grūstų juodųjų pipirų

2 žali svogūnų laiškai, susmulkinti

korejietiskam marinate marinuota mesa

Visus ingredientus sumaišome tarpusavy. Jautieną (arba kiaulieną) supjaustom nestorais gabalėliais (korėjiečiai prieš pjaustydami įdeda mėsos gabalą į šaldiklį, ir kai ji šiek tiek sukietėja, mėsą tampa lengviau plonai supjaustyti. Beje, korėjiečiai kepsnius pjausto labai plonomis riekelėmis). Mėsą iš abiejų pusių gausiai aptepame marinatu (korėjiečiai dažnai mėsą marinuoja “zip-loc” maišeliuose, nes geriau pasiskirsto marinatas ant mėsos), marinuojame mažiausiai valandą, idealu – apie 8 valandas arba pernakt šaldytuve.

*Korėjoje marinuojant mėsą, tam kad ji suminkštėtų, į marinatą įtarkuojamas vaisius. Kriaušę gali sėkmingai pakeisti tarkuotas obuolys, ananasas arba kivi.

korejietiska skrudinta jautiena

darzoves griliaus

korejietiski kepsniai 029

 

Print Friendly

Komentarai

  1. Ausra 26. May, 2013 at 00:27 #

    kaip idomu! ir skanu kaip viskas ten atrodo;

  2. Nida 26. May, 2013 at 15:48 #

    Aušra, oi, kad galėčiau nupasakoti KAIP tai buvo skanu… Labai rekomenduoju visiems kepsnių mylėtojams!!:)

  3. Dovilė 26. May, 2013 at 18:47 #

    Sudomino mane ta mintis, kad reiktų į marinatą įtarkuot kriaušę, obuolį, kivį ir t.t. Reiks būtinai pabandyti šį receptą per artimiausią grilinimą.

  4. odeta 26. May, 2013 at 20:57 #

    Nida, aš žiauriai mėgstu korėjietišką virtuvę, ypač tuos kepsnelius kai pats griliniesi ir Kimchi:) Man irgi kilo klausimas, iš ko jie tą marinatą daro? Kalmarus ir tuos nerealiai skaniai išmarinavę buvo, kas atrodo nerealu (bent jau man). O pagaliukai nepakenčiamai ploni, apvalūs ir metaliniai !:) Po kinietiškų jie kaip košmaras buvo, žiūriu jūs normaliais įrankiais valgėte…mes vargome, bet už tai “prisižvengėme” iki negalėjimo dėl begalinio bandymo pavalgyti kultūringai:)

  5. Nida 26. May, 2013 at 21:37 #

    Dovile, man su jautiena visada nedrąsu prasidėti, kad ji per kieta nebūtų kepant. Bet kažkas čia labai gerai suveikė: arba ta kriaušė tikrai tobulai suminkštino mėsą, arba kiti ingredientai (ir marinavau tik parą, o ne kelias dienas..). Žodžiu, labai pasisekęs dalykas, naudosiu ir kitiems produktams marinuoti. Būtinai išmėgink!

  6. Nida 26. May, 2013 at 21:39 #

    Odeta, Seule tai mes irgi su tais metaliniais pagaliukais kankinomės:) Beje, man dukra, kai dar mokėsi Tailande, parvežė tų metalinių pagaliukų visą komplektą 12 žm., tik su jais labai sunku valgyti… Su mediniais patogiau:) Na, o mes namuose, tai aišku, nesikankinom, su paprastais įrankiais valgėm. Ir nusprendėm, kad sekantis pirkinys bus rimti steikų peiliai:) Nes gi dabar pagal šį receptą kepsim ir kepsim mėsytę:))

  7. gemaite 28. May, 2013 at 10:57 #

    Sveiki, aš tokio griliaus neturiu, ar galima kepti keptuvėje?

  8. gemaite 28. May, 2013 at 11:32 #

    oi, dar pamiršau paklausti kokią kiaulienos dalį geriausiai imti?

  9. Nida 28. May, 2013 at 13:42 #

    Gemaite, skirtumas ar kepsite keptuvėje, ar ant griliaus (ant ugnies, arba ant dujinio), žinoma, yra didžiulis. Keptuvėje paprastai nesigauna toks pats skonis. Na, blogiausiu atveju, jei jau tikrai nėra kitos išeities,- naudočiau “grilinę” keptuvę, su grioveliais. Dėl mėsos – aš naudojau jautieną (tame ir yra visas gėris, kad jautieną sunku iškepti minkštą, o štai su šiuo marinatu pavyko kuo puikiausiai), o jei naudočiau kiaulieną, tai greičiausiai pirkčiau sprandinę.

  10. gemaite 28. May, 2013 at 13:58 #

    Labai dėkui, šiandien labai knieti išbandyti, o jautienos kuri dalis?

  11. gemaite 28. May, 2013 at 14:00 #

    osupjaustyti marinuoti plonai?

  12. Nida 28. May, 2013 at 14:09 #

    Aš pirkau sirloin. Lietuviškai turbūt nugarinė, bet mėsa turi būti su riebaliuku. Štai iš šios dalies išpjauta: http://en.wikipedia.org/wiki/Sirloin_steak. Ir mėsininko paprašiau, kad supjaustytų ploniau, nei paprastai steikams pjausto – mano gabaliukai buvo maždaug 1-1.5 cm storio. Sėkmės!!!:)

  13. jurgita 16. Jun, 2013 at 21:11 #

    norejau paklausti ,ar kriause i marinata dedema is karto ,ar pries kepinma itarkuojama ?

  14. Nida 18. Jun, 2013 at 10:35 #

    Kriaušė įtarkuojama į marinatą iš karto – ji gerai suminkština mėsą.

  15. jurgita 18. Aug, 2013 at 18:27 #

    labas ,didelis aciu uz recepta ,visi marinatai mesos pries si nublanko ,visi valge ir negalejo atsivalgyt . Nerealu

  16. jurgita 18. Aug, 2013 at 18:29 #

    tiesa ,pamirsau parasyt kad marinavom ir sprandine ir karbonada ,tai kai kam labiau patiko karbonadas ,jis irgi buvo sultingas ir minkstas

  17. Nida 21. Aug, 2013 at 12:25 #

    Jurgita, labai smagu girdėti! Iš tiesų vaisiai daro stebuklus minkštindami mėsą, o ir skonių balansas man šiame marinate – tobulas. Žinoma, jei traukia Azijos aromatai (o kieno gi jie netraukia?:)). Labai ačiū, kad parašei!

Trackbacks/Pingbacks

  1. » Blog Archive » Korėjietiški jautienos kepsniai - bulviukose.lt - 12. Jun, 2013

    [...] (Šaltinis: Nida) [...]

Komentuok!