Kai Izraelyje įsibanguoja vasara, ir namuose beveik kiaurą dieną birzgia oro kondicionierius, o požeminiame garaže, kuriame turėtų būti vėsu, temperatūra nenukrinta žemiau +32C, mažiausiai ko norisi, – tai šildytis prie kaistančios orkaitės. Galima, žinoma, maitintis vien šaltais užkandžiais ir salotomis. Tačiau su tokiu maistu toli nenuvažiuosi. Tada belieka kita išeitis – kepsninė. Kad būtų greičiau ir patogiau – mes naudojam dujinę, ne anglinę. Ji veikia panašiai, kaip orkaitė, tik įkaista kur kas greičiau. Be to, stovi terasoje, kurioje ir taip viskas svyla…

Vasarą kepsnine naudojamės dažniausiai. Čia skrudiname daržoves, kepame kepsnius ir žuvį. Iškepti nedidelės dorados arba jūros ešerio file užtrunka vos 10 minučių, ir čia pat, terasoje, leidžiantis saulei jau galima mėgautis vakariene. Kartais kepame visą žuvį. Tuomet, pagal jos dydį, prireikia 10-15 minučių kiekvienai žuvies pusei.

Žuvies nereikia marinuoti iš anksto – užtenka vos pusvalandžio iki kepimo. Labiausiai tinka citrinos sulčių ir druskos mišinys, bet aš „išradau” puikų prieskonių mišinį, kuriuo dažniausiai prieš kepant įtrinu šviežią žuvį. Išmėginkite, gal patiks ir jums!

zuvis kepta grilyje

Kepsninėje kepta visa žuvis (2 asm)

Žviežia žuvis, išdarinėta (su galva) – apie 1.0-1.2 kg.

2 skiltelės česnako

1/2 puodelio šviežių kalendrų

1/2 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė

1 (nepilnas) šaukštelis rupios druskos

1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų

1 šaukštelis saldžios paprikos dribsnių (flakes)

Pasiruošiame marinatą: visus ingredientus sudedame į elektrinį smulkintuvą ir sutriname iki vienalytės masės. Jei žuvis, kurią kepsite, sausa, galite įpilti šlakelį aliejaus.

Išvalytos ir išplautos žuvies šonuose maždaug 1.5-2cm tarpais gilokai įpjauname odą. Visą žuvį aptepame marinatu, į įpjautas kiaurymes pirštais įspaudžiant marinato masės, Marinatu ištepame ir žuvies ertmę. Paliekame pasimarinuoti ne ilgiau pusvalandžio (užtenka ir  10 minučių)

Prieš kepant į žuvies ertmę dar galime įdėti pundelį žalumynų (petražolių, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių).

Kepame kepsninėje su uždarytu dangčiu kiekvieną žuvies pusę po 12-15 minučių. Pateikiame su mėgstamu garnyru. Man skaniausia kepta žuvis su troškintomis morkomis ir apvirtomis šparaginėmis pupelėmis.

kepsnineje kepta visa zuvis

ciela zuvis kepta

 

Komentarų apie "Kepsninėje kepta žuvis": 7

  1. Kestas:

    Zuvis visiskai perkepusi, pries skelbdama kazkokius receptus ismokite gaminti.

  2. Nida:

    Iš tikrųjų, ir Odeta visokių skanumynų savo bloge aprašė:)) Bet pas mane tuoj pasipils mėsos patiekalai, nes Londone nusipirkau SUPERINĘ naują kulinarinę knygą…

  3. Dovilė:

    Kaip faina, kad visos virėjos po atostogų grįžo ir iškart receptų į blogus prikrovė;-) Mes irgi vakar kepėm žuvį ant griliaus, nes keptos mėsos jau spėjo pabost. Net garnyro nespėjau pasiruošti ir iškart su juoda duona ir ką tik nusiskintais pomidorais sušveitėm.

  4. odeta:

    Pas mus panašiai:) Bet per mėnesį kartą kitą su mėsa pasiautėjame…ypač jeigu draugai užvirsta, o jie dažniausiai „mėsėdžiai” kažkodėl?:)

  5. Nida:

    Mes Anglijoje savaitę ant „valdiško” maisto pasėdėję, pirmu numeriu į turgų nulėkėme šviežios žuvies… Mes esam tiesiog liguistai prie žuvies pripratę – 2-3 kartai per savaitę dar ne riba:)

  6. odeta:

    Labai skaniai atrodo. Mes per atostogas tik salotomis, kepta žuvimi ant griliaus ir jūros gėrybėmis mėgavomės. Per karštį nieko sunkaus nesinorėjo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *