Ką turi indiška virtuvė, tai turi – visą gamą vegetariškų patiekalų, kurie savo maistingumu neatsilieka nuo mėsiškų. Vienas mano mėgiamiausių – tai špinatų karis su namuose gaminama indiška varške – Panir Palak. Kadangi Panir Palak receptą talpinau blog’e nekart, tai belieka tik priminti, kad panir (varškę) labai paprasta pasigaminti namuose. Na, o pats špinatų troškinys yra tiesiog dieviškas, ir jį privaloma visiems išbandyti:)
Dhal, indiškas lęšių troškinys,- tai patiekalas, kuriam negali atsispirti ne vien užkietėję vegetarai. Todėl gaminant iškart galite paruošti dvigubą patiekalo porciją: arba su malonumu pasišildę suvalgysite troškinį kitą dieną, arba galite užšaldyti ir mėgautis indiškais aromatais tada, kai jų pasiilgsite.
Dhal, indiškas lęšių troškinys
2015-08-01 13:44:17
Porcijos 4
Ingredientai
- stiklinė raudonųjų lęšių
- 3cm imbiero šaknies, supjaustytos gabaliukais
- 2 lauro lapai
- 1 cinamono lazdelė
- 2 šaukštai sviesto
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos
- 2 šaukšteliai ciberžolės (turmeric)
- 1 šaukštelis kumino
- 1/2 šaukštelio garam masala prieskonių mišinio
- 1/2 šaukštelio čili pipirų
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- apie 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštas kapotų kalendrų lapų
Instrukcijos
- Sudėkite gerai nuplautus raudonuosius lęšius į puodą kartu su imbieru, lauro lapais, cinamono lazdele ir užpilkite 2 stiklinėmis vandens.
- Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virinkite ant lėtos ugnies apie 10 min. Išimkite prieskonius ir padėkite į šalį.
- Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite svogūnus. Įmaišykite kapotus česnakus, suberkite ciberžolę, kuminą, garam masala prieskonių mišinį ir čili pipirus, ir kepinkite minutę kitą, kol pasklis kvapas. Įmaišykite citrinos sultis, įberkite druską ir viską gerai išmaišykite.
- Į keptuvę su pakepintais svogūnais ir prieskoniais supilkite išvirtus lęšius ir maišydami dar pakepinkite apie 3-5 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties. Patiekite karštus, su indiška duona roti.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Tinka ir kitokie lęšiai, tik virimo laikas jų skiriasi, tai į tai reiktų dėmesį atkreipti.
O kitokie lęšiai tinka? Ar tik raudonieji?
Pingback: Lęšiai - Sveikamaistis
Laba diena,
Aciu uz receptus, jie puikus. Norejau paklausti kodel lesiu karis gavosi kartus? Ka ne taip padariau, gal kokiu prieskoniu idejau per daug?
Aciu
Asta, labai miela tai girdėti! prie indiškų patiekalų priprantama:)
Ačiū, Nida, išbandytas ir beveik visas sušlamštas trijų alkanų valgytojų 🙂 Nors gamintas iš daugiau nei dvigubos normos 🙂 Puikus patiekalas, kai šaldytuvas ištuštėjęs ir vakarienė iš anksto neapgalvota (jokio išankstinio mirkymo, paprasta, greita ir skanu). Tiesa iki indiškos duonos kepimo rankos vis nedaeina…
Pastaruoju metu Jūsų indiški receptai ir jų variacijos karaliauja mano virtuvėje – kablys pagautas:)
Ačiū už įkvėpimą!
Simona – be galo džiaugiuosi!!! Linkiu kuo daugiau tokių skanių su šypsena akimirkų šiemet:)
Sveika Nida! 🙂 Katik pasigaminau si patiekala ir…tik isidejus pirma kasni i burna buvo garsus mmmm…!!!!! Nerealiai skanu! Valgau su sypsena! 🙂
Linkejimai is Svedijos! :)*
Simona
Kaip miela girdėti, Aldona!!!!
Ačiū už puikius receptus , su didžiausiu malonumu išmėginu beveik visus .
Į sveikatą, Jūrate:) Džiaugiuosi!
Tik padėkosiu: kaip gerai tokiu oru šis auksaspalvis lėkštėj! Ačiū, – gaminu dažnai, o nepadėkoju.
Aciu jums labai.Jau nusipirkau zaliavalgiu pard.
Aciu jums labai.Jau nusipirkau zaliavalgiu pard.
Sveiki, mėginčiau ieškoti Assorti parduotuvėje. Jei nerastumėte, galite susimaišyti Garam masala mišinį namuose: po 1.5 šaukštelio maltų kalendrų, kardamono ir pipirų, plius po 1 šaukštelį maltų kuminų ir cinamono, ir plius po 0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių ir muškato.
Laba diena,
noriu jusų paklausti kur Vilniuje nusipirkti prieskonių garam masala.
aciu
Teisingai, Vita – karis yra greitas sprendimas, nes į jo sudėtį įeina ir ciberžolė, ir garam masala prieskoniai, ir dar daugiau:) Bravo.
Ačiū už receptą! Gaunasi labai skanus dhal:))) Tik vietoj ciberžolės ir garam masalos dedu kario
Vesta, matuoju amerikietiško tipo stiklinėmis (jų talpa – 250ml). Tokių matuoklių galima įsigyti indų parduotuvėse. Jie sugraduoti taip, kad matytųsi 1/4, 1/3, 1/2, 2/3, 3/4 stiklinės… Labai patogu tokius matuoklius naudoti virtuvėje, be to, dauguma angliškų receptų kiekių nurodomi būtent tokio tipo „stiklinėmis” arba puodeliais (cup).
Laba diena, Nida. Kokios talpos stiklinėmis matuojate savo receptį ingredientus?
Ačiū Anonimui – greitai čia pas mus klausimai sprendžiasi:)
garam masala yra Delonoje
http://www.delona.lt/paieskos-rezultatai,19.html?sPhrase=garam+masala&iProducer=&sPriceFrom=&sPriceTo=
O dėl daržovių, apie kurias klausi, atsakymas toks – man geriausia tinka ne tiek daržovės, kiek paprasčiausi ryžiai arba indiška duona… Beje, labai šis lęšių troškinys tinka kartu su kitais kariais. Vieną tokių – vištienos tikka masala – netrukus patalpinsiu blog’e:)
Labas Daiva, labai džiaugiuosi, kad patiko!! Tiesą pasakius, dar nesutikau nei vieno, kuriam dhal būtų nepatikęs:) Paprastai net tie, kurie skeptiškai į indiškus patiekalus žiūri, lieka maloniai nustebinti:) Dėl garam masala – neturiu atsakymo kur jo ieškoti Vilniuje (kažkada senais laikais Basanavičiaus g buvo tokia didelė prieskonių parduotuvė, bet jos jau ten seniai nėra. Gal yra koks nors jos pakaitalas?? Skaitytojai??) Šįkart saviškę aš parsivežiau, tačiau esu pasigaminus garam masala ir namuose, gavosi tikrai ne parsčiau. O šiam prieskonių mišiniui nieko ypatingo nereikia – kelių tradicinių prieskoniu. Pamėgink, jei nerasi: https://www.nidosreceptai.lt/pagrindiniai-patiekalai/avienos-biriani/
Sveika Nida, Išbandžiau. 🙂 tai pirmasis mano gamintas indiškas patiekalas. Patiko mums abiems su vyru. Kadangi įprastam prekybos centre neradau garam masala prieskoniu, dariau be jų. Suprantu, kad Tu šių prieskonių parsivežei iš kelionės, bet gal žinai kur Vilniuje jų galima rasti? Norėsiu gaminti šį troškini dar daug kartų 🙂 taip pat gal parekomenduosi kokios daržovės tiktų prie šio troškinio?
Dovile, mano vyras irgi buvo didžiausias stabdis, kai aš spirgėdavau dėl indiškų patiekalų. Bet aš atradau atsakymą, kodėl jis tų indiškų nelabai mėgo – pasirodo, buvo kaltas kokosų pienas:) Dabar yra didesnis indiško maisto fanas nei aš:) Gal ir tu saviškį įkalbinsi?:)
Rasa – kaip smagu girdėti!! Man tie vegetariški apkepai irgi visiškas gėris Tinka visais metų laikais ir visoms progoms:) Na, o lėšių troškinys irgi turėtų patikti. Jis visiems patinka…:)
Dievinu indiškus patiekalus, tik namuose nelabai juos gaminu, nes tektų vienai valgyti. Vyrui indiškų patiekalų užtenka kokius pora sykių į metus ir kur nors restorane.
O naujos knygos ir aš laukčiau.
Kaip tik turiu raudonų lešių.:) Mmmm, net seilės nutyso. Jau įtrauktas į sąrašą. Beje, penktadienį kepiau makaronų apkepą su kopūstais iš „Izraelio skonių”. SUPER! Tikrai dar gaminsiu ne kartą. Gaila, kad nebūsite knygų mugėj…
Na,labai malonu apie pievele girdeti,o knyga pas mane guli prie lovos,kai pavartau pries miega,tai labai jau skanus sapnai su zydiskos virtuves kvapais lanko.Oj,nostalgija Izraeliui…
Tai jau kaip ir sutarta:))
Na ką – teks daryti savo „knygos mugę” kai tik atšils orai, pas save ant pievelės:) Susikviesiu tada visus blog’o ir knygos skaiytojus, ir sau smagiai visi pabendrausim:) O dėl kitos knygos, kai tik turėsiu gerą idėją, tai tikrai neatisakysiu tokio malonaus – knygos rašymo – proceso…
O, kad tu žinotum kaip mums dėl to liūdna!!! Iš to liūdesio belieka tik gamint ir gamint, o paskui valgyt ir valgyt pagal tavo blogo receptus:))
Nieko, bus tų mugių, gal iki kitos mugės kokią naują knygą?:)
Donata, jau dabar imu uosti kvapus, kurie pasklis virtuvėje, kai gaminsi dhal:) Dėl Knygų Mugės – net gėda prisipažinti, bet pražiopsojau šį momentą visiškai:( Per darbus net nepagalvojau apie tai, kad reiktų susiorganizuoti savo dalyvavimą, kokį kvadratinį metrą „išsipirkti”, kad galėčiau su skaitytojais pasimatyti… Tad likau per savo pačios žioplumą už borto:( Labai man dabar liūūūūdna…
Nida,labas!
Va šitą skanėstą rytoj darysiu. Paprasta, greita ir jau dabar panosėje kvepia:)
Klausimas, o knygų mugėje nedalyvausi? kaip knygos autorė aš turiu omenyje:)