Bent jau mano virtuvėje iš cukinijų dažniausiai kepami saldūs pyragai. Tačiau šis – visai kitoks. Jis ne tik nesaldus, bet iškeptas visai be riebalų! Negana to, jo sudėtyje yra bene gražiausios sodo gėlės – cukinijų žiedai!

Cukinijų žiedų ilgai negalėjau rasti Lietuvos turguose. Net kurį laiką maniau, kad lietuviškos cukinijos net nežydėdamos vaisius veda (juokauju):)) Ir kaip nustebau ir nudžiugau suradusi visą puokštę žiedų Tymo turguje!! Juk turiu visą pluoštą receptų, kurių vis negaliu imtis, nes niekur neaptikau šių gražių geltonų žiedlapių….

Riekelė šio minkšto ir drėgno cukinijų ir morkų kekso – idealus užkandis darbe, kai iki pietų dar liko valanda kita. Jis skanus su ožkos sūriu, bet ne mažiau gardu užsitepus medumi ar šviežia obuolių tyre. Man tokie kepiniai labai patinka, nes užuot kramsnojusi kas papuola po ranka, visuomet galiu pasimėgauti ne tik tuo, kas skanu, bet taip pat ir sveika. 

Gražiausia puokštė tiesiai iš daržo!
Pyragas su cukinijų žiedais paruoštas keliauti į orkaitę
Cukinijų ir morkų kekso  riekelę rytojaus dieną paskrudinkite tosteryje ir patiekite su ožkos sūriu ir aliejumi
Paragaukite be tik su sūriais pagardais, bet taip pat su medumi arba mėgstama uogiene!

Nesaldus cukinijų ir morkų keksas su krapais ir cukinijų žiedais

  • 2 nedidelės cukinijos (300g), sutarkuotos
  • 2-3 morkos (300g), sutarkuotos
  • 1/2 stiklinės susmulintų šviežių krapų
  • 1 stiklinė (80g) sutarkuoto kietojo sūrio (parmezano, džiugo)
  • saujelė susmulkintų svogūno laiškų
  • 6 kiaušiniai
  • 1 ir 1/4 stiklinės (280g) viso grūdo speltos miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis druskos (naudojau Maldon dribsnius)
  • Grūstų juodųjų pipirų
  • 6-8 cukinijų žiedai
  • Patiekimui: ožkos sūris, sutrupintas ir sumaišytas su alyvuogių aliejumi 

Įkaitinkite orkaitę iki 180c. 

Cukinijas sudėkite į gabalėlį marlės (arba į sūrmaišį) ir išspauskite kuo daugiau jų skysčio. Suberkite nusausintus cukinijų tarkius į didelį dubenį, sudėkite tarkuotas morkas, krapus, sūrį, svogūnus, kiaušinius, miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus, ir gerai viską sumaišykite. Sudėkite šią masę į keksui kepti skirtą formą (10x20cm), išklotą pergamentiniu popieriumi, ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus sudėliokite cukinijų žiedus, ir šiek tiek įspauskite juos į pyrago masę. 

Kepkite 1 v al. 30 min., arba kol vidus bus pilnai iškepęs (patikrinkite mediniu smeigtuku). Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti 10 minučių, tada išimkite iš kepimo skardos ir galutinai atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su ožkos sūriu ir alyvuogių aliejumi. 

Recepto šaltinis – Donna Hay.

Komentarų apie "Nesaldus cukinijų ir morkų keksas su krapais ir cukinijų žiedais": 3

  1. Nida:

    Laisvai galite apsieiti be žiedų – jie labiau dekoracijai nei skoniui 🙂

  2. Dalia:

    Sudomino šis idomus te doras. . Norėčiau pabandyt , bet nesu tikra dėl žiedų. Kuo galeciau juos pakeist? O gal galeciau apsieit ir be jų. Iš anksto dėkoju už atsakymą

  3. Ausra:

    Tai tobula, kepiau ne kaip keksa, o kaip apkepa kelionei, suri iskart infiltravau i vidu , bijojau kad bus kiek per sura, bet skonis neragautas ir labai pavykes. Aciu labai. Nusiziurejau su filo tesla ir spinatais reikala, bandysiu vel.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *