Mąstote kokį desertą pagaminti Velykoms?:) Turiu jums pasiūlymą! Po mėsiškų patiekalų puotos, pilno stalo gardumynų, kuriuos visus būtinai knietės išragauti, desertui pasirinkite ką nors gaivesnio, lengvesnio. Vienas desertų, kuriam neatsispiria net sočiausi svečiai – tai nekepti gaivūs jogurtiniai arba žele pyragai. Šis, kurį siūlysiu jums tuoj pat, nėra iš serijos „nulis kalorijų”, tačiau savo lengvumu ir gaivumu tikrai tiks ir patiks tokioms svarbioms šventėms, kaip Velykos. O ką jau bekalbėti apie deserto patiekimą, kuris tikrai nustebins, o gal net ir prajuokins jūsų svečius:) Juokingai atrodantis „pyragas” labiau primena kiaušinienę su ryškiai geltonais kiaušinių „tryniais”, ir dar šiek tiek „neiškepusiu baltymu”:) O pasmulkintos pistacijos čia labiau asocijuojasi su pabarstytais svogūno laiškais, nei riešutais:) Žodžiu, nuotaikingas pyragas, kuriam nesugaišite daug brangaus laiko, kurį galite pasigaminti iš anksto, ir kuris tikrai pradžiugins ir nustebins jūsų svečius:) 

Su šiuo pyrgu tikrai nustebinsite savo svečius:)
Pyragą lengva porcijuoti, paliekant centre po abrikoso puselę
Gaivus desertas visuomet pageidaujamas net po sočiausios šventinės vakarienės

Nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė”

Biskvitiniam pagrindui:

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 50 ml aliejaus (tiks, pvz., rapsų)
  • 100 g miltų, išsijotų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Varškės sluoksniui:

  • 500 g riebesnės varškės, tris kartus sumaltos
  • 500 g mascarpone, šaltos
  • 200 ml grietinėlės 36%, gerai atšlaldytos
  • 3 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 pakelis citrininės žele (skirtas 500 ml vandens)
  • 6 – 7 šaukštai cukraus pudros (jei norite saldesnio deserto, dėkite daugiau)

Viršutiniam „kiaušinių” sluoksniui:

  • 2 indeliai konservuotų abrikosų puselių, (šiek tiek abrikosų puselių liks)
  • 500 ml abrikosų sirupo iš konservų, kambario temperatūros
  • 3,5 šaukštelių birios želatinos arba 4 lapeliai želatinos

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kepimo skardos (25x35cm) dugną išklokite kepimo popieriumi. 

Visi ingredientai biskvitiniam pagrindui turi būti kambario temperatūros! Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus plakite (geriausia mikseriu), kol susidarys putos. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nuolat plakdami, kitą šaukštą dėdami mažiausiai po 1-2 minučių plakimi, arba kol prieš tai buvusi porcija cukraus pilnai ištirps. Plakite kol gausite labai standžias putas. Tada dėkite po vieną trynį, nuolat toliau plakdami. Pilkite labai plona srovele aliejų, nesustodami plakti. Pačioje pabaigoje atsargiai (geriausia silikono mentele) įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kol ingredientai susijungs. Masę išpilkite į paruoštą kepimo skardą, išlygindami paviršių. Kepkite apie 15-20 min., arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės, visiškai atvėsinkite. Atsargiai išimkite iš skardos iškeptą biskvitą, nuplėškite nuo apačios kepimo popierių ir įdėkite biskvtą atgal į skardą (galite apversti aukštyn kojomis, kad pyragas pjaustant atrodytų estetiškiau). 

Citrininę žele ištirpinkite 200ml šilto vandens ir visiškai atvėsinkite, karts nuo karto pamaišant, kad žele nesustingtų visiškai, o tik sutirštėtų. Mikseriu gerai sumaišykite trintą varškę su mascarpone (geriausiai naudokite antgalį, skirtą baltymams plakti), tada suberkite cukraus pudrą ir supilkite grietinėlę, ir toliau plakite tol, kol masė ims tirštėti. Pabaigoje supilkite stingstančią citrininę žele ir citrinos sultis, ir viską gerai sumaišykite. Šia mase padenkite biskvito sluoksnį ir išlyginkite paviršių. 

Ant varškės sluoksnio išdėliokite abrikosų puseles, perpjauta puse į apačią, įspausdami jas šiek tiek į varškės masę. Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose karšto vandens ir palikite išbrinkti. Užkaiskite mažame inde želatiną ir pakaitinkite, kol ji visiškai ištirps (tik neužvirinkite, atraip želatina praras savo savybes ir masė nesustings), tada sumaišykite su kambario temperatūros konservuotų abrikosų skysčiu iš konservos indelio. Užpilkite šia mase visą pyrago pagrindą ir palikite sustingti. Prieš patiekiant galite pabarstyti smulkintais pistacijų riešutais. 

Recepto šaltinis – Kwestia smaku

Vienas komentaras apie straipsnį "Nekeptas varškės pyragas – Kiaušinienė:)"

  1. Nida:

    Dalia, ką padarysi, skonis- tai toks personalus dalykas… Ne visiems įtiksi tuo pačiu:)

  2. Nida:

    Wow, Jurga, čia tai geriausias komplimentas, o ne eterio teršimas:) Super, bravo. O improvizacijoms čia – atviros durys!

  3. Jurga:

    Na, čia jau gaunasi eterio teršimas, atsiprašau, bet vakar padariau antrą kartą 😀 Vietoj citrininės želė supyliau persikinę. Ir vėl puikiai! Vėl buvo surytas akimirksniu tiesiog nepadoriai didelėmis porcijomis, reikia ne desertinių, o karštam patiekalui skirtų lėkščių 😀 Į vieno svečio komentarą „Iš Maksimos čia” vyras atkirto „bijok Dievo!”. Tai prisijuokiau 😀 Dabar laukiu normalių kvepiančių braškių ir šilauogių, tada vėl kartosiu 🙂

  4. Aurelija:

    Aš neturėjau tokio dydžio skardos, tai nesivarginau ir dėjau damų pirštelius vietoje biskvito. Pavyko puikiai! Pyragas visiems patiko tiek del skonio, tiek del originalios išvaizdos!😊

  5. Jurga:

    P. S. Neturėjau pistacijų – apskabiau mėtą ant palangės ir vietoje „kiaušinienės” gavosi persikai su lapeliais, irgi labai gražu! 🙂 O dėl abrikosų neradimo siūlau neliūdėt – sesuo sakė, kad jie ne tokie skanūs, kaip persikai konservuoti 🙂

  6. Nida:

    Ačiū, kad parašėt, Jurga! Jei tik nepatingės kitos komentarų paskaityt, tai tikrai ras visus atsakymus kam kas gali nutikti, ir kaip išsiversti tais atvejais:) Labai džiaugiuosi, kad pasirinkimas pasiteisino!

  7. Jurga:

    Nida, kepiau! Gavosi puikiai, buvo surytas su prašymu kepti dar. 😀 Pasidalysiu patirtimi, gal kitoms ir kitiems kepėjams pravers. Laimei, turiu idealiai tokio pat dydžio stiklinę kepimo formą 🙂 Biskvito masę teko pastumdyt mentele, gražiai pasidengė dugnas ir iškepė. Varškės trintos paskutinę minutę nebenusipirkau, sudėjau Rokiškio naminę ar kokią ten pakeliais (3 po 180 gr) ir nieko nepermaliau 🙂 Tai tikrai nepakenkė. Grietinėlės irgi įpyliau 200 ml ir dar likutį nuo kito patiekalo gal kokius 20 ml 🙂 Atitinkamai nuvogiau porą šaukštelių skysčio, kurį gavau užmerkusi želatiną viršutiniam skaidriam sluoksniui, ir supyliau į citrininę. Gavosi graži puri masė. Plakant kliuvo ir ant pilvo, ir ant sienų 😀 Man sustingo idealiai, tik jau valgant ir pastovėjus ant stalo bandė viršutinis skaidrus sluoksnis skystėti. Gal ir nuo želatino gamintojo tokie dalykai priklauso. Tai aš žinau, kad kitą sykį minimaliai padidinsiu želatino kiekį. Bet šiaip rekomenduoju, pati irgi kartosiu su kitom uogom/vaisiais 🙂 Vyras sakė, kad tokį galėtų kasdien valgyti 🙂

  8. Nida:

    Na va kaip apmaudu… Gal pyrago forma netinkama buvo (per didlė – antraip biskvito sluoksnio turėtų pakakti? nesandari, jei rašote, kad varškės sluoksnis nutekėjo?). Dėl sustingimo taip pat sunku pasakyti – gal želatiną pernelyg užkaitinote? Jos jokiais būdais negalima užvirti. Sunku pakomentuot, kodėl nepavyko.

  9. Regina:

    Kepiau,man biskvito gavosi per mazai,o varskes sluoksnio per daug,varskes sluoksnis nutekejo gerokai,nesustingo is karto.Gal reikejo palaukti? Seip skonis geras,tik isvaizda ne kazka.😄

  10. Nida:

    Nora, dėkoju. Šį indą pyragui pirkau Australijoje:) Ir bičiulis atvežė… Tai ką čia bereklamuosi… Man patiko, kad jis baltas ir masyvus, emaliuotas. Šiaip tai labiausiai dėl nuotraukų pirkau 🙂 Bet labai džiaugiuosi, nes yra man labai tinkamo dydžio 🙂

  11. Nora:

    Sveiki, receptas puikus! Gal galite ir onda,kuriame pyragas, „pareklamuoti”? Kur galima isigyti?

  12. Nida:

    Jurgga, man varškė (netrinta) kartais patinka net labiau nei trinta. Man asmeniškai netrukdo tos varškės grūdeliai. Bet jei norite tokios tolygios glotnios masės, tada pirkit maltą varškę (pvz kibirėlyje, President), arba sumalkite paprastą varškę pati. Skonis nuo to, ar bus malta, ar ne – nepasikeis tikrai. Tik konsistencija.

  13. Jurga:

    Sveiki. Ar tinka varškė pyragams, kur būna iškart trinta? Ačiū

  14. Nida:

    Merginos, teisingai mane iššifravote:) Ir aš neradau abrikosų, tai panaudojau persikus:) 🙂 O maniau, kad niekas nepastebės:) Taip kad naudokite tą, ką rasite, abu juk geltoni:) Abrikosai tik gal mačesni, labiau kaip vištų kiaušiniai atrodys:)

  15. Nida:

    Raimonda, gali būti per storas…. Gal kokiu trečdaliu pamažinčiau kiekius pragrindo… O viršaus tai kaip jau tilps:) Ten per stora nebus tikrai:)

  16. Raimonda:

    Sveiki, kepant biskvitą apvalioje skardoje 26 skermens nebus labai jau per storas pyrago pagrindas? Gal mazint proporcijas? 🙂 kiek tada reiketų mažinti?

  17. Jūratė:

    Aš radau Rimi. IKI ir Maximoje nebuvo, nebent Akropolio Maximoje būtų.. Bet ar tikrai reikia abrikosų, nes man jie lyg mažoki. Pyrago foto atrodo didesni, lyg kokie persikai būtų?..

  18. Virginija:

    Kur perkate konservuotus abrikosus, nes visur tik persikai, o jie turbut didoki?

  19. Nida:

    Egle, kaip faina!! P.S. Bet kokia jūs rūpestinga šeimininkė – išsibandote prieš šventę, kaip profesionalė!! Bravo. Linkiu, kad tikrai Velykos būtų labai pasisekę!

  20. Egle:

    Pabandžiau iš pusės normos, tikrai puikus pyragas. Labai gaivus, į kremą visiskai nedėjau cukraus (tik persikų žele gavau, ji gal saldesne už citrininų skonio). Velykoms ruošiuosi gaminti 🙂 o šiaip jau matau, kam mano Velykų patiekalai bus įkvėpti jūsų 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *