Dar vasara neprasidėjo, o mano planuose – bent keli labai rimti renginiai, kuriems ruoštis pradėjau jau nuo šiandien. Vasara apskritai yra metas, kai norisi kuo daugiau laiko praleisti su artimaisiais, su draugais, norisi mėgautis šiluma (o ko jau ko, šilumos bent kol kas nestinga:)), galimybe pabūti gryname ore, užuot laiką leidus uždarose patalpose….

Apie vieną laukiantį manęs vakarėlį aš jums būtinai papasakosiu, gal net padarysiu foto reportažą, jei rankos nuo maisto gaminimo bus laisvos, kad galėčiau laikyti foto aparatą:) O štai kitas priėmimas, kurį ketinu surengti – bus jau tradiciniu tapęs Lietuvos garbės konsulų suvažiavimas ir susitikimas mūsų namuose. Šiemet laukiame net 25 svečių iš viso pasaulio: nuo Ugandos iki Pietų Afrikos, nuo Meksikos iki Izraelio, Sirijos. Jordanijos ir Libano, nuo Pietų Korėjos iki Portugalijos… 

Priimant tokius garbingus svečius labai svarbu tinkamai parinkti užkandžius, kad jie būtų skanūs, nesunkiai paruošiami, pagaminti iš vietinių produktų. Vienas tokių užkandžių tikrai bus šie morkų skrebučiai (dar kitaip vadinami rosti) su Viči rūkyta lašiša. Šią lašišą, turiu prisipažint, užtikau vien dėl jos pakuotės dizaino! Man apskritai labai svarbi yra produkto pakuotė! Ir nors kai kas sako, kad pakuotė yra smulkmena, visvien ją išmetame, aš manau visiškai kitaip. Man malonu į rankas paimti gražaus dizaino kokybišką daiktą, bet jokiais būdais ne nevykusį, atgyvenusį įpakavimą, kurio nei atidarysi be peilio, nei paskui padėsi šaldytuve, jei nepabaigei valgyti vienu kartu ir liko atidarytas… Tai štai Viči mano tikrai maloniai nustebino – viena vertus, labai patogiu rūkytos žuvies kiekiu, kita vertus – gražiu įpakavimo dizainu. Bet užvis svarbiausia, kad nenuvylė ir pats turinys: lašiša sultinga, švelniai sūri, riebi, minkšta…. 

Esu pirklausoma nuo estetiškų pakuočių… Šįkart akis užkliuvo už Viči rūkytos lašišos

Morkų skrebučius galite kepti nesilaikydami šio recepto, naudodami įvairias daržoves, maišant jas tarpusavy. Pavyzdžiui, galite gaminti morkų su bulvėmis skrebučius, galite morkas maišyti su pastarnokais arba salierais, galite gardinti smulkintomis petražolėmis, krapais arba kalendromis. Pateikti galite su rūkytos lašišos juostele, su graikiško jogurto šaukšteliu, arba su keptu (arba virtu be lukštų – poached) kiaušiniu, jei tokį patiekalą gaminate pusryčiams arba brunch’ui. Žodžiu, tai yra tas receptas, kuriam geriausia įjungti fantaziją ir galimybes:) 

Vos keli produktai ir po pusvalandžio turėsite prabangų užkandį!
Morkų skrebučiai skanūs ir šilti, ir atvėsę
Patiekite skrebučius su rūkyta lašiša ir jogurtu, arba pasiūlykite svečiams patiems susidėlioti savo užkandį
Papuoškite krapo šakele, ir į svečius galite kviesti net mandrausius svečius:)

Morkų skrebučiai su šaltai rūkyta lašiša

4 asmenims

  • 4 didesnės morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • druskos, pipirų
  • 2-3 šaukštai viso grūdo speltų miltų
  • Aliejaus kepimui

Patiekimui: graikiško jogurto, švelniai rūkytos lašišos (naudojau Viči), šviežių krapų 

Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

Morkas sutarkuokite burokine tarka (arba jei turite specialų virtuvinio kombaino peilį, supjaustykite šiaudeliais, julienne). Svogūną supjaustykite plonomis plunksnelėmis. Dubenyje išplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas morkas ir pjaustytus svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, įberkite miltų ir viską išmaišykite. Kepimo skardą patepkite aliejumi ir šaukštu formuokite norimo dydžio skrebučius (jei patieksite kaip užkandį, valgomą rankomis, darykite mažučius. Jei patieksite lėkštėje, kaip užkandį, gali būti didesni). Pašlakstykite aliejumi ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol gražiai apskrus, krašteliai taps traškūs.

Patiekite su graikišku jogurtu, rūkytos lašišos juostelėmis, papuoškite šakele krapų. Rosti skanūs ir šilti, ir atvėsę, kambario temperatūros. 

 

Komentarų apie "Morkų skrebučiai su rūkyta lašiša": 3

  1. Jurgita:

    Puikus receptas. Kai kepsiu antrą kartą, įdėsiu truputi čili.

  2. Žana:

    Paprastai kepdavau įvairius su cukinija ir pateikdavau su tokiais pat priedais, bet šie labai sudomino, tad išbandžiau: graži forma, netrupa, skanūs ir šilti, ir šalti. Superiniai! Rekomenduoju visiems išsikepti.
    Receptas nugula į dažnai gaminamų sąrašą 😁
    Labai ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *