Na štai ir paskutinis šių, 2016-ųjų metų įrašas. Dorai neatsigavę po vienų švenčių, turbūt ruošiatės kitoms… Ir nors šiemet tas švenčių kalendorius poilsio dienų pagailėjo, Nauji metai visvien ateis, kaip ateina kasmet. Kartu su naujom viltim, naujais įsipareigojimais, naujais planais, naujais darbais, pažintimis, pomėgiais, atradimais…

Kasmet, besibaigiant metams, skiriu keletą minučių nueinančiųjų apžvalgai, suvedu „buhalteriją” kas pavyko, o kas nelabai, kokie potyriai ar įvykiai buvo svarbiausi, kurie dalykai, norėčiau, kad pasibaigtų kartu su šiais, beisbaigiančiais metais. 2016-ieji į mano asmeninę istoriją įeis kaip be galo reikšmingi, turtingi kelionėmis, beprotiškai įdomūs, užimti ir tikrai sėkmingi… Visų pirma visiškai netikėtas apdovanojimas Kinijoje, pasaulinių geriausių kulinarinių knygų rinkimuose, už mano pirmąją knygą „Izraelio skoniai”. Vėliau – antrosios knygos „Žuvis pasaulio virtuvėje” gimimas su visomis kūrybinėmis ir ieškojimų stadijomis ir itin sėkmingas jos pasirodymas rinkoje. Suskraidyta kelis kartus aplink pasaulį – nuo P. Korėjos iki Mozambiko, nuo Kinijos iki Pietų Afrikos, nuo Portugalijos, Prancūzijos iki Anglijos ir Lenkijos… Debiutas Žinių radijuje su laida „Kas skanesnio, šefe” – dar viena neįkainojama patirtis srityje, kurioje iki šiol dar nebuvau savęs išbandžiusi. Kokia 50-čia naujų knygų pasipildžiusi mano kulinarinė kolekcija, naujai atrastos virtuvės, ir… planai kitiems metams… 

Kiti metai prasidės audringai ir prasmingai: sausio viduryje savo knygą „Izraelio skoniai” pristatysiu Niujorke ir Čikagoje, o rudenį – turnė po Lenkiją (argi būčiau kada susapnavusi, kad ši knyga nulems net tokį įspūdingą mano pasaulinių kelionių grafiką??), vėliau – itin kruopščiai planuojama kelionė po Meksiką, šalį – mano seną meilę, kurioje prieš keletą metų teko sėdėti universiteto suole. Sąrašas dar pildosi, bet atrodo, kad kelionių prasme metai bus ne mažiau įspūdingi nei pernykščiai:) Planuoju naujovių ir blog’e, liko tik pasimokyt vieno kito technologinio subtilumo:) Tikrai mažiau nevalgysiu, tai neturėčiau mažiau receptų ir jums pasiūlyti. Kadangi artimiausiu metu naujos knygos leisti nežadu, tai daugiau laiko liks pabendravimui su jumis:) 

Kad tik visi sveiki būtumėm…..

Na o Naujiesiems paruošiau jums ypatingą receptą. Ypatingą ne todėl, kad jis kaip nors sudėtingai paruošiamas:) Ypatingą todėl, kad yra visų mėgstamas, nes pagamintas iš morengo:) Ir dar ypatingą tuo, kad jo forma labai tinka žiemos šventėms. Bet užvis labiausia ypatingą todėl, kad puošybai naudojau savo šių metų atradimą – lietuviškas šaltyje džiovintas uogas „Super garden„: braškes, agrastus, gervuoges, serbentus…. Galima, žinoma, puošti ir šaldytomis uogomis, bet džiovintos labai tinka, nes neišsileidžia, nesuminkštėja ir nepakeičia spalvos:) 

Laimingų jums visiems naujų metų!!!

Super garden uogos
Šaltyje džiovintos uogos
Morengu eglute
Toks tortas tikrai padarys įspūdį svečiams
Pavlova
Iškepkite 4 skirtingų dydžių apvalius morengo pagrindus
Morenginis tortas
Papuošimui naudokite Rafaello saldainius ir uogas – džiovintas arba šviežias
Morengų tortas Eglutė
Šventiškas keturių aukštų tortas puoštas saldainiais ir džiovintomis uogomis
Komentuoti
Spausdinti
Morengams
  1. 160 g kiaušinių baltymų (4 - 5 kiaušinių)
  2. 250 g cukraus
  3. 1 šaukštelis krakmolo
  4. 1 šaukštelis acto
Kokosiniam kremui
  1. 500 g mascarpone
  2. 1 indelis 400 g kokosų pieno (labai atšaldyto)
  3. 1 pakelis vanilinio cukraus
  4. 3 šaukštai cukraus pudros
  5. 2 pakeliai fiksuojančių miltelių, skirtų grietinėlei
Papuošimui
  1. Saldainiai Rafaello
  2. Šviežios, džiovintos arba šaldytos uogos. granatai
Morengai
  1. Orkaitę įkaitinkit iki 120 C (be apipūtimo funkcijos).
  2. Į elektrinio plakiklio indą supilkite baltymus ir plakite, kol šie gerai suputos. Po 1 šaukštą dėkite cukrų, kaskart plakdami kelias minutes, kol įbertas cukrus visiškai ištirps, tik tada dėkite sekanč9ą porciją cukraus. Kai subersite visą cukrų, masė turi būti balta, labai tiršta ir standi. Plakite dar 2 minutes, kad baltymai susistabilizuotų. Pačioje pabaigoje suberkite krakmolą ir supilkite actą ir paplakite dar minutę.
  3. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Pasižymėkite 4 skirtingų dydžių apskritimus (aš naudojau skirtingų dydžių lėkštes). Nepamirškite palikti tarpų tarp apskritimų, nes kepant baltymai plėsis. Šaukštu arba konditeriniu švirkštu suformuokite iš baltymų masės 4 apskritimus.
  4. Įdėkite skardą į orkaitės vidurį ir kepkite 30 minučių 120 C temperatūroje. Tada sumažinkite temperatūrą iki 100 C ir palikite morengus kepti (džiūti) 2 valandas. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite.
Kokosinis kremas
  1. Kokosų pieną labai gerai atšaldykite šaldytuve. Atidarykite konservą ir išgriebkite viršuje esančią grietinėlę (jos turėtų būti maždaug pusė indo). Šią grietinėlę sudėkite į plakimo indą. Likusį kokosų pieno skystį panaudokite kitiems receptams.
  2. Į indą su kokosų grietinėle sudėkite mascarpone, vanilinį cukrų ir cukraus pudrą ir plakit apie 1 minutę, kol masė taps puri, bet kartu ir standi. Pačioje pabaigoje suberkite grietinėlės fiksatorių ir suplakite.
Torto sudėjimas
  1. Ant torto padėklo padėkite plačiausią morengo pagrindą, ištepkite dalimi kremo (kremą galite išspausti konditeriniu švirkštu su žvaigždiniu antgaliu), tada paeiliui sudėkite likusias dalis ir sutepkite kremą. Papuoškite Rafaello saldainiais ir uogomis.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Morenginis naujametinis tortas: Eglutė": 8

  1. Nida:

    Neringa, puikus pasirinkimas Naujų Metų desertui!!
    Kremą geriausia dėti pačią paskutinę minutę prieš patiekiant tortą ant stalo. Aš kartais darau taip: susiplaku kremą ir laikau jį šaldytuve. Prieš patiekiant sutepu, padekoruoju ir nešu ant stalo. Jei sudėsite per anksti, gali morengai įlūžti, jei kremas skystesnis, sudrėkins… Aš nerizikuoju, padarau tą paskutinę minutę. Net jei būna svečių, viską pasiruošiu iš anksto ir disrektiškai kitame kambaryje padarau tuos sutepimus ir dekoracijas:) Laimingų Naujų:)

  2. Neringa:

    Šis tortas mano 2021sutikimui. Morengus jau iškepiau. Klausimas -prieš kiek laiko reikia kremą paruoši, kad morengas nesudrėktų bet ir pats kremas spėtų sustingti?

  3. Vilma:

    Džiaugiuosi Nida tavo sėkme! Mėgaujuosi tavo puikiais receptais.
    Įspūdingų, sėkmingų, laimingų Naujųjų!

  4. Nida:

    Ačiū, mieloji, už gražius palinkėjimus!! Tegul tavo metai būna ramūs, sotūs ir sveiki. Apkabinu stipriai!!!!!

  5. Daiva:

    Bravo, Nidut! Linkiu tokios pat sėkmės ir kitais metais, kad ji lydėtų kiekvieną darbą, kiekvieną mintį, kiekvieną kelionę, kiekvieną žingsnį! Su artėjančiais!!

  6. Nida:

    Kristina, šios konkrečiai uogos gaminamos Panevėžyje!! Paspauskite ant nuorodos – nueisite į Super Garden puslapį. Aš pati jomis neatsidžiaugiu… Ir dekoracijoms, ir dovanoms, ir pasmaguriavimui tinka:)

  7. Kristina:

    Nida, eilinį kartą Nuostabu!!!!!! taip paprastai, bet taip efektingai atrodo!
    Kur tokių uogų nusipirkti? yra pas mus LT?

    Linkiu ir ateinančiais metais stebinti mus (skaitytojas) tokiais viliojančiais receptais:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *