Sunku patikėt, bet vis dar yra žmonių, nedrįstančių imtis kepinių, kuriems reikia mielinės tešlos!! Viena mano draugė rėžė atvirai – tai mamų, močiučių darbas, bet tik ne mūsų, šiuolaikinių šeimininkių! Skubu visas tokias skeptikes nuraminti, kad mielinė tešla – vienas saugiausių pasirinkimų. Jei biskvitas gali nepakilti, baltymai pavlovai neišsiplakti, tai paprastai nelaimių su mieline tešla nepasitaiko. Tiesa, reikia laikytis vienos vienintelės taisyklės – neskubėti ir neskubinti tešlos!

Ko reikalauja mielinė tešla – tai šilumos ir keleto valandų, per kurias ją reikia palikti ramybėje. Ne, neskubėti, nežvilgčioti, nebadyti, netikrinti kas keletą minučių ar ji jau pakankamai pakilusi, ir nekišti į orkaitę nesulaukus, kol tešlos tūris padvigubės. Užvis geriausia tam reikalui paskirti dieną, kad tešla spėtų pakilti kelis kartus prieš keliaudama į karštą orkaitę. 

Mielinės tešlos pyragėliai su įvairiausiais įdarais – tradicinis žiemos švenčių užkandis. Kalėdoms visuomet kepu mielinį pyragą su aguonų įdaru arba paprastesnę pyrago versiją – mielinius pyragaičius su aguonomis. Ir štai šių pyragaičių pagrindu šiandien iškepiau panašius, tik nesaldžius, su vegetariškų kopūstų įdaru. Tą įdarą galite pasigaminti iš ko tik pageidaujate: grybų, mėsos, bulvių, varškės, špinatų ar ką tik pakuždės jūsų fantazija. Gaminimo principas visškai toks pats: mielinė tašla iškočiojama ant darbastalio, supjaustoma į 4 pailgas juostas, įdaroma įdaru, užlipdoma, ir prieš kepant supjaustoma dar skardoje, kad iškepus būtų ne vientisas ilgas pyragas, bet patogūs į rankas paimti nedideli pyragėliai. 

Iš tešlos suvyniojami ilgi "vamzdeliai", įdaryti raugintų kopūstų įdaru
Iš tešlos suvyniojami ilgi “vamzdeliai”, įdaryti raugintų kopūstų įdaru
Tada tešla paliekama pakilti apie pusvalandžiui ar valandai
Tada tešla paliekama pakilti apie pusvalandžiui ar valandai
Prieš pašaunant į orkaitę, patepama kiaušinio plakiniu, pabarstoma juodaisiais sezamais ir supjaustoma nedideliais bgabalėliais.
Prieš pašaunant į orkaitę, patepama kiaušinio plakiniu, pabarstoma juodaisiais sezamais ir supjaustoma nedideliais bgabalėliais.
Mieliniai pyragėliai - puikus užkandis, valgomas rankomis
Mieliniai pyragėliai – puikus užkandis, valgomas rankomis
Skaniausi pyragėliai tą pačią dieną, kol minkšti ir šilti
Skaniausi pyragėliai tą pačią dieną, kol minkšti ir šilti
Mieliniai pyragėliai su raugintų kopūstų įdaru
Porcijos 10
Minkštos mielinės bandelės, kuriomis patogu vaišintis ir vaišinti kitus, nes valgomos rankomis
Komentuoti
Spausdinti
Raugintų kopūstų įdarui
  1. 2 stiklinės tampriai prikimštos raugintų kopūstų
  2. 2 šaukštai aliejaus
  3. 1/2 svogūno, supjaustyto kubeliais
  4. 1/2 stiklinės balto vyno arba vandens
  5. Druskos, cukraus, juodųjų pipirų, balzamiko acto
Tešlai
  1. 35 g šviežių mielių
  2. 1 šaukštas cukraus
  3. 250 ml drungno pieno
  4. 3 kiaušinio tryniai
  5. 350 g miltų
  6. 3/4 šaukštelio druskos
  7. 100 g sviesto, labai minkšto
Patepimui
  1. trynys + 1 šaukštas pieno
  2. pabarstymui sezamų
Paruoškite pyragėlių įdarą
  1. Raugintus kopūstus suverskite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Palikite sietelyje, kad nuvarvėtų. Kopūstus išverskite ant didelės pjaustymo lentos (arba darykite tai dalimis) ir peiliu kuo smulkiau juos sukapokite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Tada sudėkite kopūstus ir toliau kepinkite, kol šie pradės skrusti. Įpilkite balto vyno (arba vandens) ir uždengę troškinkite apie 10 minučių. Tada atidenkite ir maišydami dar kepinkite kol visas skystis išgaruos.
  3. Pagardinkite druska, cukrumi, pipirais ir balzamiko actu pagal skonį ir dar pakepinkite, kad įdaras būtų kuo sausesnis. Palikite atvėsti, kol prireiks.
Užminkykite mielinę tešlą
  1. Mieles sumaišykite su cukrumi, 1/2 stiklinės pieno ir 2 šaukštais miltų. Šį mišinį palikite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kad suputotų.
  2. Į virtuvinio kombaino indą ar didelį dyžubenį suberkite likusius miltus, druską, tada supilkite mielių mišinį, likusį pieną, kiaušinių trynius ir minkykite, kol ingredientai susimaišys. Pabagoje sudėkite minkštą sviestą ir toliau sukite tešlą, kol ji taps elastinga, minkšta ir žvilganti. Net jei tešla limpa, nepridėkite daugiau miltų, antraip pyragėliai bus kieti.
  3. Perdėkite tešlą į dubenį, pabarstykite miltais ir padėkite uždengę rankšluosčiu šiltai, kad tūris padvigubėtų (1-2 val).
Formuokite pyragėlius
  1. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Tašlą sumaigykite, tada iškočiokite ant darbastalio, gausiai pabarstyto miltais. Supjaustykite į 4 pailgas juostas ir per jų vidurį išilgai dėkite įdaro. Iš abiejų pusių kraštus užspauskite ir šį ilgą vamzdelį suklijuota puse į apačią perkelkite į skardą. Tą patį padarykite su likusiomis trimis tešlos juostomis.
  3. Uždenkite skardą su taip paruošta pyragaičių tešla dar maždaug valandai šiltoje vietoje, kad pakiltų.
  4. Įkaitnkite orkaitę iki 180C.
  5. Tešlą patepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir pabarstykite sezamais. Tada aštriu peiliu supjaustykite kiekvieną vamzdelį atskirais pyragaičiais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25-30 min., arba kol viršus gražiai paruduos.
  6. Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir peiliu dar kartą supjaustykite pagal likusius rėžius.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Mieliniai pyragėliai su raugintais kopūstais": 5

  1. Edita K.:

    Puikaus skonio ir vaizdo pyragėliai gavosi! Tikrai kepsiu juos ne vieną kartą 🙂

  2. Nida:

    Kristina – labai džiaugiuosi! Nesu išbandžiusi duonkepės, bet išties, girdėjau, ji didelis palengvinimas susitvarkant su tokiais šiek tiek sudėtingesniais kepiniais…:)

  3. Kristina:

    Superinis receptas. Seniai norėjau išbandyti raugintų kopūstų įdarą. Labai džiaugiuosi atradus šį skonį. Šiuos pyragėlis tikrai kepsime dar ne vieną kartą. O mielinę tešlą paruošiu duonkepėje, visada iškyla ir jokio vargo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.