Taip, be šio kepinio tikrai neįsivaizduojus savo vasaros ir mėlynių sezono!! Jos man primena Lenkiją, o tas jausmas, kai minkštos, kvepiančios, su kunkuliuojančiu viduj mėlynių įdaru, ištraukiamos iš orkaitės, yra nepakartojamas…

Šįkart bandeles valgėm naktipiečiams:) Vyras užsigėrė stikline pieno, o man pieno nuo vaikystės ne už ką neįkiši… Nė į burną jo neimdavau, ir mamai su močiute vis buvo pikta, kad kaime į tik ką pamelžtos karvės pieną nė pažiūrėti nenoriu… Ir vieną kartą abi jos susitarę ėmė ir man prižadėjo….. pianiną (!!! mano didžiausią tuo metu svajonę…), jei tik išgersiu stiklinę šviežio karvės pieno. Kaip šiandien pamenu, kaupiausi gana ilgai, žiaugčiojau, bet vardan to pianino stiklinę išgėriau…. Nepamenu kas buvo paskui, tačiau bet kuriuo atveju pianino man niekas nė negalvojo pirkti….

Užtai vieną mažą pergalę tąkart laimėjau: mama nuėjo pas darželio auklėtoją, ir paprašė, kad pavakariams, kai visiems vaikams būdavo duodama stiklinė pieno su kokiu sausainiu, man nuo pietų paliktų stiklinę kompoto. Ar galite įsivaizduoti, kaip man pavydėjo visi darželio draugai??:) Būdavo ir taip, kad kuris nors tą mano kompoto stiklinę nukniaukdavo, pakeitęs saviškiu pienu…:) Bet bent jau pieno gėrimo imunitetą aš darželyje turėjau, ir auklėtojos man negrasino, jog neišgėrus jo supils tą pieną man už apykaklės:) 

Bet šiandien – ne apie pieną, bet apie bandeles:) Mielinės bandelės – gėris neišpasakytas. Tiesiog atminkite, kad mielinė tešla labiausiai nemėgsta skubėjimo, todėl pasilikite keletą valandų tešlai kildinti (tiksliau palikti ją ramybėje, kol pati pakils), antraip bandelės praras purumą. 

Įdarui tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos (gal verta išsivalyti šaldiklį prieš įsibanguojant šiųmečiam derliui?:)). 

Ar gali būti geresnis rytas, nei minkšta bandelė su puodeliu kavos?
Įdarui naudokite šviežias arba šaldytas mėlynes arba šilauoges
Mėgstu mielinės tešlos kepinius vien dėl nepakartojamo kvapo namuose…

Mielinės bandelės su mėlynėmis ir saldžiais trupiniais

8-10 vnt. 

Mielinei tešlai:
  • 25 g šviežių mielių arba 7 g sausų
  • 125 ml šilto pieno (ne karštesnio nei 40C temperatūros) 
  • 250 g kvietinių miltų
  • žiupsnis druskos
  • 80 g smulkaus cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 70 g tirpinto ir atvėsinto sviesto
Įdarui ir patepimui:
  • 1 stiklinė mėlybių
  • 1 šaukštelis krakmolo
  • 1 kiaušinio trynys + 2 šaukštai pieno
Trupiniams
  • 4 šaukštai miltų
  • 20 g šalto sviesto
  • 1 šaukštas cukraus pudros

Pirmiausia pasiruoškite mielių mišinį: į nedidelį dubenėlį sudėkite mieles, supilkite šiltą (ne karštą!!) pieną, šaukštą miltų ir šaukštą cukraus. Viską gerai išmaišykite, ir palikite šiltoje vietoje apie 25 min., kol mišinys suputos, jo tūris padidės maždaug tris kartus (jei taip neatsitiks, užmaišykite mišinį per naują, kadangi matyt įpylėte per karštą pieną). 

Į didelį dubenį arba elektrinio mikserio indą supilkite persijotus miltus, druską, cukrų, viską sumaišykite. Viduryje padarykite įdubimą ir supilkite mielių mišinį, tada beriant miltus iš šonų į vidų, šaukštu sumaišykite mielių masę su miltais. Įmuškite  kiaušinį ir toliau maišykite. Toliau masę minkykite mikseriu (maišymo įrankiu, panašiu į kablį), arba rankomis. Reiktų maišyti apie 10 minučių, kol tešla bus vienalytė, elastinga ir žvilganti. Pabaigoje dalimis supilkite tirtpintą ir visiškai atvėsintą sviestą ir dar apie 5 minutes minkykite. Neišsigąskite jei tešla pasirodys pernelyg skysta, tik taip bandelės bus ypač minkštos. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite pakilti apie 1-2 valandas, arba kol jos tūris padvigubės. 

Paruoškite trupinius: visus ingredientus pirštų galais sutrinkite ir padėkite šaltai. 

Mėlynes nuplaukite, nusausinkite ir apibarstykite krakmolu, kad visos pasidengtų. 

Pakilusią tešlą padalinkite į 8-10 dalių. Iš kiekvienos miltuotais pirštais suformuokite paplotėlį, įdėkite apie šaukštą mėlynių įdaro, ušklijuokite kraštus, ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą. Bandeles dėkite palikdami maždaug 3-4 cm tarpus, kad kepdamos ir kildamos jos nesusiklijuotų. Skardą su paruoštomis bandelėmis uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 25 min.,  kad bandelės iškiltų. 

Orkaitę įkaitinkite iki 180C (be apipūtimo funkcijos). Teptuku kiekvieną bandelę ištepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu, tada pabarstykite trupiniais, barstant trindami juos tarp pirštų. Kepkite apie 20min., arba kol bandelės gražiai pagels. 

Receptas iš Kwestia smaku

Komentarų apie "Mielinės bandelės su mėlynėmis ir saldžiais trupiniais": 6

  1. Nida:

    Manau, kad supratau, kas ten gavosi! Tikriausiai tešla buvo pernelyg plona toj vietoj, kur atsivėrė… Gal paguldėte bandelę sujungimu į viršų?… Dažniausiai ta vieta silpnesnė būna, tai aš ją apačioj, ant skardos dedu.

  2. Anonimas:

    Labai skanios bandeles gavosi, tik man jos visos bekepant prasivere ir melynes kepe virsuje, nezinau ar aiskiai parasiau

  3. Nida:

    Brigita, kaip ir su visais mieliniais kepiniais – skaniausios šjos tą pačią dieną. Bet mums kelios liko ir rytojui – jos taip pat minkštutės, tik žinoma, ne tokios, kaip tik ką iškeptos 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.