Man būna juokingiausia, kai žmonės, pamatę pilną midijų puodą, aikčioja iš nuostabos: „tu moki jas pagaminti???” Paruošti midijas taip paprasta, kad šios užduoties drąsiai gali imtis pirmokas. Žinoma, būtiniausia sąlyga – nusipirkti šviežių midijų. O tai Lietuvoje jau nėra misija neįmanoma! Kriaukles veža ir „Šiaurės jūra”, ir kai kuriuose prekybcentriuose galima užtikti tam tikromis savaitės dienomis.

Midijoms nereikia jokių ypatingų produktų nei prieskonių – viską dažniausiai turite po ranka, arba visos prekės kuo lengviausiai įsigyjamos pačioje artimiausioje parduotuvėje. Ir nors būdų kaip paruošti midijas yra begalės, aš dažniausiai renkuosi klasiką – troškinu jas balto vyno padaže. Lietuvoje, restoranuose pateikiant midijas, dažnai mėgstama padažą paskaninti grietinėle ar sviestu. Tačiau man toks būdas nepatinka – gaunasi per sunku, pernelyg sotu. Midijos, turėdamos labai didelę baltymų koncentraciją, yra ganėtinai sotus patiekalas, nepaisant to, kad šiukšlių (tuščių kriauklių) lieka nepalyginamai daugiau nei valgomos jų dalies:) Tad lengvas balto vyno padažas čia atstoja ir sriubą ir padažą. Skaniausia midijas pateikti su skrudintomis bulvytėmis arba šviežio prancūziško batono riekele.

Midijos išverda labai greitai – joms užtenka vos 5-6 minučių, ir visos kriauklės jau būna pilnai atsidarę. Tai ir yra ženklas, kad patiekalas paruoštas. Tačiau prieš suberiant kriaukles į puodą reikia kruopščiai kiekvieną nuplauti, nugramdyti prilipusius nešvarumus, ir išmesti visas tas kriaukles, kurios  jau plačiai atsidarę arba suskilę, pažeistos. Jei kriauklė atsivėrusi tik šiek tiek, pamėginkite gana smarkiai stuktelti į kriauklės kraštą ir padėti kelioms minutėms – jei kriauklė užsidarys, vadinasi ji tinkama valgymui. Jokiais būdais nerizikuokite, nevirkite atsidariusių ir pažeistų kriauklių, juolab nevalgykite tų, kurios virimo metu neatsidarė, nes rizikuojate kaip reikiant apsinuodyti skrandį!!

Šįkart pateiksiu jums du pačius savo mėgstamiausius padažus, kuriuose troškinu midijas – klasikinį  a la mariniere (pranc) (ir šio padažo  improvizaciją)  bei pikantišką pomidorų padažą. Išmėginkite abu ir parašykite, kuris jums labiau patiko:)

Miules-3_LR

midijos balto vyno padaze

Moules a la mariniere. Midijos balto vyno padaže 
Midijų klasika
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 kg šviežių midijų
  2. 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  3. 1/2 svogūno, supjaustyto plonomis plunksnelėmis
  4. 1/2 stiklinės balto vyno
  5. Druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  6. Šviežių kapotų petražolių patiekimui
  7. Midijas nuplaukite, nuvalykite, laikykite sietelyje.
Instrukcijos
  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame ant nedidelės ugnies kepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės, supilkite vyną ir įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys. Maždaug viduryje virimo midijas išmaišykite, kad viršuje esančios kriauklės patektų į verdantį balto vyno padažą. Prieš patiekiant paragaukite padažo - dažniausiai verdant midijas jis prasiskiedžia, tad reikia šiek tiek pasūdyti ar pašlakstyti citrinų sultimis.
Pastabos
  1. Interpretacija: Midijos balto vyno ir pankolių padaže
  2. Be išvardintų produktų, pasiruoškite 1/2 nedidelio pankolio ir žiupsnelį pankolio sėklų. Pankolį supjaustykite plonomis juostelėmis ir apkepinkite aliejuje kartu su svogūnais. Toliau laikykitės tų pačių instrukcijų, tik padažą dar papildomai pagardinkite pankolio sėklomis. Gausite midijas su švelniu anyžiaus prieskoniu.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Midijos pikantiškame pomidorų padaže
Tiems, kas mėgsta aštriai
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 kg šviežių midijų
  2. 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  3. 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  4. 1 indelis konservuotų pjaustytų pomidorų savo sultyse
  5. 1/2 stiklinės balto sauso vyno
  6. Druskos, čili pipirų, žiupsnelis cukraus, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, šviežių kapotų kalendrų arba čiobrelių patiekimui
Instrukcijos
  1. Midijas nuplaukite, nuvalykite ir laikykite sietelyje.
  2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame trumpai apkepinkite česnakus. Supilkite pomidorus, vyną supilkite į pomidirų skardinę, pateliuskuokite ir supilkite į puodą, įberkite druskos, čili pipirų, truputį cukraus, daug juodų grūstų pipirų ir viską užvirkite. Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys. Maždaug viduryje virimo midijas išmaišykite, kad viršuje esančios kriauklės patektų į verdantį pomidorų padažą. Prieš patiekiant paragaukite padažo - dažniausiai verdant midijas jis praranda sūrumą ir reikia šiek tiek pasūdyti ar pašlakstyti citrinų sultimis.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
 

 

Komentarų apie "Midijų klasika": 27

  1. Nida:

    Hi Suzette, fennel indeed is MUST when it comes to fish and seafood. Thanks for your comment 🙂

  2. Suzette van Schalkwyk:

    Hi Nida, I have come across this recipe while scrolling through interesting recipes in your blog. I am not sure whether you will still receive this comment since this recipe was posted a long time ago. But I am really interested in the suggestion of fennel and fennel seeds in the one recipe. I love fennel and the seeds and will definitely try this recipe.

  3. Nida:

    Virginijau, midijos tai ne bulvės ar makaronai. Joms net ir tiek skysčio per daug (neskaitant to, kad midijos pačios paleidžia nemažai sūraus skysčio). Midijoms realiai reikia tik karščio ir garų, kad per tą minutę kitą išvirtų (atsidarytų), o tas skystis – tai padažas, kurį ir suvalgysite kartu su mudijomis.

  4. Virginijus:

    Jūs man galit normaliai paaiškint, kaip kg midijų išvirt 1/2 stiklinės vyno ir 1/2 stiklinės vandens?

  5. Nida:

    Lina, šiame recepte minimas mažas konservuotų pomidorų indelis, kuris yra 400g. Panašiai tiek reikės ir šviežių pomidorų (bet jei įdėsite daugiau, tikrai nepakenks:) tiesiog nugarinkite daugiau skysčio, kad padažas būtų tirštesnis).

  6. Lina:

    Pasitikslinimas, kokio turio pomidoru indelis savose sultyse… nes salyje , kur gyvenu dvieju dydziu .
    Taip pat skaitydama komentarus supratau, jei turi ir kol turi puikiai tinka sviezus pomidorai, mano atveju bus is savo darzo… apytiksliai , kiek ju reikia sitam kiekiui midiju?

  7. Nida:

    O į šitą klausimą tai neatsakysiu…. Aš apskritai su šaldymu nelabai draugauju kažkodėl… Ką neužsišaldau, tai vėliau išmetu, nes randu po metų 🙂 Tikrai nežinau žinokit……

  8. Eva:

    Sveiki, o sakykit, ar midijas vos vos užplikintas ir truputėlį tik prasivėrusias (kitos visai neprasivėrę) galima užšaldyti ir valgyti vėliau?

  9. Audrius:

    Aciu, kad pasidalinai pagrindiniais, „baziniais” receptais. Jie labai praverte man po ilgos pertraukos prisiminti esmę ir pasigaminti siu kriaukliu 🙂
    Kaip viena is variaciju siulau fetos siurio pritrupinti i „pomidorini” varianta. Padazas tada patirsteja ir dar skaniau ji su prancuziska bulka dazyti 🙂

  10. Darius.Vokietija:

    Aciu.labai skanu.as megejas juru gerybiu,bet kad uz 5 ar10 euru pasijauti ponu.nuostabu.genelu paprastume,kaip sako.

  11. Nida:

    Virga, nepilkit tuomet vyno išvis. Skysčio turėtų pakakti kiek pačios midijos turės. Jei labai bus sausa, įpilkit apie 1/2 stiklinės vandens arba dar geriau – sulitnio (daržiovių, vištienos, žuvies). Su citrinos sultimis labai atsargiai – nepadauginkit! Lašinkit ir ragaukit, rūgštumas turi būti švelnus. O apskritai, gal tada pirmąkart geriau gaminkite su pomidorais? Indelis konservuotų pomidorų savo sultyse išspręs problemą:)

  12. Virga:

    sveikos,pirmakart ruosiu midijas,taciau,jeigu neturiu sauso vyno ir nereiketu lekti i pard.gal galiu pakeisti citrinos sultimis

  13. In:

    Ne, nenuvyle! Buvo lb skanu;)) Draugas sulapnojo, sake reikes dazniau nusipirkt :))) Dariau is svieziu, nes, neturejau konservuotu :)))

  14. Nida:

    Oi, žali pomidorai tai Lietuvoj prabanga:)) Visada, jei tik turiu galimybę, naudoju žalius pomidorus, o ne konservuotus. O kaip tos midijos? Ar skonis nenuvylė?:)

  15. In:

    Nes pirma kart dariau midijas, ir dejau ne savo sultyse pomidorus, o, zalius, irgi skaniai gavos :)))

  16. In:

    Jusu straipsni klaida. „išmesti visas tas kriaukles, kurios atsidarę arba suskilę, pažeistos.” , „nevirkite neatsidariusių ir pažeistų kriauklių”

  17. Nida:

    Sėkmės, Dovile. Vienąkart pabandžius, imsiesi gaminti dažniau, net neabejoju.

  18. Dovilė:

    Aš irgi niekad namuose midijų nesu gaminusi, bet gundausi vyrui staigmeną padaryti.

  19. Nida:

    Lina, daug čia klausimų rimtų surašei:) Prie šampano aš patiekčiau šukutes. Jas pagaminti užtrunka 3 minites (nes tiek svieste kepa). Esu aprašiusi savo mėgstamiausią būdą paprikų padaže. O kaip aš šventėms ruošiuosi? Daug ką iš anksto pasigaminu, kad tik „užsegti paskutines sagas” beliktų. Svarbiausia – gerai susiplanuoti darbus, kad siurprizų nebūtų eigoje, ir kad vietoj Hermes kvepėtum prakaitu:)

  20. Nida:

    Rima, tas pomidorų padažas tikrai tobulas. Visi už šį gamybos būdą „prabalsavo” vienbalsiai:) O užkepti tai nemėginau, nors vis ruošiuosi. Išbandysiu:) Odeta, o kas tos širdutės???

  21. Lina:

    Midijos yra skanus reikalas,bet dabar as cia visai ne i midiju tema noriu paklausti. Nida, gal galetumei rekomenduoti,kokie uzkandziai labiausiai tiktu prie sampano? Noriu paruosti gimtadieniui staigmena, bet kadangi svecias gimtadienio diena, atvyks velai, rimta vakariene kaip ir nebetinka, taciau juk sampanas butinas!!:) O kazko reikia ir prie sampano.
    Ir dar. Siaip pasidalinkite patirtimi,kaip,kada jus gaminate sventiniais vakarais? As asmeniskai,na tiesiog nekenciu,kada rubai,plaukai perismelkia maisto kvapu.Sventinems vakarienems man patinka buti pasipuosusiai ir kvepeti mazu maziausiai Hermes :).Uztat kas kart suku galva,ka gaminti,kad kvepeti ne virtuve,kad speti pasipuosti ir maista patiekti karsta. Ar cia man vienai taip?

  22. Odeta:

    Nida, fantastiški midijų receptai:) O aš vakar nukoviau širdučių, šiandien bandysiu pagaminti kaip Tu midijas, balto vyno padaže:)
    O gal žinai kokį slaptą receptuką šidutėms?

  23. Rima:

    Tavo recepras su pomidorais tobulas!:) Midijos tai pasakiskas maistas! As jas taip pat pamegau, gyvendama Ispanijoje. Zinai, man skaniausias astrokame pomidiru padaze ir dar jei jos uzkeptos trumpam krosnyje. Tai vienas is patiekalu, kur su draugais uz stalo smagiai valgosi ir aisku salto balto vyno butinai:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *