Apie šį augalą man jau kuris laikas primindavo mama. Pasirodo, tai buvo vienas pirmųjų žalėsių, kuriais jų šeima maitindavosi Sibire, pasirodžius pirmiems pavasario ženklams. Visuomet galvojau, kad Lietuvoje meškinis česnakas neauga, arba auga tik darželiuose, tačiau pasirodo, jo galima surasti miškingose vietovėse, kur labai drėgna. Jei imsitės meškinio česnako ieškoti patys, nesumaišykite jo lapų su pakalnutės, kuri yra nuodinga! Užtai patrynę meškinio česnako lapą tarp pirštų, tikrai nesumaišysite jo su niekuo kitu – iškart pajusite stiprų česnako kvapą!

Meskinis cesnakas

Meškinis česnakas plačiai naudojamas ne tik Skandinavijos, bet ir Austrijos, Vokietijos virtuvėse! Iš šių žalėsių sutrinta tyrele gardinamos sriubos ir padažai. Būtinai pasinaudokite proga ir pasigaminkite ką nors iš meškinio česnako, nes tai neįtikėtinas vitaminų ir antioksidantų kaupinas augalas! Neprašausite pro šalį, jei kelis lapus įpjaustysite į salotas arba užbarstysite ant kepto mėsos ar žuvies patiekalo. Beje, šis augalas puikiai tinka šaldymui, tad galite pasirūpinti ir atsargomis vasarai bei rudeniui, mat valgymui meškinis česnakas tinka tik iki pradeda žydėti: balandį ir gegužę. Nuskintus lapus suvilgykite keliais lašais vandens ir laikykite celofano maišelyje, šaldytuve. Jei norėsite užšaldyti, sutrinkite lapus iki tyrelės ir užšaldykite juos mažuose indeliuose (pavyzdžiui, ledukams gaminti skirtose formelėse). 

Man labai patinka meškinio česnako druska, kurią naudoju ir salotoms pagardinti, pusryčiams su virtu kiaušiniu, omletui, arba, pavyzdžiui, kepadama žuvį. Druską pagaminti labai paprasta: 10 sausų meškinio česnako lapelių kartu su 2 šaukštais rupios druskos gerai išsukite elektriniu smulkintuvu, kol druskos kristalai nusidažys žaliai. Laikykite uždarame stikliniame arba keramikiniame inde. 

Meskinio cesnako druska
Meškinio česnako druska
Meskinio cesnako druska
Tinka žuvies, mėsos kepsniams pagardinti

Bet pats geriausias dalykas, kurio visada verta turėti šaldytuve pavasarį – tai meškinių česnakų pesto! Greitai vakarienei nepamainoma bus pasta su šiuo skaisčiai žaliu riešutiniu česnakiniu pagardu! Jis tiks pagardinti orkaitėje keptas daržoves ar mėsos bei žuvies patiekalus. 

Meškinio česnako pesto
Pats sveikiausias pavasarinis pesto!
Meskinio cesnako pesto su makaronais
Nepamainomas su bet kokia mėgiama pasta

Meškinių česnakų pesto

20 lapelių meškinių česnakų

saujelė šviežių petražolių

30g šviežių baltos duonos džiūvėsių

50g lengvai paskrudintų lazdyno riešutų, be odelių

200ml alyvuogių aliejaus arba šalto spaudimo rapsų aliejaus

Druskos, pipirų ir truputis medaus arba agavų sirupo

Nuplautus ir labai gerai nusausintus meškinius česnakus ir petražoles (gali būti kartu su stiebeliais) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su džiūvėsiais ir riešutais. Kelis kartus pulsuojančiu rėžimu pasukite, tada supilkite aliejų ir plakite, kol gausite norimą konsistenciją (man patinka, kai lieka smulkių grūdelių). Pabaigoje pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu medaus arba agavų sirupo. 

11 thoughts on “Meškinis česnakas: pesto

  1. Pingback: Burokų spagetti su pesto ir ožkos sūriu – Nidos receptai

  2. Nida:

    Merginos, ačiū už komentarus ir mintis. Šiuo metu keliauju po Londoną, tai labai lėtai reaguoju:) Kiek laikosi druska – negaliu pasakyti, aš savo pasigaminau priš 2 sav (tuos du šaukštus, beje), tai ir kvapas ir spalva iki šiol puiki. Laikau stikliniame uždarame indelyje, ji sausa ir skani. Kadangi lapų sutryniau ir užsišaldžiau, tai darysiu tos druskos mažmis porcijomis, kol susinaudos. Pabarstant kaip pagardą tų dviejų šauktų tikrai ilgam užtenka… O dėl užauginimo tai tikrai pritariu Kristinai, kad nėra paprasta, ir iš sėklų negirdėjau, kad kas išauginęs būtų. Svogūnėliai tai prigyja puikiai, net ir mano vazonėlyje pernai žaliavo. Aš apie žemės ūkį jokio supratimo neturiu, tai net nesiisiu komentuoti ir aiškinti, nes tikrai ką nors ne taip papasakosiu:) Sėkmės visoms, ačiū už gražius žodžius, ir labai ačiū, kad skaitote, kad su manim draugaujate:)

  3. Kristina:

    Meškiniai česnakai nuostabiai skanūs, bet pas mus laukinėje gamtoje juos rinkti iš tikrųjų draudžiama. Taip yra todėl, kad jų augimviečių Lietuvoje mažai ir jos nėra didelės, tad augalai saugomi. Deja, išsiauginti meškinių česnakų iš parduotuvinių sėklų beveik neįmanoma, nes jų daigumo periodas labai trumpas. Tą dalyką išsiaiškinau po to, kai kelerius metus iš eilės pirkau įvairių firmų sėklas, bet nepasirodydavo nė vienas augaliukas. O padėjo man šią daržovę įsiveisti anyta, davusi meškinių česnakų kerą su visais svogūnėliais. Svogūnėliai dauginasi greitai, be to, natūraliai subrendę ir tuojau pat į dirvą išbyrėję sėklos irgi būna daigios. Taigi, pasodinę kelis augaliukus,leidę jiems nužydėti ir nejudinamiems peržiemoti, po metų kitų turėsite jų gražų plotelį.
    Nida, Tavo receptai nuostabūs, o nuotraukos fantastiškos!

  4. Anonimas:

    Sveiki,
    O tokia druska ar gali ilgai stoveti? Nes nezinau kiek jos pasigaminti 🙂
    Aciu.

  5. Aldona:

    Ir Airijoje meskinis cesnakas populiarus pavasarinis skanumynas, net sakoma ir rasoma:- Wild Garlic season- go wild for fresh garlic… 🙂
    Beje, Lietuvoje seklos parduoda meskinio cesnako seklas- galima pasiseti ir sekmingai uzsiauginti darze 🙂
    Verdama skani meskinio cesnako sriuba: reikia keliu bulviu, truputi sviesto, svoguno, darzoviu sultinio, grietineles ir geru keturiu sauju meskinio cesnako lapu- skanumelis… mmm… 🙂

  6. Edita:

    atrodo labai skaniai, svieziai ir apetitiskai 🙂 ir stiklainiukai labai mieli! eisiu ieskot anglijos miskuose, pamenu kvepedeavo (cesnakas, ne stiklainiukai:))

  7. Nida:

    Dainora, su pinijomis ir parmezanu – klasikinis variantas. Tačiau šis – daug lengvesnis pesto, man jis kol kas lenkia tradicinį. Lazdyno riešutai ir džiūvėsiai duoda labai gerą konsistenciją ir skonį

  8. Nida:

    Anonime, jūs teisi, sakydama, kad jis įrašytas į Raudonąją knygą. Tačiau užsiauginti galima ir darže. Man pačiai mama kelis svogūnėlius pernai atvežė ir jie kuo puikiausiai žaliavo. Tad nemanau, kad darže užaugintų skinti negalima. O šiaip tai keista – visa Skandinavija skina šiuos lapus ir maitinasi visą pavasarį iki soties. Keista, kad pas mus jis saugomas.

  9. Dainora:

    O as pesto darau su piniju riesutais ir parmezano suriu. Irgi labai skanu☺

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.