Jei kalbėti apie fusion stiliaus virtuvę, tai manau geriausia to iliustracija būtų šta šis ryškiai žalios spalvos desertas. Klasikinis itališkas desertas tiramisu yra vienas tų kelių itališkų patiekalų, kuriems tiesiog nėra pasaulyje abejingų. Paprastas ir subtilus, išbaigtas ir pakerintis, visais atvejais vertas nuodėmės.

Bet kai norisi sujungti dvi dideles aistras – aistrą itališkam maistui ir aistrą japoniškai virtuvei, gaunasi matcha tiramisu, ir tai yra ne mažesnis gėris, nei visiems pažįstama klasika:) Žalioji matcha arbata yra tas subtilusis ingredientas, kuris visomis formomis skverbiasi į lyderiaujančių pasaulio virtuvių asortimentą. Matcha ledai, matcha late, matcha pyragėliai, matcha kremas, matcha kokteilis… Kai pagalvoji, tai viso labo kuklioji arbata… ne kokios prisirpę braškės, saldumu kerintys mangai ar be vargo visus suviliojantis šokoladas… Matcha su savo subtiliai ramiu poskoniu, ir, žinoma, savo skaisčiai žalia spalva turi kažką, ko neturi niekas kitkas. Todėl nenuostabu, jog elegantiškam tiramisu vieną gražią dieną tiesiog lemta buvo nusidažyti žaliai…

Tiramisu yra desertas, kurį lengva paruošti miniai svečių dėl kelų svarbių priežasčių: jo nereikia kepti, jo galima priruošti didžiulį indą su mažiausiomis laiko sąnaudomis, pagaminamas jis iš anksto, ir mėgsta tiramsu paprastai visi be išimties. Tad artėjant didžiausioms metų šventėms, ypač besiruošiant Naujųjų karnavalui, Matcha tiramisu visai galėtų tapti kandidatu užimti centrinę vietą ant jūsų šventinio deserto stalo.

Matcha arbata – ypatingas japoniškas ingredientas, itin madingas šiuolaikiniuose desertuose
Matcha tiramisu galima paruošti lengvai ir greitai, be to labai iš anksto
Švelnaus žaliosios matcha arbatos skonio desertas tikrai sužavės jūsų svečius

Matcha tiramisu

  • 150g tofu (silk firm tofu)*
  • 3 dideli švieži kaimiški kiaušiniai
  • 75g (½ stiklinės) cukraus (naudojau rudąjį)
  • 350g mascarpone
  • žiupsnelis druskos
  • ½ šaukšto matcha arbatos plius dar šiek tiek dekoracijai
  • 150ml karšto vandens
  • 50ml (3 ir ½ šaukšto romo (nadojau per pusę Malibu ir tradicinį romą)
  • 175g biskvitinių sausainių „damų piršteliai”

*šiam desertui naudojau Morinaga tofu, kuris parduodamas Lietuvoje, prekybos centruose. Tikrai šiam patiekalui netiks kietas tofu, gaminamas Viči.

Tofu išimkite iš pakuotės ir apsukite kelias sluoksniais virtuvinio popieriaus, kad kuo daugiau skysčio susigertų. Laiks nuo laiko paspauskite švelniai, kad drėgmės išsiskirtų kuo daugiau, ir per pusvalandį pakeiskite skystį sugeriančius popierius kelis kartus. Nusausintą tofu mikseriu išsukite iki labai vientisos masės ir atidėkite į šoną.

Matcha miltelius sumaišykite su 1-2 šaukštais karšto vandens, kad gautumėte vienalytę pastą. Tada supilkite likusį vandenį ir romą (jei tik deserto nevalgys vaikai, labai raginu romo įpilti, jis pakels tiramisu į visiškai kitą lygmenį). Šį skystį palikite visiškai atvėsti.

Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Trynius sumaišykite su puse kiekio cukraus, mikseriu plakdami kol cukrus visiškai ištirps, o tryniai taps balkšvi ir labai purūs.

Atskirame inde sumaišykite mascarpone su tofu, gerai išsukite, kol gausite vientisą masę. Tada dalimis dėkite trynių masę ir išsukite kol gausite vienalytę tirštą masę.

Kiaušinių baltymus plakite tol, kol pasirodys putos. Įberkite žiupsnelį druskos ir dar kelias minutes plakite. Tada dalimis supilkite likusį cukrų ir plakite kol baltymai virs standžiomis putomis. Labai atsargiai baltymų masę įmaišykite į mascarpone masę.

Stikliniame ar keramikiniame 1,5 litro talpos inde (arba vienos porcijos indeliuose) dugną išdėliokite sausiainiais: juos prieš dėdami į serviravimo indą akimirkai įmerkite į matcha ir romo skystį. Taip padenkite visą indo pagrindą. Ant viršaus sudėkite pusę kiekio mascarpone. Ant šio kremo sudėkite antrą sluoksnį sumirkytų sausainių ir ant viršaus – likusį mascarpone kremą. Išlyginkite paviršių ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandom (geriausia – pernakt). Prieš pat patiekiant, visą paviršių pabarstykite matcha arbatos milteliais.

Recepto šaltinis – Atsuko’s Japanese Kitchen

Komentarų apie "Matcha tiramisu": 4

  1. Nida:

    Kristine, taip, tik tai būtų jau tradicinis tiramisu skonis (tik kad palengvintas variantas dėl tofu). Bet man matcha skonis ir ypač žalia spalva čia ir yra ta „razina”, padaranti šį desertą dar ypatingesniu:)

  2. Kristine:

    Sveiki, Nida,
    turbūt skaniai gautųsi ir su kavos mirkymu bei kakavos barstymu (taip pakeičiant matcha). Nes įdomus variantas su tofu 🙂

  3. Nida:

    Aš pirkau Rimi, bet manau jo yra visiškai visur. Šaldutuvuose šalia pieno, kur produktai be laktozės sudėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *