Ar žinot tokias daržoves – mangoldus (Swiss chard)? Net jei tokio pavadinimo negirdėjote, tai tikrai žinote burokėlių lapus, iš kurių pavasarį verdam labai skanias sriubas… Tai štai mangoldai yra ne kas kita, kaip viena iš lapinių burokėlių rūšių. Būna ir rausvi, ir balti, o maistui naudojami ne vien sodrios žalios spalvos lapai, bet ir sultingi kotai. Mangoldai puikiai išsilaiko iki pat šalnų, ir jų galima įsigyti ūkininkų turguose. Aš saviškius pirkau Tymo turguje, ir pardavėja turėjo glėbius lapinių burokėlių! 

Į špinatus išvaizda ir į burokėlių lapus skoniu panašūs manglodai kupini vitaminų, mikroelementų ir labai naudingi mūsų sveikatai. Medikai sako, kad jie puiki profilaktinė priemonė nuo vėžio. Todėl jei iki šiol praeidavote pro šalį nes nežinojote ką su jais daryti, tai griebkite progą ir paragaukite: jei ne šiame patiekale, tai mangoldai puikiai tiks ir sriubai, troškiniams. 

Na o ši spalvinga užkepėlė – skanus pasikeitimas, jei visas kitas dienas valgėte mėsą arba žuvį. Tai lengvesnės vakarienės arba sotesnių savaitgalio pusryčių patiekalas! Be galo greitai pagaminamas, skanus, maistingas ir gražus:) Be to, iš mano mylimos kulinarės Donna Hay repertuaro – iš jos knygos “Life in Balance”. 

Ši užkepėlė šiek tiek pirmena žalią šakšuką, kurią kepu su porais ir fetos sūriu. Tačiau kadangi pabaigoje ji pagardinama raudonėliais bei čili pipirais, o taip pat česnakiniu graikišku jogurtu, visas patiekalas įgauna visai kitokias spalvas:) 

Mangoldai
Mangoldai (Swiss chard)
Užkepėlė kiek primena šakšuką
Užkepėlė kiek primena šakšuką
Labai tinka lengvesnei vakarienei arba vėlyviems pusryčiams
Labai tinka lengvesnei vakarienei arba vėlyviems pusryčiams
Mangoldų užkepėlė su kiaušiniais
Porcijos 4
Lengvas ir maistingas patiekalas, pagardintas česnakiniu graikiško jogurto padažu
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  2. 1 poras (tik balta dalis), supjaustytas
  3. 1/2 mažo svogūno, smulkiai supjaustyto
  4. 1 didelis pundas mangoldų (apie 1 kg), supjaustytų plonais griežinėliais
  5. 1 šaukštas citrinos sulčių
  6. 4 kiaušiniai
  7. Druskos, pipirų
Patiekimui
  1. 1/2 stiklinės (140g) graikiško natūralaus skonio jogurto
  2. 1 skiltelė česnako, smulkiai supjaustyta
  3. 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  4. 1/2 šaukštelio čili pipirų dribsnių
  5. 1/2 šaukštelio sumako*
  6. 2 šaukštai džiovintų raudonėlių (oregano)
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
  2. Keptuvėje, kurią galėsite dėti į orkaitę, įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, ir lėtai kepinkite porus ir svogūnus, maišydami, kol suminktšės ir truputį apskrus (apie 6-8 minutes). Suberkite supjaustytus mangoldus ir toliau kepinkite maišydami apie 3 minutes, kol jie suglebs, suminkštės. Įpilkite 1 šaukštą citrinos sulčių ir 1 šaukštą aliejaus ir viską išmaišykite.
  3. Padarykite 4 duobeles ir į jas atsargiai įmuškite kiaušinius. Pabarstykite viską druska ir pipirais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10 -12 minučių, kol kiaušiniai sutvirtės.
  4. Kol užkepėlė kepa, sumaišykite jogurtą su susmulkintais česnakais ir atidėkite į šalį.
  5. Kitoje nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite čili pipirus, sumaką ir raudonėlius, Kepinkite maišydami, kol prieskoniai paskleis aromatą, o raudonėliai taps traškūs.
  6. Išimkite iš orkaitės užkepėlę, palaistykite aliejumi su prieskoniais, pagardinkite česnakiniu jogurtu ir patiekite iškart.
Pastabos
  1. *Sumakas (sumac) - tai sudžiovinti ir sumalti augalo, augančio Artimuosiuose Rytuose, žiedai. Jis rūgštaus skonio, todėl tinka salotoms, troškiniams ir kitiems Artimųjų Rytų patiekalams gardinti. Būdamas tamsus, labai gražiai atrodo, pabarstytas ant patiekalo:)
Adapted from Life in Balance
Adapted from Life in Balance
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Mangoldų užkepėlė su kiaušiniais ir jogurtu": 2

  1. Nida:

    Būtent taip ir bus toliau: vegetariška silkė:) P.S> nedėkit kiaušinių ir bus jums vegetariškas!

  2. Ainis:

    bet tai kokio reto bukumo tamsta turit but, kad patiekala su KIAUSINIAIS jus idejot kaip vegetariska? kas toliau- vegetariska silke? 😀 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.