Ar jūs pamenate mano draugo Itamaro ryžą katiną, kuris tarsi laukinis kandžioja visus Itamarą aplankyti atėjusius svečius? Turiu jums naujienų: tikriausiai Simba ne už ilgo pradės elgtis kur kas gražiau ir mano draugas pagaliau be baimės galės į namus kviestis svečius. Neseniai sužinojau, kad pas Simbą ėmė lankytis…….. katinų psichoterapeutas! 🙂 Aš visai rimtai – Izraelyje, pasirodo, tokia veterinaro specializacija – labai populiari ir pelninga! Vienas vizitas pas išdykusį gyvūną kainuoja 400 šekelių (apie 300Lt), o „gydymo” procesas, kaip žinia, ilgas… Todėl mieli abiturientai, kurie dar nepasirinkote specialybės, gal jums verta pasukti veterinarijos link ir pradėti teikti tokias psichoterapijos paslaugas Lietuvoje?:)

Madlenos – tai sausainiai, savo forma panašūs į katino letenėles. Tad tų gerų žinių apie padūkusį Simbą proga aš iškepiau minkštutes madlenas pagal receptą iš Mishel Roux knygos „Desserts”.

Madlenos su medumi ir raudonaisiais pipirais (12 didesnių arba 36 mažyčių sausainėlių)

2 dideli kiaušiniai

70g cukraus pudros

15g minkšto rudojo cukraus

Žiupsnis druskos

90g miltų

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

90g sviesto, išlydyto (ir dar šiek tiek formelėms patepti, jei naudosite ne silikoninę kepimo formą)

10g skysto medaus

1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų grūdelių, sugrūstų

Lengvai suplakam kiaušinius su cukrum ir pudra bei druska. Suberiame persijotus miltus su kepimo milteliais ir dar paplakame, kad viskas susijungtų. Supilame lydytą sviestą ir medų, išsukame tešlą iki vientisumo, pabaigoje suberiame pipirus ir viską išmaišome. Paliekame tešlą pastovėti vėsiai (ne šaldytuve) apie 20 min.

Per tą laiką įkaitiname orkaitę iki 200C. Ištepame trupučiu sviesto madlenų kepimo formeles (silikoninių tepti nereikia). Pripildom kiekvieną madlenos angą formelėje tešla (patogiausia tą daryti susipylus visą tešlą į konditerinį maišą).

Kepame madlenas labai trumpai – vos 4-5 min (didesnes – keliom minutėm daugiau), til neperkepame, nes kitaip sausainiai praras savo minkštumą. Iškart išėmę iš orkaitės išberiame madlenas ant grotelių, kad kiek atvėstų. Madlenos be galo skanios dar šiltos!

Vienas komentaras apie straipsnį "Madlenos su medumi ir raudonaisiais pipirais"

  1. Nida:

    Aurelija, nebandžiau, tai nežinau! Tiesą sakant nesu kepusi grybukų, tai neįsivaizduoju kokio tirštumo turi būti tešla. Jei jos konsistencija tokia pat, tai tikrai mėginčiau. Kažkodėl manau, kad turėtų gautis kažkas panašaus.

  2. Aurelija:

    Ačiū už prancūzišką receptą!
    Man toks klausimėlis..o jei kepti tokioje metalinėje senovinėje keptuvėje kur yra grybukų ir voveraičių formos? Kur užsidaro iš viršaus ☺️

  3. Nida:

    Nagi, Lietuvos parduotuvių žinovai, kur Mildutei ieškoti formelių?? Patarkite. Aš, deja, savąsias pirkau užsienyje…

  4. Mildute22:

    Sveiki. Gal kas galite pasakyti kur galiu gauti medlenos formeliu?

  5. Idomu:

    Gal kas užmatė formų madlenoms pirkti internete? niekur nerandu…

  6. Mindaugas:

    O, Nida, va čia tai gerą mintį pamėtėjai, tikiuos manoji neskaitys šio įrašo?! 😉 Šaunuolė, ačiū! 😉

  7. Nida:

    Mielai pasidalinsiu!! Aš irgi labai ribotą erdvę knygoms turiu (pastaruoju metu pradėjau po kelias senesnes ar rečiau naudojamas išnešinėti ir į kito kambario spintos antresoles kelti, nes naujoms knygoms vietos neužtenka:)). Laimė, kad mano vyras mane labai šiuo klausimu palaiko: jis savo knygas, o aš savo dėžėm iš amazon.com siunčiamės. Žinai, kaip aš savo vyrui meilę (ir reikalingumą) kulinarinėms knygoms įskiepijau? Ogi kai nauja knyga namuose atsiranda, jis pirmas ją perverčia ir surašo patiekalus, kurių iš tos knygos norėtų. O aš juos vėliau gaminu. Bet jis tampa tarsi to proceso dalimi:) Grįžusi į Vilnių jau žinau kokią biblioteką savo bute Antakalnyje įsirengsiu kulinarinei kolekcijai…

  8. Mindaugas:

    Nida, dėkui už komentarą 😉 Klausyk, gal kada pasidalintum savo cook book collection list’u? 🙂 Aš jau irg nemažą kaupą tų knygų turiu, bet dar noriu ne vienos, nors manąjai tai ojojojojj kaip piestu plaukai stojasi, kai užsimanau dar kelias knygas įsigyti (suprantu ją, juk 1 kambario bute gyvename), bet juk norisi.. ;p

  9. Nida:

    Mindaugai, Michel Roux – vienas mano mėgstamiausių atorių. Mano milžiniškoje cook books kolekcijoje jo knygos užima vieną aukščiausių pozicijų. Egle, faina, kad ir tu jas naudoji!! Aš turiu Pastry ir Desserts. Tai bene naujausi M. Roux leidiniai. Abi fantastiškos. Su nuostabiom fotografijom, labai aiškiais receptais, tikrai įkvepianti literatūra! 🙂 Todėl jei dar neturi, rekomenduoju įsigyti.
    Ačiū už idėjas dėl kitokių formų „madlenoms” kepti:) Tik nepagailėkit tešloje pipirų – jie padaro madlenas iš tiesų nepakartojamas…

  10. Eglė:

    na va, jau 2 savaites kaupiaus įdėti šį receptą (būtent iš šios knygos), aplenkei ))) tikrai skanios :>
    Madlenas manau būtų galima kepti ir mažų keksiukų formose, gal netgi mini bobų..
    O Mindaugui galiu pasakyti, jog Michel Roux knygos tikrai neblogos, turiu dvi, mielai nusipirkčiau daugiau 🙂

  11. Mindaugas:

    Aš kepsiu keksiukų formoje 🙂 Beje, Nida, daugiau galėjai parašyti apie šią knygą, gal turi ir kitų Michel Roux knygų? Kaip jos? Vis mąstau, ar verta užsisakyti ar ne? Dar nesu valgęs madlenų.. 🙁

  12. Nida:

    Asta, net nežinau ką tau patarti. Madlenų tešla – skystoka, kaip blynų, tad reikia, kad laikytųsi forma, kurioje sausainiai kepa. Gal mini keksiukų formelė pritiktų?… Gal kas nors iš skaitytojų turi minčių??

  13. Asta:

    Labas Nida. Turiu klausimą: ar galima šiuos sausainius iškepti kitokioje formoje? (aš tokios neturiu)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *