Mūsų kaimynų bendruomenė, apie kurią esu ne kartą rašiusi, turi keletą metinių tradicijų. Rudeninė ir pavasario talka, antra Kalėdų diena, ir būtiani Božolė vyno ragavimas trečiąjį lapkričio savaitgalį. Juk iš tiesų reikia nedaug – tik organizatoriaus entuziazmo, formalios progos ir draugiškų kaimynų, kad kiekvienas vakarėlis pavyktų. O mūsiškiai visus šiuos komponentus turi, todėl kiekvienas toks susibūrimas su bendruomene būna tikra šventė ir suaugusiems, ir vaikams. 

Dažniausiai stalas nuklojamas suneštinėmis vaišėmis, o kadangi visos moterys garsėja savo kulinariniais sugebėjimais, tai badauti niekad netenka:) Atvirkščiai, kaskart vyksta pačios tikriausios skonio lenktynės!:) Nugalėtojais, savaime suprantama, tampa visi ragautojai:))

Mano šių metų patiekalas, kurį nešiausi į Božolė vakarėlį, buvo kynva (bolivinių balandų), sojos pupelių, burokų ir fetos bei riešutų salotos, kurias teisingai kažkas pavadino „baltymų bomba”:) Šių salotų išvaizda nustebinti, žinoma, sunku, tačiau vien dėl savo maistinių medžiagų jos tikrai vertos dėmesio!

Salotos su kynva - itin maistingos. Šįkart pasirinkau raudonąsias bolivinių balandų kruopas
Salotos su kynva – itin maistingos. Šįkart pasirinkau raudonąsias bolivinių balandų kruopas
Jei dar nebandėte, išmėginkite šaldytas sojų pupeles, kurios tinka ne tik salotoms, bet ir garnyrams.
Jei dar nebandėte, išmėginkite šaldytas sojų pupeles, kurios tinka ne tik salotoms, bet ir garnyrams.
Bolivinių balandų, sojų pupelių salotos su burokais, feta ir riešutais
Porcijos 6
Mano mėgiamiausiame Pietų Afrikos restorane ragautos salotos, kurias jų autorė įtraukė ir į savo receptų knygą "Tashas"
Komentuoti
Spausdinti
Salotoms
  1. 1 stiklinė (440g) bolivinių balandų (kynva)*
  2. 2.5 stiklinės verdančio vandens
  3. 2 vidutinio dydžio svogūnai, supjaustyti gabaliukais
  4. Alyvuogių aliejaus
  5. 2 stiklinės sojų pupelių**
  6. 3 kepti arba rauginti burokėliai, supjaustyti griežinėliais
  7. 1 stiklinė (apie 120g) paskrudintų graikiškų arba pekanų riešutų
  8. 80-100g fetos sūrio
Padažui
  1. 120ml alyvuogių aliejaus
  2. 1 šaukštas raudonojo vyno acto
  3. 120ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  4. 1 šaukštelis druskos
  5. 1 šaukštas cukraus
Instrukcijos
  1. Išvirkite bolivines balandas pasūdytame vandenyje apie 20 minučių, kol kruopos pavirs panašios į mažas spyruoklytes. Palikite uždengtame puode išjungę kaitrą, kad jos galutinai išbrinktų ir sugertų visą vandenį, kuriame virė.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepinkite svogūnus ant vidutinės ugnies maišydami, kol jie suminkštės, taps skaidrūs. Pasūdykite ir atidėkite į šalį.
  3. Verdančiame pasūdytame vandenyje virkite sojų pupeles (apie 10 min), tada nukoškite ir perliekite lediniu vandeniu, kad pupelės išliktų skaisčiai žalios.
  4. Sumaišykite visus ingredientus padažui.
  5. Sumaišykite bolivines balandas, apkepintus svogūnus, sojų pupeles, burokus ir riešutus, užpilkite padažu, dar kartą viską sumaišykite ir sudėkite į serviravimo lėkštę. Pabarstykite fetos sūriu ir patiekite iškart.
Pastabos
  1. *Tiks tiek baltos, tiek raudonos bolivinės balandos
  2. **Jei neturite galimybės nusipirkti sojų pupelių (ieškokite šaldytų produktų skyriuje, jos dar vadinamos edamame), pakeiskite žaliais žirneliais arba įprastomis pupelėmis
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Kynva ir sojų pupelių salotos su feta ir riešutais": 4

  1. Nida:

    Oi tikrai… Kiekvienąkart kai gaminu kynvą, prisimenu tą mūsų kelionę:))

  2. Virga:

    Laaaabai skaniai atrodo! Ir aš būtinai išbandysiu. Kynva labai mėgstu nuo tada, kai mudvi su Tavimi jas pirmąkart paragavom Bolivijoje 🙂 lygiai prieš 10 metų!

  3. Eglė:

    Atrodo taip gardžiai, būtinai išbandysiu. Beje, labai gerai, kad parašytos ir alternatyvos, kuo pakeisti produktus 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *