Šį savaitgalį jau pamažu pradėsiu ruoštis didžiosioms metų šventėms. Šiemet kalendorius pašykštėjo laisvų dienų, todėl pasiruošimą teks sutalpinti į keletą vakarų, atlikusių nuo darbų ir nuo prieššventinio šurmulio. Mano šventinis meniu jau sudarytas, dienų tikslumu suplanuoti visi vizitai į parduotuves, kai kas jau nupirkta ir laukia savo eilės šaldytuve. Mano silkės, kurių nusipirkau šviežių Šiaurės Jūroje, jau antrą savaitę maudosi sūryme, o sūdau jas jau antrus metus pagal receptą iš knygos “Žuvis pasaulio virtuvėse”. Jokios pirktos silkės, kokios skanios jos bebūtų, neatstos namuose sūdytų. Jei nebandėte, karštai rekomenduoju. Laiko dar yra:)

Kūčios ir Kalėdos man visiškai tradicinės virtuvės metas. Ant mano stalo tikrai tomis dienomis nebus nei korėjietiškų, nei japoniškų, nei tailandietiškų ar meksikietiškų patiekalų. Šios dvi šventės skirtos lietuviškai virtuvei, na ir dar kokia vienai kitai detalei, pasiskolintai iš to paties regiono virtuvių. Kūčių stalas mūsų namuose nesikeičia jau ne vienerius metus, o mano laiko išbandyti silkių receptai atspausdinti knygoje apie Žuvį, todėl tie, kas šiemet pirmą kartą imsis Kūčių patiekalų ruošos, turės neblogą suflerį:) Būtinai ant šventinio Kūčių stalo garuos skaidrūs barščiai pagal lenkišką receptą, ir ausytės su džiovintais grybais. Su dideliu malonumu pasigaminsiu ir raudonos mišrainės su pupelėmis, raugintais agurkais ir itin tyru alyvuogių aliejumi. Ketinu šiemet išmėginti dar vieną silkių receptą iš švediškos virtuvės, ir ją šiandien pat užmarinuosiu. Tad savaitės bėgyje jau galėsiu paragauti, nufotografuoti ir pasidalinti su jumis:) 

O pats svarbiausias Kūčių kepinys, kurį galima išsikepti iš anksto (ir paslėpti, kad netyčia dar iki prasidedant šventėms neišgaruotų stovėdamas ant stalo kaip patogus užkandis pakramsnojimui:)) – tai kūčiukai:) Kūčiukų tešla jau užminkyta, laukiu, kol šiek tiek pakils, ir eisiu kočioti, pjaustyti ir kvepinti namų gardžiais aromatais. 

Netingėkite, pasigaminkite kūčiukus patys! Jie bus tikrai skanesni nei pirktiniai…. Jei ne pagal mano receptą, tai bent nusipirkite mišinio, kurį mačiau parduotuvėje, ir į kurį tereikės įpilti šiek tiek vandens, kad tešla susimaišytų. 

Sėkmingo jums pasiruošimo šventėms:)

kuciukai
Namuose kepti kūčiukai neatstos pirktinių
Kuciukai ir aguonpienis
Man skaniausias šis patiekalas Kalėdų rytą pusryčiams:)
Kūčiukai
Tradicinių kūčiukų receptas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 10 g šviežių mielių arba 4 g sausų aktyvių mielių
  2. 6 šaukštai cukraus
  3. 450 g miltų
  4. 180-200 ml vandens
  5. 2 šaukštai aguonų
  6. žiupsnelis druskos
  7. 2 šaukštai aliejaus
Instrukcijos
  1. Nedideliame dubenėlyje mieles ištrinkite su cukrumi. (Jei naudojate ne šviežias, o sausas mieles, jas sumaišykite su cukrumi ir užpilkite maždaug puse stiklinės šilto vandens. Toliau – pagal receptą). Įpilkite apie 100 ml drungno vandens, įberkite 3-4 šaukštus miltų ir viską sumaišykite, kad gautųsi tyrelė. Palikite šiltai, kad pradėtų putoti.
  2. Į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino maišymo indą suberkite likusius miltus, aguonas, druską. Supilkite suputojusį mišinį, likusį vandenį, aliejų ir viską suminkykite, kol gausis masė, nelimpanti prie rankų. Palikite šiltai porai valandų, kad tešla išaugtų.
  3. Imkite po nedidelį gabaliuką tešlos ir kočiokite ją tarp delnų, kol gausis ilga ir plona juostelė. Ją supjaustykite mažais gabaliukais (turėkite omeny, kad mielinė tešla kepdama išsipūs, tad nepadarykite kūčiukų per didelių). Dėkite kūčiukus į kepimo skardą, ištiestą popieriumi (šiam kiekiui jums prireiks maždaug 3 skardų).
  4. Jei norite traškių, kietų kūčiukų, kepkite 180C orkaitėje, kol paruduoja. Jei norite minkštesnių, kepkite trumpiau 200C temperatūros orkaitėje.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

10 thoughts on “Kūčiukai. Tradicijos yra tradicijos

  1. Pingback: Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu – Nidos receptai

  2. Kristina:

    Nida, ačiū už atsakymą. Greičiausiai, kad bandysiu su medumi kepti, jei pavyks, antrą Kalėdų dieną:)
    parašysiu kas gavosi:)

  3. Agnė:

    Jau koks geras receptas! Didžiuojuosi savimi iškepus tokius skanius kūčiukus 🙂 gražių švenčių!

  4. Nida:

    Oi, Kristina, su tais kūčiukais visada taip – aš dvi porcijas kepu, ir tai beveik viskas iki švenčių išgaruoja, reikia paslėpti likučius, kad Kūčioms užtektų:) Manau, kad medus tiks, nors niekada su medumi nebandžiau kepti. To sirupo tikrai pilna kiekvienoje parduotuvėje, šalia cukraus… Suprantu, kad labai tingisi į parduotuvę eiti, ypač prieš šventes, bet aš buvau nustebus, kad nebuvo šiandien tokių minių kokios buvo vakar užvakar… Jei iki parduotuvės eisit, ieškokit Dansuger auksaspalvio arba paprasto cukraus sirupo. Arba bandykit su medum ir parašykit kaip sekėsi:)

  5. Kristina:

    Sveiki,

    ką tik iškepėm kūčiukus pagal šį receptą, tai jau skardos neliko:) kaži ar neteks rytoj vėl kepti:)))
    ačiū, paprastas, bet geras receptukas.
    ir dar pamačiau imbierinių sausainukų receptą, vos nenualpau nuo grožio. Taip niežti nagai kepti ir juos, vienintelis dalykas kuris mane stabdo, kad nežinau koks ten sirupas reikalingas:) skystas medus turbūt netiktų?

  6. Nida:

    Lina, kaip tik laukiu atkeliaujant užsakytų imbierinių sausainių formelių… Ir ketinu kepti. Tad receptu būtinai pasidalinsiu.

  7. Lina:

    Nida, nudžiugau, kad tokį taiklų receptą įdėjot – kaip tik ruošiausi ieškot 🙂 Dar labai reiktų imbierinių sausainių… :))

  8. Nida:

    Lina, o būna su pienu??:) Šiuos kepu jau n metų…. Visada reikia slėpti, kad iki švenčių nesuvalgytų. Nors visada minimum 2 porcijas kepu:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.