Net neabejoju, kad esate pačiame švenčių pasiruošimo įkarštyje! Marinuojasi kalakutai ir žąsys, savo valandos laukia balčiausios staltiesės ir šventiniai indai, o namai tiesiog skęsta kvapuose ir aromatuose!!!

Man Kūčios – bene lengviausiai paruošiama šventė. Visų pirma todėl, kad dažniausiai virtuvėje nebūna eksperimentų, o ant stalo gula tradiciniai patiekalai. Vienus jų paveldėjau iš savo mamos ir močiutės, kitus parsivežiau iš Lenkijos, kurioje gyvenau daugiau nei trejus metus, ir kurioje pirmą kartą savo gyvenime pati viena ruošiau Kūčių vakarienę. Tie lenkiški patiekalai taip prigijo mūsų namuose, kad mano dukra nesuprastų, jei jų nebūtų ant šventinio stalo!!:) 

Šiemet, užuot pirkusi parduotuvėje jau paruoštas, pirmąkart pati sūdžiau silkes. Degustacija jau įvyko, ir turiu pasakyti, kad silkės TOBULOS… Štai ką reiškia švieži produktai, kuriuos mano didelei laimei veža Šiaurės Jūra!!!

Mūsų Kūčios prasidės tradiciškai: bendra malda ir plotkelės dalinimusi. Tada svečiams pasiūlysiu šildančių skaidrių Kūčių barščių dubenėlį su grybais įdarytais ravioliais. Tai lenkiškas patiekalas, kurį tiesiog dievinu. Gaminau jį šiemet pagal naują receptą, ir mielai juo dalinuosi su jumis. Jei ne šiemet, gal kitąmet susigundysite pasigaminti?

Mūsų silkių stalas tradiciškai bus gausus… Marinuota silkė su svogūnais, silkė su keptomis morkomis, su keptais svogūnais, pagardintais cinamonu, su pakepintais burokėliais. Būdama dzūke negaliu ant stalo neturėti silkių patiekalo su džiovintais grybais, net jei pati tų grybų nė į burną neimu. Jei pritruks patiekalo iki 12 valgių, būtinai greitai pakepinsiu saulėgrąžų sėklas ir jomis bei aliejumi užpilsiu… silkes (ką gi daugiau?:)). 

Šaldytuve jau trečią dieną marinuojasi keptos sardinės, užpiltos saldutėliu marinatu – mano amžina nostalgija Švedijai ir saldžioms švediškoms silkėms:) Ir be jokių abejonių, raudona mišrainė su pupelėmis, raugintais agurkais ir šių metų alyvuogių aliejumi. 

Kasmet Kūčioms kepu dar ir žuvį, kurią paskui “paslepiu” po kepintų svogūnų ir morkų, pagardintų pomidorų padažu, patalu. Tačiau logiškai pagalvojusi, kad po Kūčių seks Kalėdos su nauju sąrašu gardumynų, nusprendžiau nepersistengti su maistu, kurį paskui tenka ilgai doroti po švenčių… 

Šventiniame inde jau trečią dieną mus gundantiems mano iš anksto iškeptiems kūčiukams ir aguonpieniui startas bus duodamas pačioje vakarienės pabaigoje, kai atrodys, kad jau nič nieko neišeis suvalgyti:) Ir tada, taip kaip kasmet, pagalvosiu: “kodėl tokio skanaus aguonpienio su kūčiukais nepasigaminu dažniau, pavyzdžui vasarą, kai taip norisi lengvai atsigaivinti?”. Ir kaip kasmet, vasarąjo nepasigaminsiu….:) 

Smagių jums visiems švenčių. Prasmingų, sočių ir sveikų metų. 

Adventiški skaidrūs Kūčių barščiai
Adventiški skaidrūs Kūčių barščiai
Gražių visiems švenčių!!
Gražių visiems švenčių!!
Skaidrūs Kūčių barščiai
Porcijos 8
Ryškios spalvos, ryškaus skonio barščiai, skaniausi su džiovintais grybais įdarytais ravioliais
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 40 g džiovintų baravykų
  2. 1 svogūnas
  3. 2 česnako gabaliukai
  4. 3 lauro lapai,
  5. 4 kvapieji pipirai
  6. 10 žirnelių juodųjų pipirų
  7. 2 kg burokėlių
  8. 1/2 saliero šaknies
  9. 1 rūgštus obuolys
  10. 3 gvazdikėliai
  11. Gabalėlis cinamono žievės
  12. 1 žvaigždinis anyžius
  13. 3 šaukštai acto (10%)
  14. 1/2 šaukšto druskos
  15. 1 šaukštelis (arba pagal skonį) grūstų juoųjų pipirų
  16. 3 šaukštai cukraus
  17. 2 skiltelės česnako, susmulkintos
Dieną prieš patiekiant
  1. Į nedidelį puodą įpilkite 500 ml vandens, suberkite džiovintus baravykus. Ant atviros ugnies apdeginkite nenuluptą svogūną ir abi česnako skilteles. Perpjaukite svogūną ir česnakus pusiau ir įmeskite į puodą kartu su grybais. Užvirkite pamažu, sudėkite lauro lapus, pipirus, tada sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite 25 minutes.
  2. Kol verda grybai, nuskiskite ir sutarkuokite burokine tarka burokus ir salierą. Obuolį sutarkuokite su visa odele. Visas daržoves sudėkite į didelį puodą. Užpilkite 2,5 litrais vandens, tada supilkite grybų nuovirą su visomis jame virusiomis daržovėmis ir pačiais grybais. Suberkite gvazdiėlius, cinamoną ir žvaigždinį anyžių. Uždenkite puodą ir ant labai mažos ugnies leiskite jam pamažu užvirti (turėtumėte užtrukti ne mažiau nei 20 minučių. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir dar patroškinkite 10 minučių. Išjunkite ugnį ir supilkite actą ir išmaišykite. Palikite puodą valandai šiek tiek pravėsti.
  3. Suberkite druską, pipirus, cukrų ir susmulkintus česnakus. Išmaišykite ir palikite puodą visiškai atvėsti, geriausia per naktį.
  4. Barščius nupilkite per sietelį* ir skystį laikykite šaldytuve.
  5. Prieš patiekiant barščius pakaitinkite (tik jokiais būdais neužvirinkite!! Antraip jie patamsės ir praras skaisčią spalvą). Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties...
  6. Patiekdami į dubenėlius įdėkite džiovintais grybais įdarytus raviolius, išvirtus iš anksto pasūdytame vandenyje, ir užpilkite keliais samteliais barščių.
Pastabos
  1. *Išvirusius sutarkuotus burokus galite panaudoti garnyrams arba silkių patalui: juos pakepinkite ant aliejaus ir atvėsinkite.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Kūčių vaišės ir skaidrių Kūčių barščių receptas"

  1. Pingback: Kūčiukai. Tradicijos yra tradicijos – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.