Tikiu, kad kiekviena(s) iš mūsų turim po patikrintą, mėgstamą, garnatuotą desertą, kurį kepame užsimerkusios ir jis visuomet gaunasi toks, koks turi būti. Kai suku galvą ką svečiams patiekti desertui, kad ir kiek variantų besvarstyčiau, dažniausiai apsistoju ties Pavlova… Viena vertus, ji visuomet įspūdingai atrodo ant stalo (vienintelis minusas, kad labai trupa ją pjaustant – tačiau kadangi tai būna jau vakarienės pabaiga, trupiniai ant staltiesės jau nieko nenervina:)), kita vertus, Pavlova – tai desertas „be kaltės”. Žinau, kad tuoj akylieji ims skaičiuoti cukraus kiekius ir puls priekaištauti, jog anoks čia nekaltumas, tačiau lyginant tradicinius kepinius su puskilogramiais sviesto, miltų, grietinės ar grietinėlės, kiaušinio trynių bei to paties cukraus – Pavlovos kalorijos yra artimos menkniekiui, dėl kurio neverta sukti sau galvos:) (na, gal tik kokį kilometrą kitą paskui pravartu pasivaikščioti…:)).

Dar man patinka Pavlova dėl to, kad kiekvienu metų laiku ją galima puošti pačiais įvairiausiais vaisiais, ir ji visuomet graži ir skani. Tačiau kalbant apie metų laikus, visgi ideali Pavlova mano akimis – ta, ant kurios puikuojasi šviežios vasaros uogos: braškės, avietės, gervuogės, šilauogės…

Jūs net neįsivaizduojate kiek kartų kepiau Pavlovą, ir lygiai tiek pat kartų negalėjau jos nufotografuoti, nes ji išgaruodavo greičiau, negu įsijungdavau foto aparatą! Tad šįkart nusprendžiau pagaminti tortą iš anksto, kad galėčiau padaryti bent vieną kitą nuotrauką šio įrašo iliustracijai. Gaila, kad savaitgalį parduotuves tarsi kas su šluota iššlavė, tad nei šviežių braškių, nei kitų uogų papuošimams, deja, neradau…

Dažnai savo receptuose raginu improvizuoti ir žaisti su ingredientais pasitelkiant savo fantaziją. Tačiau tik ne šiuo atveju: kepdami morengo pagrindą griežtai laikykitės instrukcijų ir naudokite tik tuos kiekius produktų, kurie yra parašyti. Antraip rizikuojate patirti nesėkmę. Tuo tarpu fantaziją pasilikite finaliniam torto puošybos etapui, kai prieš pat patiekiant imsite dėlioti šviežius vaisius arba uogas…

Pavlova-12_Vertical

Tortas Pavlova
Balerinų tortas, "be kaltės":)
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 4 didelių kiaušinių (arba 5 mažų) baltymai - viso 170ml
  2. 250g cukraus
  3. 1 šaukštelis bulvių krakmolo
  4. 1 šaukštelis acto
Kremui
  1. 125ml mascarpone kremo
  2. 1 šaukštas cukraus
  3. Vanilės pastos
  4. 125ml riebios grietinėlės
Morengas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 120C (tik viršaus ir apačios kaitimo funcija). Pasiruoškite kepimo skardą: išklokite ją kepimo popieriumi, ant popieriaus nubrėžkite apskritimą tokio dydžio, kokio turės būti jūsų tortas - pvz., 20cm skersmens (kad tilptų ant torto padėklo).
  2. Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilkite kiaušinių baltymus (kambario temperatūros) ir plakite juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nesustodami plakti. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai pirmoji pilnai ištirpo - t.y. ne rečiau kaip kas minutę plakimo. Žiūrėkite į laikrodį - visas baltymų plakimo procesas užtruks ne trumpiau nei 8-10 minučių. Tai tikrai nėra per ilgai, juolab, kad baltymų neįmanoma perplakti. Plakimo pabaigoje, kai jau bus įplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 3 minutes, kad baltymų masė turi būti balta, žvilganti ir kieta. Tada suberlite krakmolą, actą ir dar minutę viską suplakite.
  3. Baltymų masę mentele išdėkite ant skardos, ant nupiešto apskritimo. Ilgai masės neformuokite, pasistenkite išlyginti paviršių keliais judesiais. Kraštus šiek tiek pakelkite, vidurį įgaubkite, kad liktų vietos kremui. Pašaukite į okraitę ir kepkite 30 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 100C ir kepkite dar 3 valandas. Iškepus galite palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Šį morenginį pagrindą galima išsikepti prieš 1-3 dienas iki torto patiekimo ir laikyti sausoje vietoje.
Kremas
  1. Labai gerai atšaldytą mascarpone sūrį sumaišykite su cukrumi ir vanile ir plakite apie minutę, kad neliktų gumuliukų, jis suminkštėtų. Tada supilkite grietinėlę ir toliau plakite, kol masė ims tirštėti. Atsargiai - neperplakite, nes gausite sviestą:) Paruoštą kremą supilkite ant mrenginio pagrindo.
  2. Viršų papuoškite vaisiais, uogomis ir mėtų lapeliais. Galite palaistyti skystu medumi arba pabarstyti cukraus pudra.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Klasikinė Pavlova: tortas „be kaltės”. Beveik:)": 182

  1. Nida:

    Erika, sveikinu 🙂
    Mini pavlovas siūlau pradžioje kepti 30 minučių, paskuo dar palikti džiūti orkaitėje 1 valandą

  2. erika:

    sveiki! ačiū už receptą! kepiau-nuostabus ❤️ dabar noriu kepti 9 mažas pavlovikes iš vienos porcijos, kaip manote, kiek laiko kepti?

  3. Martyna:

    Sveiki, Nida, norėjau pasiteirauti, kaip galvojate, ar galima vienu metu kepti dvi pavlovas orkaitėje? Ar geriau iškepti vieną, o po to atskirai antrą? 🙂

  4. Nida:

    Viskas bus gerai, Simona, čia toks mažas kiekis, kad nieko neatsitiks. Acto reikia baltymams stabilizuoti, ne skoniui. Jei pusę stiklinės įpylusi būtumėt, tada jau būtų bėda:)

  5. Sima:

    Sveiki! Sumaišiau acta ir įpyliau šaukštelį 70 proc. Ar tai reiškia, kad sugadinau, ar vis tik galiu tikėtis, kad išgaruos tas stiprumas? Ačiū!

  6. Nida:

    Vida, bravo jums, šaunuolė, kad pamėginote ir įsitikinote, kaip visa tai paprasta 🙂

  7. Vida:

    Nida, ačiū, kad pasidalino ten šiuo receptu❤️. Viskas puikiai pavyko. Bandžiau pirmą kartą. Ačiū jums❤️😘🥰🙏

  8. Nida:

    Rosita, pagal tai, kaip jūs aprašėt savo morengo konsistenciją, jis yra idealus! Būtent toks ir turėtų būti vidus – truputį tąsus, zefyrinis!

  9. Rosita:

    Nida, o man kepant jau ne pirmà kartà vidus gaunasi toks kaip irisas, kaip zefyras. Ar tai galėtú itakoti, kad dedu 5 baltymus ir 250 g. cukraus? Gal reikia dėti daugiau cukraus? Koks is tiesu turėtú būti vidus? Labiau sausas ar toks tasus irisinis?

  10. Nida:

    Kristina, net labai gali turėti įtakos cukraus pylimo greitis!! Baltymai jokiais būdais negali težti, kaip tik masė turi tik standėti. Svarbu neskubėti su tuo cukraus pridėjimu, galite plakti baltymus nors ir 15-20 minučių, tik cukraų svarbiausia ne per greitai sudėkit. LT cukrus daug stambesnis nei, pvz, kepiniams skirtas baltas cukrus Australijoje. Tas smulkesnis daug greičiau plakant ištirpsta, tad plakimas užtrunka trumpiau. Galite pamėginti virtoj cukraus naudoti cukraus pudrą (kiekis gramais tas pats) – taip pat dėkit dalimis, bet tarpai bus trumpesni, baltymus plakite ne trumpiau nei 8-10 min. O patikrinti ar jau laikas dėti sekančią porciją cukraus gana paprasta: paimkte ir patrinknite tarp pirštų truputėlį baltymų masės – neturi jaustis nė milimetro cukraus, viskas turi būti glotnu ir vientisa.

  11. Kristina:

    Nida, nuostabus tortas visada visiems patinkantis, tik štai aš dar nesu patenkinta 100 proc. morengo išvaizda, nors iškepiau jau daug 🙂 Man vis nesigauna ta tvirta konsistencija. Pastarąjį kartą po pirmųjų dviejų šaukštų cukraus jau atrodė, kad pagaliau gausis tobulai – putos tapo stangrios, masės daug, bet kuo toliau tuo juos labiau tęžo ir galiausiai tokius beveik tekančius baltymus kepiau :/ Ar gali būti, kad tam įtakos turi per greitai įpilamas cukraus kiekis?

  12. Nida:

    Silvija, koks įdomus eksperimentas:) Aš kažkaip su konditerija mažiau eksperimentuoju, o jau su Pavlova tai išvis griežtai – su svarstyklėm ir matuokliais produktus mieruoju:)) Na tai jūs tik ir patvirtinot tą taisyklę, kad keisti dalykus čia nelabai reikėtų 🙂

  13. Silvija:

    Puikus receptas, visada pavyksta. Ačiū, Nida 🙂 Vakar pabandžiau eksperimentą – vietoje cukraus dėjau fruktozę. Gavau rusvos spalvos gumą 🙂 Jau pirmų 30 min. etape masė atrodė ne taip, kaip įprasta, lydėsi ir rudavo. Tai dar kartą patvirtina Jūsų ne kartą rašytą rekomendaciją nieko nekeisti – nei produktų proporcijų, nei pačių produktų.

  14. Nida:

    Aušra, šiaip tai nieko baisaus, kai taip nutinka, nes tąsus vidus yra geras ženklas. Prasčiau kai visas morengas būna sausas tarsi traputis. Tačiau tas susikaupęs skystis (a la sirupas) gaunasi dėl drėgmės. Juk namuose ne visada vienodai sausa/drėgna, priklauso ar vasara ar žiema, ką virtuvėje gaminat… Kartais ir tos mūsų naminės orkaitės šiek tiek pagrybauja su temperatūra ir durelių (ne)sandarumu. Nemanau, kad čia kažkokia jūsų klaida, tiesiog aplinkos veiksniai įtakoja tokį rezultatą. Bet kaip rašiau pradžioje – čia nėra nekokybė, o ir skonis nuo to tikrai nenukenčia, tiesiog ta tąsi zefyrinė masė gal kiek didesnė vidury gaunasi.

  15. Milda:

    Sveiki,
    Ar vietoje cukraus būtų galima naudoti cukraus pudrą?

  16. Ausra:

    Nida jusu receptas nuostabus,kepu Pavlova pagal ji jau kelis metus,visuomet visiems buna wow efektas ir kaip jus pati rasete dingsta nuo stalo kosminiu greiciu 😄 Bet kartais istinka tokia problema- morengo apacia labai susicukruoja,isbega toks tarsi rudas cukraus sirupas,kuris galiausiai sukieteja,o vietomis lieka tasus. Niekaip nesuprantu kodel taip nutinka? Gaminu labai preciziskai laikydamasi visu nurodymu ir proporciju.

  17. Nida:

    Jane, tikriausiai sumaišėt kukurūzų miltus su kukurūzų krakmolu. Galite dėti arba bulvių krakmolo, arba kukurūzų krakmolo, didelio skirtumo nėra. Tik jokiais būdais nekeiskit nei miltais, nei riešutų miltais. Verčiau jau nieko nedėkit, nes to krakmolo ten labai minimaliai dedasi, o jis duoda tą ypatingą šiek tiek tąsią konsistenciją morengo viduje.

  18. Jane:

    Enternete esu maciusi receptu, kur vietoj krakmolo deda kukuruzu miltu. Norejau paklausti koks skirtumas juos naudojant? O kas butu idejus kvietiniu miltu ar migdoliniu? Gautusi geras?

  19. Nida:

    Rita, aš kažkada maždaug tokiam kiekiui esu kepusi, tai dariau pavlovas didžiausiose kokias tik turėjau kepimo skardose ir kepiau jas dvi. Mano atveju buvo apie 40 žmonių, bet išgaravo iki paskutinio trupinėlio, ir tikrai būtų dar suvalgę daugiau. Aš daryčiau iš kokių mažiausiai 4-5 kiekių, nurodytų recepte.

  20. Nida:

    Egidija, jūs labai treisingai darote, kad kremą sutepate prieš pat patiekiant… Tik taip ts tortas yra tobulai toks, kokio norisi – trapus morengas ir tirštas kremas. Iš anksto sutepti tikrai nepatariu, nes gali morengas sudrėkti ir net „įlūžti”, neatlaikęs svorio (nes dažnai viduje jis būna tuščiaviduris). Aš nerizikuočiau su kremu laikyti ilgiau nei 30 minučių:)) Jau verčiau tegul drėksta stovėdamas ant stalo, kai jau oficialiai įneštas, ir visi svečiai eilutę paaikčiojo, nei surasti jau sukežusį prieš nešant ant stalo…

  21. Egidija:

    Sveiki. Receptas tobulas ir tikrai kad atrode misija neimanoma, tapo megstamiausias ir populiariausias desertas per sventes:) <3 tik turiu klausima- kada reiktu/butu galima uztepti kremu-kad tortas neisbrinktu ir nepatirptu?:) vis pasistengiu tai padaryti vos ne pries pat pateikima ir jis tirkai pradingsta pilvuose labai greitai:))tad nezinau kaip butu su kremu palaikius kiek ilgiau. Morenga iskepta kaip min laikau 1d. bet stengiuosi bent 2d. palaikyti po kepimo.

  22. Nida:

    Vaida, kaip įdomu!! Gal šviežumas čia faktorius? Mamos kiaušiniai gal labai švieži?.. Bet čia aš tik spėlioju:) Tikrai įdomu!

  23. Vaida:

    Daug kartų esu kepusi, Pavlova tikrai nuostabi😊 bet pastebėjau, kad su mano mamos vištų kiaušiniais prastai issiplaka baltymas, o su „pirkiniais” viskas gerai gaunasi. Įdomu kodėl taip🤔

  24. Nida:

    Vaida, jei tą dvigubą normą išskleistumėt tokiu pat storiu skardoje arba formuotumėt du atskirus vienodus morengus, tada tas pats, Bet jei pvz dvigubą normą sukrautumėt į aukštį, tada bijau, kad ne… Turiu omeny, jei vietoj 20cm diametro darytumėt 35-40cm diametrą, tuomet tikrai laikas toks pats

  25. Vaida:

    Sveiki, norėjau Jūsų Nida paklaust, jei daryčiau iš dvigubos normos kepimo laikas išliktų toks pats?

  26. Nida:

    Rasa, ne, pati visada pagal tą patį receptą kepu… Bet yra visokių kitokių variantų, ir trumpiau kepant… Man tai patinka, kai toks morenginis morengas būna, aš apskritai nustatau taimerį ir einu miegot, ryte išsiimu iš orkaitės. Morengui tas sudžiūvimas nelabai kenkia, ypač kai kremas užsideda…

  27. Rasa:

    Nida, o ar per tiek laiko nuo recepto idejimo nieko nekeitet? Man 3 valandos atrodo truputi per ilgai, sudziusta

  28. Nida:

    Vaida, teoriškai vidus turėtų būti gana tąsus, tarsi įrėmintas trapia išore ir su dideliais oro tarpais!! Bet tie išplakti baltymai taip neprognozuojamai viduje susidėlioja, kad ir man kartais gaunasi tokios didelės skylės, kad ilgiau pastovėjęs kremas net įlūžta:) Jei jūsų tuščiaviduris, panašu, kad yra puikiai išplakta, o kai kuriose morengo dalyste tikrai yra ne tik oras, bet ir a la zefyrinio vidaus… Bet jei sukritęs guminis – tada jau bėda baltymų suplakime, taip neturėtų būti.

  29. Vaida:

    Sveiki. O kos turi būti vidus Pavlovos? Pas mane gaunas beveik tuščiaviduris arba sukritęs guminis. Rėmas tik lieka.Internete foto matosi lyg būtų kreminis, purus..

  30. Nida:

    Migle, pamėginkit… Nors aš tai neįsivaizduoju, kaip žmonės ranka suplala… O anksčiau mikserių tai juk nebuvo, ir suplakdavo!!!

  31. Migle:

    O jeigu plaksiu ranka? Noreciau pabandyt, bet neturiu su kuo plakt

  32. Nida:

    Aušra!!! Labai džiaugiuosi!!!! Ačiū, kad pasidalinot komentaru:)

  33. Aušra:

    Tobulas receptas! Tobulas skonis! Tobulas aprašymas! Pavyko puikiai! Ne kartą įsitikinau kaip svarbu recepte išsamus aprašymas, tada viskas pavyksta puikiai, o Nidos pateikiami receptai būtent tokie! Ačiū už juos!

  34. Nida:

    Indre, mano rodos Pavlova yra tas geriausia ir greičiausia pasitikėjimą savimi sukuriantis dalykas, nes atrodo neįveikiamas, o paprastai pavyksta visiems, kurie tik pamėgina:) Labai džiaugiuosi, kad ir jūs įsidrąsinot

  35. Indrė:

    Visada svajojau pabandyti pasigaminti, atrodydavo kaip iš kosmoso srities :)) Ačiū už puikų receptą! Išėjo ir jau suvalgytas! Ir nėra taip baisiai sunku kaip įsivaizdavau :))

  36. Nida:

    Kristina, man labai patinka iš šaldytų aviečių išsivirti tokią „uogienę” – vos vos pašužildyt, kad spalva išliktų, su cukrumi, ir štai tokiu palaistyt pavlovos viršų. Taip pat galima būtų mėginti daryti su citrusiniais (saldžiais apelsinais, ir ypač su blood oranges), bet reiktų nulupti pilnai skilteles, įskaitant tas membranas nuo kiekvienos skiltelės. Esu puošusi dumplainiais, labai gražiai ir žiemiškai atrodo, bet dažniausiai visgi nuperku dėl vaizdo vieną kitą raudonos spalvos uogą šviežią (plastmasinę tikrai), ir tada dunplainiais pribaigiu. Bandyčiau gal mangais dekoruoti – irgi gražu ir skanu būtų… Kaskart žiūriu ką galiu gauti…

  37. Kristina:

    Sakykite, o kuo keičiate uogas žiemą, kokias variacijas siūlote šiuo laiku? Gal ką išbandėte ir labiausiai pasiteisino, kai aviečių nėra, o plastmasinių braškių nesinori

  38. Nida:

    Diana, labai džiaugiuosi, kad gavosi viskas, ką bandėte. Receptų patikimumas labai svarbus, būna apmaudu, kai produktus sugadini ir rezultato nėra. Faina, kad maniškiai jums pasiteisino!

  39. Diana:

    Nu receptas fantastiskas.Apskritai jau dariau 3 kepinius pagal jusu receptus ir ne vienas nenuvyle.Aciu jums,kad galime pasigaminti tokius skanius kepinius🙂.

  40. Nida:

    Oi nežinau, ar atsakysiu kokia čia gali būti priežastis… Gal verta būtų pasimatuoti ar tikrai orkaitė rodo teisingą temperatūrą? O gal baltymai ne taip susiplakė (visko pasitaiko ir nebūtinai dėl jūsų kaltės – kiaušiniai kitokie, drėgmė patalpoje…). Tikrai neturiu konkretaus atsakymo, atsiprašau…

  41. Anonimas:

    Laba diena,
    šitas desertas yra mėgstamas visos mūsų šeimos ir ne tik. Keptas daugybę kartų. Viskas būdavo gerai. Iki dabar. Pakeitėmė orkaitę. Viską dariau , kaip visada. 120° pusė valandos, 100°- trys valandos. Tačiau morengas jau beinant nuo kepimo popieriaus lūžinėjo, na tiksliau- liaunas, pultelė minkšta…Kas netaip,į ką turėčiau atkreipti dėmesį.?
    Pagarbiai Greta

  42. Nida:

    Edita, tiksliai tai nežinau… Kaip ir nežinau ką jūs turite omeny „mažiukai”… Geriausia būtų pasieškoti kokio panašaus recepto internete, kass tokius, kokius jūs įsivaizduojate, kepa, ir kiek laiko… Manau valandą džiūti orkaitėje visgi turėtų… Bet tikslaus atsakymo tikrai neturiu, nes nesu kepusi mažų pagal šį receptą, tik standartinio dydžio.

  43. Edita:

    O ar galima pagal šią receptūrą kepti morengus mažiukus? Kiek tuomet reiktų laiko kepti?

  44. Nida:

    Snieguole, jūs visiškai teisi:) Su šiuo tortu paprastai visus svečius nustebini iki maksimumo, nors darbo su juo – minimumas:)) Ir visada pavyksta, jei plakimo technika gera (Bosch OptiMUM čia tikrai nepamainomas), baltymai gerai nuo trynių atskirti, ir orkaitės temperatūra patikima:)

  45. Snieguolė:

    Tobulas receptas,dar tobulesnis skonis. Ne kartą gaminau ir džiuginau artimuosius ir bendradarbius. Taip ir laukiu progos.
    O virtuvinis kombainas Bosh OptiMum gaminant Pavlova pats viską už Tave padaro ir pasveria ir išplaka, belieka tik programą nustatyti, ar baltymus ar grietinėlę plakti, belieka iškepti ir sutepti ir mėgautis.

  46. Olė:

    Ačiū, Nida! Iš pirmo karto pavyko puikiai.Visi šeimos nariai prašo pakartoti jų gimtadieniams😀.

  47. Nida:

    Rugile, aš pati esu gana skeptiškai nusistačiusi prieš bet kokias mitybos programas (išskyrus atvejus, kai tai būtina dėl sveikatos), todėl šiame bloge receptai yra viską valgantiems žmonėms. Aš tikrai nesidomiu kaip juos konvertuoti į vienas ar kitas mitybos programas, todėl tikrai jums nepatarsiu ką keisti kuo. Manau kad tie, kurie kuria įvairias dietas (keto ar kitokias) turėtų būti geresni patarėjai kaip normalius receptus pritaikyti jų propaguojamoms taisyklėms.

  48. Rugilė:

    Sveiki, Nida! Desertas atrodo nuostabiai ir jau šiandien pat norėčiau jį išbandyti! Tik turiu vieną klausimą – šeimoje laikomės mitybos, tad šis receptas labai tinka, bet turėtų būti truputį adaptuotas – vietoj cukraus naudočiau saldiklį (lašiukais ar milteliais). Kaip manote, ar yra šansų iškepti morengą, ar neverta net bandyti?

  49. Nida:

    Saule, aš nesu bandžiusi iš tų pirktinių (iš butelio). Bet mano draugė konditerė sako, kad iš jų puikiai iškepa pavlovą (morengą). Tai manau, kad viskas su jais ok, svarbiausia proporcijos, taisyklės ir geras mikesris:) Aš kažkaip visada senoviškai, su tikrais kiaušiniais darau, nes trynius visada turiu kur panaudoti :))) Nes prisigaminu kalną ledų.

  50. Saule:

    Sveiki, Nida, ar morngui tinka naudoti Rimi parduodamus tik baltymus? Jie buna parduodami gan nemazame plastmasiniame inde. Jie, matyt, buna labiau homogeniski, bet butu daug patogiau, nei paskui galvoti, kur trynius panaudoti:-)

  51. Nida:

    Jūs teisi, Vilma, morengas ypatingai mėgsta tikslias proporcijas. Kai kas juokauja, kad konditerija apskritai nėra jokia kūryba, vien tik cheminių procesų ir tikslių proporcijų visuma:) O morengas žmonėms dažnai atrodo per saldus, bet tik su mažai cukraus jo neiškepsi, deja… Užtai yra galimybė pamažinti cukraus kiekį kreme ir naudoti rūgštesnius vaisius, kad skonis susibalansuotų.

  52. VILMA:

    Vienas geriausių desertų, o jūsų receptas labai tikslus ir išsamus.Bandžiau kepti pagal Beatos receptą ,kur nurodyta 5 kiaušiniai ir penki šaukštai cukraus ,tai nepavyko du kartus ir buvau nuleidusi rankas. Morengas mėgsta tikslumą gramais.Ačiū

  53. Nida:

    Lina, šaunuolė, kad nepaboijojot išbandyt ir įsitikint, kad nieko sudėtingo ta pavlova:))

  54. Lina:

    Kaip tobulai gaunasi! Kepu dabar trečią kartą, tikiuosi gausis toks pat puikus. Kai kam nors pasakau, kad kepu Pavlovą, tai išsižioja visi. O gavosi iš pirmo karto. Ačiū labai!

  55. Nida:

    Indre, ačiū už naudingus patarimus! Man yra tekę tuos „debesėlius” gauti, bet tik tada, kai baltymus planu be cukraus iki standumo, arba su labai nnedaug cukraus. Anksčiau visada bijodavau, kad tik neperplakčiau (panašiai kaip plakant grietinėlę labai reikia saugot, nepraleisti TO momento, kai ji jau būna pats tas, ir beje, perplakus per standžiai būtent taip kaip jūs rašot, yra įpilama šiek tiek kambario temperatūros grietinėlės, kuri padaro tinknamą konsistenciją), tai yra tekę išmesti subliuškusį kepinį dėl nepilno suplakimo. Bet turiu pasakyt su cukrumi plakant perplakt dar neteko. Beje, vienąkart pas Beatą laidoj filmuojant mes morengui baltymus plakėm gal 25 minutes, nes vis kit1 kadrą darėm, o kombainas veikė. Ir nič nieko nenutiko, iškepė morengas kuo puikiausiai. Reikės kada su chemikais šia tema padiskutuoti kaip ten iš tikrųjų yra:)

  56. Indre:

    Laba! Aš norėčiau šiek tiek pataisyti 🙄😋 Morengą galima perplakti ir tai nutinka, tiesą sakant, gan neretai, nes kepantysis neretai pagalvoj „-O gal dar šiek tiek, gal dat nepakankamai standu?”. Jri taip atsitinka, morengas pasidaro toks lyg debesis iš kąsnių, o orkaitėje burbuliukai greitai subliūkšta. Bet galima reikalą pataisyti įdedant kamb.temp. baltymą ir su plakimo šluotele atsargiai įmaišyti ranka 🙂
    Jūsų Pavlovos dar nebandžiau, bet būtiniausiai išbandysiu!!!

  57. Nida:

    Danga, aš dažniausiai patiekiu su desertine šakute ir šaukšteliu. Morengą atsignybti patogu šakute, taip pat ir vaisius paimti, o va kremui kartais ir šaukštelio prireikia. Tikrai ne su vienu šaukšteliu reiktų serviruoti, o štai dėl desertinės šakutės ir desertinio peilio – nesu tikra. Gal kas kitas žinos iš etiketo ekspertų:)

  58. Danga:

    Visi čia tik apie gaminimą. O aš noriu paklausti, kaip teisingiausia valgyt pavlovą? Su desertine šakute, su peiliu ir šakute, ar su šaukšteliu?

  59. Nida:

    Ilona, juokingiausia, kad VISI šio kepinio labai bijo (aš kelis metus užtrukau, kol ryžausi, tikrai galvojau, kad čia tai jau ne man:)), o kai išbando, įsitikina, kaip tai paprasta iš tikrųjų (bet jei yra tinkama įranga, nes rankomm baltymų aš tikrai taip nesuplakčiau:)). Dėl cukraus kiekio – čia didžioji bėda… Deja, baltymų ir cukraus proporcijos turi būti būtent tokios, ir jei cukraus sumažinsit, morengas greičiausiai nepavyks. Aš dėl to nededu jokio cukraus į kremą, o taip pat stengiuosi rūgštesnes uogas ar vaisius ant torto dėt, kad subalansuotų saldumą….

  60. Ilona:

    Nida, labai bijojau sio deserto o su Jusu pagalba pavyko is pirmo karto!!!
    Butinai dar kartosiu,tik norejau pasiteirauti ar galima Ben kazkiek mazinti cukraus or buti uztikrintai kad viskas pavyks? Nes man kiek per saldu

  61. Nida:

    Virginija, dėkoju už klausimus! Ne, morengo konsistencija labai nesisikria (bet nereikia pamiršti, kad namuose kepant morengas niekada nebūna idealiai identiškas, nes vartojam skirtingo šviežumo kiaušinius, mūsų patalpų drėgmė skiriasi, orkaitės temperatūra ne visiškai tiksli ir t.t. Tokie vienodi būna tik fabrikiniai). Morengas iš principo – tai cheminė reakcija, labiau nei konditerija:)) Keliais būdais rezultatą galima pasiekti žaidžiant su kepimo laiku ir temperatūra. Rezultatas daugmaž toks pats. Su tuo krakmolu – jei nuoširdžiai, tai aš suberiu krakmolą ir supilu actą atskirai, viskas spėja susimaišyti. Kiti mėgsta sukontroliuoti šį procesą labiau, tai sumaišo tarpusavy ir tada supila…. Rezultato tas neįtakoja, kaip jums patogiau.

  62. Virginija:

    Sveiki, Nida. Turiu 2 klausimus 🙂
    Esu kepusi Jūsų Pavlovą, kurią gaminote su Beata, viskas pavyko, bet žiūriu, kad šitos Pavlovos proporcijos ir kepimo laikas skiriasi, todėl norėjau paklausti ar skiriasi pačio morengo konsistencija nuo to, kur kepėt su Beata, kepant pagal šį receptą?
    2. Ar yra skirtumas, kaip sudėti krakmolą su actu į baltymus? Kaip suprantu, šiame recepte reikia sudėti atskirai, o kepant su Beata, Jūs padarėte tokią lyg tyrelę, bet man ta tyrelė išties sunkiai gavosi, nes tris kartus vis skirtingu eiliškumu bandžiau ją daryti, tai man ne tyrelė gaudavosi, o tokia lyg kieta masė😀 bet paskui kažkaip stebūklingai visgi gavosi tyrelė😁

  63. Miglė:

    Kepu antra kart šį desertų desertą pagal
    Jūsų receptą….na, TOBULAS! Ačiū! 🙂

  64. Dovile:

    Miela Nida,ačiū labai už patarimus:) tikrai padės šis variantas ir jau žinau kaip įguvendinaiu! pagal jūsų receptą Pavlova gavosi nerealiai!!!!!

  65. Nida:

    Dovile, aš bijočiau rizikuoti…. O kas bus, jei subliukš ir atvešit košę?… Šventė bus sugadinta:( Aš daryčiau taip: susiplakčiau kremą, susidėčiau papuošimus saugiai, aišku įsimesčiau mentelę, popierinių rankšluosčių, ir sustojusi kažkur pakeliuj, prie įvažiavimo į miestą, tą kremą sudėčiau ant morengo, supuoščiau ir po 10 min įteikčiau. Tada man ramiau būtų:)

  66. Dovile:

    Nida,ačiū už tokį puikų ir nerealiai skanų tortą:)
    Norėjau jūsų patarimo,ar jau padarytą tortą galiu transportuoti( 3,5 valandos važiavimo mašina ir staigmena uošvienei:)) ar nesubliukš? Gal turit išvandžiusi kažką praktiškai?

  67. Nida:

    Saule, ačiū už paraginimą pagaliau tą Juodą Mišką imti ir pagaminti:)) Žinokit nesu jo dariusi, vis kažkaip progos nerandu:)) O ir su laiku šiemet striukoka… Bet po tokio komplimento apie sėkmingus receptus reiks to laiko ir progų surasti:)

  68. Nida:

    Laima, gali būti kelios priežastys: nepakankamai aukšta orkaitės temperatūra (pamėginkit išmatuoti, ar tikrai ką rodo termometras yra tiesa)- drėgmė nespėja išgaruoti, per trumpas kepimo (džiovinimo) laikas. Pamėginkit kitąkart šiek tiek daugiau krakmolo įdėti, gal padės.

  69. Erika:

    Nida, orkaitė mano lygtai gera 🙂 bet sekantį kartą,kai kepsiu idėsiu ir mėsos termometrą. Gal vis tik baltymus blogai suplakiau, nors masė lygtai išėjo pagal Jūsų aprašymą….jie buvo kieti,blizgūs ir standūs. Na bandysiu dar kitą savaitę, gal geriau išeis.

  70. Nida:

    Erika, morengas neiškilti galėjo tik dėl netinkamai suplaktų baltymų. Platus paskleidimas tikrai įtakos neturėjo. Svarbu kepant morengą daug detalių, bet svarbiausia – tinkamai išplakti baltymus iki absoliutaus standumo. Dar vienas spėjimas – ar tikrai jūsų orkaitės temperatūra tokia, kokią rodo termometras?…

  71. Erika:

    Kodėl man neiškilo morengas? Atrodo dariau viską ,kaip priklauso. Gal masę per plačiai paskirsčiau… Taip gali būti?!

  72. Giedrė:

    Kiek laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepti morengą pirmas 30 min?

  73. Nida:

    Marta, paprastai morengas dėl to ir gaunasi morengas (o ne kokia kepta baltyminė kiaušinienė), kad jame yra tinkamos baltymo ir cukraus proporcijos…. Taip, jis saldus, todėl aš niekada nededu cukraus nei į grietinėlę, nei juolab uogas (kiti dar šalksto medumi ar sirupu, bet man to saldumo nuo morengo sočiai). Paprastai cukrų aš visuose kepiniuose mažinu drąsiai, tik ne šiame…. Bet gal verta pamėginti, gal morengas gausis ir su mažiau cukraus?… Literatūroje rašo, kad nesigaus, bet gal?….

  74. Marta:

    Sakykit prašau ar yra galimybė į morengą dėti mažiau cukraus,nes man be proto saldu,net ir su rūgštesnėm uogom?

  75. Nida:

    Valio, Asta!!!! Svarbiausia išdrįsti:)) Perlaužėt baimę, ir tai svarbiausia. Niekas netiki, kad tai paprasta, kol nepabando. Sėkmės kepant kitus morengus:)

  76. Asta:

    Vau! To-bu-la! Visi buvo sužavėti. Nuo seno turiu baimę morengam, bet kol pilni daržai braškių, nusprendžiau pabandyti. Ir kodėl aš jo negaminau anksčiau?? Tikrai nieko sudėtingo. Nuostabus, vasariškas tortas! 🙂

  77. Nida:

    Agne, šiaip vaizdas nuo iškepusios, dar karštos, iki visiškai atvėsusios labai nesikeičia (žinoma, jei patalpoje drėgmė ir ta drėgmė ateina iki orkaitės, tai gali pašlapiuot). Jei nepasisektų, tikrai galit dar spėt ryt ryte išsikepti.

  78. agne:

    iskepiau pagal nurodymus ir kilo klausimas ar iskarto po kepimo ji buna kieta ar sukieteja vesdama? nes dabar orkaiteje matoma susikaupus dregme ir morengas ne kietas taciau forma nebloga rytoj gimtadienis, ar dar speciau iskepti nauja jei sis nepavyko ???? 🙂

  79. Nida:

    Sigita, o ar gali būti, kad jūsų orkaitė netolygiai kepa?…. Arba gal ji nesandariai užsidaro, tad pateko vėstant šiek tiek drėgmės?… Žinoma, tik spėlioju…

  80. Sigita:

    Vakar kepiau pagal visas Jūsų rekomendacijas: kruopščiai svėriau produktus, palikau orkaitėje nejudintą per naktį. Ryte radau vienoje pusėje išsilydžiusio cukraus balutę. Dėl ko taip? Blogai įplakiau cukrų? Bet iš esmės morengas pavyko. Ačiū!

  81. Nida:

    Vanilės pastos, berods, mačiau Assorti. Tai tokia tiršta vanilės masė… Net nežinau kaip kitaip paaiškinti:)

  82. Nida:

    Joana, o kuo (kokia įranga) baltymus plakate? Mano vienai bičiulei lygiai tokios pat problemos buvo, kol nepakeitė mikserio… Jos buvo senokas aparatas, o ir šluotelė ne ta „balioninė”… Irgi niekaip neišplakdavo… O dabar su nauju – jokių problemų.

  83. Joana:

    Niekaip neišplaku baltymų, kad putos būtų stovinčios. Dukart bandžiau, neišeina. Gaunu tokią masę kaip glazūra. Plaku kol nebesikeičia, mikseris jau įkaitęs, vistiek subėga į blyną. Paskaičius komentarus pirmą kartą šaldžiau indą kameroj, išėmus aišku gerai išsausinau, naudojau naminių vištų kiaušinius. Antrą kartą jau nešaldžiau indo, kiaušiniai parduotuviniai. Rezultatas tas pats. Apsukas didinau pamažu nuo 2iki 4. Ką darau ne taip? Galvoju gal cukrų per greitai supilu. Pilu po šaukštą. Rašote ne rečiau kaip kas minutę, gal ne dažniau? Nervas ima, nes taip mėgstu morengus… paskaičius receptą, apsidžiaugiau kad pati sugebėsiu, mamą ir dukras pradžiuginsiu mamos dienos proga..

  84. Danutė:

    Nesu naujokė virtuvėje ir ne kartą badžiau Pavlovą pagal įvairius receptus, rastus internete. Bet… rezultatas manęs niekada nedžiugino – morengas gaudavosi skanus, bet kažkoks keistas, kartais susmegdavo. Pabandžiau Nidos receptą ir… būriui svečių buvo pateikta tobuliausia Pavlova ever!!! 🥳 labai ačiū už tai, kad dalinatės!!!

  85. Pingback: Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais – Nidos receptai

  86. Nida:

    Net neabejoju, Ana! Šį tortą valgo (ir dar pakartot prašo) net tie, kurie prisiekia, kad desertų nemėgsta 🙂

  87. Ana:

    Ačiū! Tobulas receptas 💕 puikus, skanus tortas! Labai greit dingo nuo stalo!!!

  88. Nida:

    Gabriele, tikrai ne iš vakaro!!!!! Max 20-30 minučių, ir tai rizikuojate, kad kremas įgrius į sudrėkusį morengą! Verčiau padarykite taip: susiplakite kremą likus porai valandų iki patiekimo ir laikykite šaldytuve. Uždėkite kremą prieš pat ptiekdami ir padekoruokite. Ilgai netruksite, bet bus garantija, kad viskas pasiseks.

  89. Gabrielė:

    Kiek laiko prieš patiekiant galima sudėti kremą? Ar nieko neatsitiks morengui jeigu kremą sudėsiu iš vakaro?

  90. Pingback: Vasaros piknikui – pastos ir tuno salotos – Nidos receptai

  91. Nida:

    Lina, aš plaku tik mikseriu, naudoju Kitchen Aid stand mixer. Plakimui naudoju tik plačią specialią mikserio šluotelę (dar vadinamą balionu). Rankomis nebandžiau, nemanau, kad atlaikytų mano raumenys 🙂

  92. Lina:

    Sakykit o baltimo plakimui ir kremo plakimui naudojate mikseri ar ranka ? 🙂

  93. Nida:

    Vykinte, nemanau, kad reikia mažinti laiką (bet tik spėju, tai neatsakau už pasekmes:)) Nes pavlova labiau džiūsta toje temperatūroje, o ne kepa…. Tai perkepti kažin ar gali…

  94. Vykintė:

    Labas, Nida,
    Ar darant pavlovą perpus mažesnią, iš pusės kiekio reikia mažinti kepimo laiką? 🙂

  95. Danutė:

    as dariau is puses porcijos, gavosi nemazi keturi gabaliukai 😉

  96. Danutė:

    Pavyko puikiai, morengas traskus is isores ir tasus viduj! Aciu! Dziaugiuos, kaip vaikas 😀

  97. Nida:

    Dovile – net nežinau ką atsakyt:) Kiek valgytojų bebūtų, dar nėra buvę atvejo, kad šio torto liktų kitai dienai:) Ir 6 svečiai suvalgo viską, ir 12-kai žmonių užtenka (gal dar kartotų, jei būtų). Žiūrint kokiom porcijom pjaustysit, bet manau drąsiai 6-8 žmonėms pakaks dar ir su pakartojimais smaližiams.

  98. Nida:

    Alma – mano ilgametėje praktikoje dar nepasitaikė, kad kas nors nemėgtų Pavlovos:) Net tie, kurie mušasi į krūtinę, kad desertai jiems gali neegzistuoti, suvalgo po dvi porcijas ir dar nori:) Labai džiaugiuosi, kad ledai pralaužti, laukia dar ne viena Pavlova jūsų namuose, tuo tikrai neabejoju:)

  99. Alma:

    Nu pagaliau atėjo ir man metas susipažinti su morengu 🙂 savaitgalį palepinau savo šeimą šiuo šedevru! Morengas gavosi tobulai, žinoma, viską dariau tiksliai pagal instrukciją. Taigi šis desertas FANTASTIŠKAS 🙂 Mano dukra nemėgsta saldžių desertų, šio skanėsto suvalgė 3 gabalus ir dar norėjo. Kartosiu dar tikrai!

  100. Nida:

    Įtarčiau, kad arba jūsų orkaitė nesandari, arba temperatūra nėra tokia, kokią rodo… Pasitikrinkite kada su termometru, kad įsitikint ar niekas nesugedę… Neturėtų taip būti, jei nebuvot įjungę drėgno kepimo funkcijos ir temperatūra tokia, kokią esu parašiusi… Aišku, aš darau prielaidą, kad baltymai buvo iškepti labai gerai (apvertus plaktų baltymų dubenį aukštyno kojomis masė turi nė nekrustelti iš savo vietos, nenutįsti, nelašėti).

  101. Gintarė:

    Palikau 2val, bet po kažkurio laiko pastebėjau, kad ant orkaitės stiklo- kondensatas, o ir pavlova visa subliuškus… gal žinot, ką darau ne taip?

  102. Nida:

    Angele – tik prieš patiekiant… Galite kremą pasigaminti anksčiau ir laikyti šaldytuve, bet uždėkite ir papuoškite uogomis, vaisiais tik prieš patiekiant.

  103. Angele:

    Sveiki. Noreciau paklaust, ar krema pilti ant morengo tik pries pateikiant ant stalo ar galima anksciau?

  104. Nida:

    Viktorija, tikriausiai pavėlavau su atsakymu…. Su ta grietine yra taip: mane, asmeniškai, erzintų rūgštelė, kuri yra grietinėje. Man klasikinė pavlova turi būti su labai švelniai salstelėjusiu skoniu… Jei jau kuo nors tą kremą keisčiau, tai nebent vaniliniais ledais arba kokiu nors suplaktu rikotos sūriu (bet su ta pačia grietinėle). Grietinės turbūt visgi į kremą nedėčiau… Bet gal ir verta išbandyti, o gal jums ims ir patiks?….

  105. Viktorija:

    Nida, o jei kremo grietinėlę pakeisti pvz 18 proc grietine? Dabar gaminu pavlovą, o grietinėlės neturiu…

  106. Pingback: Tiramisu. Itališka klasika – Nidos receptai

  107. Aina:

    Dėkui, Nida. Supratau savo klaidą, aš plaku ant pačio didžiausio 8-10 greičio. Bandysiu dar kartą, tikiuosi šį kartą rezultatas bus geresnis.

  108. Nida:

    Aina, pradedu plakti greičiu apytiksliai 2 iš 5. Kai suputoja baltymai (paplakus kokias 2 min), pradedu dėti cukrų. Kaskart įdedu po šaukštą. Paskui maždaug kas 1-1.5 min dedu sekantį šaukštą, kol viską sudedu. Eigoje dažniausiai padidinu greitį iki 3 iš 5, na max 4, bet daugiau stengiuosi nedidinti. Beplakami baltymai padidina savo tūrį, tai net jei cukraus ant sienelių būna, tai tas cukrus „pasiima”. Bet tikrai nepastebėjau, kad išsitaškytų… Gal pernelyg greitai imate plakti pačioje pradžioje? Arba cukrų gal įdedate dar nesuputojus?…

  109. Aina:

    Nida, kokiu greičiu KitchenAid’u plakate baltymus? Man kažkaip cukrus išsitaško ant dubens sienelių ir pilnai neištirpsta, baltymus manau perplaku, nes gaunasi tokia tvirta masė, o ne „pakščių snapeliai”.

  110. Neringa:

    Aciu, Nida, uz padrasinimus ir patarimus 🙂 Pavlova pavyko!!! Morenus kepiau tik mazus, kad patogiau vezti butu. Zodziu, ir as, ir sveciai likome suzaveti 🙂 Tikrai nuostabus vasaros desertas!

  111. Nida:

    Greta, kaip smagu girdėt!!! Šaunuolė, kad išbandėte, kažkodėl daugelis turi „morengų kepimo” baimę:) Pati tokią turėjau po kelių nepavykusių eksperimentų:) Bet jausmas, kai deserto ant stalo nelieka, ir kai visi nuo jo svaigsta, yra puikus, tiesa?:)

  112. Greta:

    Taigi siandien tortas puikavosi ant stalo!!!!
    Atrode nuostabiai. Na o burnoje tirpte tirpo. Netgi dukra, kuri labai skeptiskai ziuri i morengus pasake; mmmm, vertas nuodemes ( kaloriju
    atzvilgiu).
    Tikrai nemaniau, kad pavyks. Bet pavyko. Kadangi gyvenu Vokietijoj, tai tikrai bus kuo pasididziuoti. Juokauju.
    Aciu uz nuostabu recepta ir puiku aprasyma.
    Sekmes Jums didziausios.

  113. Nida:

    Greta, ačiū už patarimus!!! Net neabejoju, kad skaitytojams jie bus naudinti.

  114. Greta:

    Laba diena,
    skaitau, skaitau. Viskas taip tobula, taip vilioja. Meginsiu:):)
    Kad tobulai issiplaktu baltymai, stai ka galiu pasakyti ( tarsi atskleisti sena, bet daug kartu ismeginta ir patvirtinta paslapti:):):
    – indas, kuriame bus plakami baltymai turi buti saltas. Todel as ji nakciai ,,ivilioju” i kamera,
    – ji isemus istrinti slakeliu acto , o po to druska. Veliau labai sausai isvalyti.
    – kiausinio baltymus taip pat naudoti atsaldytus.
    Na cia tokie is senu, senu laiku pastebejimai. Jie man visada pasitvirtina kai kepu rabarbaru pyraga po puria baltymu kaldryte.

  115. Nida:

    Pritariu, Živile, visu 100%, kad tai tobulas tortas vasarai (ir ne tik vasarai, beje). 3 val tortas gal ir atlaikys (su lašeliu rizikos, žinoma), jei laikysite jį visąlaik šaldytuve. Bet ar ne patogiau būtų atskirai pasiimti morengą ir nuplautus nusausintus vaisius, pasiruošti ir susimaišyti kremą, įpilti jį į maistinį celofano maišelį (idealiu atveju – į kondeterinę vienkartinę rankovę, kur reikia tik prakirpti kampelį ir visą kremą išspausti ant torto), maišą sandariai užrišti ir laikyti jį tarp atšaldytų ledinių blokų arba šaldytuve, jei yra tokia galimybė, o prieš pat patiekiant tik prakirpti platų maišo kraštą, išspausti kremą, padekoruoti vaisiais ir voila!:) Užtruksite max 2-3 min., ir nereikės nervintis, ar nieko neatsitiko tortui. O jau kremas tai tikrai išsilaikys be problemų (jei turite abejonių dėl šaldymo galimybės, tiesiog įmaišykite truputį želatinos).

  116. Živilė:

    Sveiki! Man šis desertas yra tobulas! O tobulumo viršūnė, tai atšaldyto šampano taurė šiltà vasaros vakarà kartu su šiuo desertu! Kadangi šį kartà norėčiau neštis šį pagamintà tortà į gimtadienį, man kilo klausimas ar jis su kremu, papuoštas ir pan išlaikys ir neišteš daugiau nei 3 val. ? Nes paprastai as jį paruošus iškart tiekiu arba max po valandos. Tai klausimas, ar atlaikys? Ar ieškot alternatyvú šiam tortui?

  117. Nida:

    Neringa, kadangi ir aš, po vieno nesėkmingo bandymo, bijojau prisiliesti prie morengo, ilgai net nemėginau to daryti:) Mano pasitikėjimą savo jėgomis atgaivino suvokimas, kad skirtingai nei grietinėlę, baltymus neįmanoma perplakti. Todėl jei turite normaliai veikiantį mikserį su šluoteliniu plakikliu, jums negali nepavykti! Laikykitės instrukcijų ir tikrai gausis. Morengą kepkite nors ir prieš savaitę – nieko jam nenutiks. Laikykit sausoje vietoje, ne šaldytuve. Galite palikti tiesiog orkaitėje (aš taip visada darau – ten saugiausia:) niekas praeidamas pri šalį iš namiškių neatsilaužia gabalėlio). Drąsiai vežkite į pajūrį, tikrai nieko tam morengui nenutiks (savaime suprantama, be kremo. Kremą uždėsite paskutinėje stadijoje, prieš pat patiekdama). Skanaus ir sėkmės!!!

  118. Neringa:

    Jau senokai svarstau isbandyti Pavlova, bet kazkaip nepasitikiu savo ir morengo draugyste 🙂 Man kazkodel atrodo sunku ji gera iskepti 🙂 Na bet visgi, jei jau kepsiu, turiu klausimu. Jus rasot, kad galima kepti pries 1-3 dienas. Man reiktu kepti pries 4 dienas, kaip geriau sausai laikyti, sandarioje dezuteje? Kitas klausimas, kaip manot, ar morengas atlaikytu kelione is Vilniaus i pajuri 🙂 Ar geriau mazas Pavlovas kelionei daryti?

  119. Nida:

    Jurga, dėl kremo tai net neabejoju, kad skanaus daikto per daug nebūna:) Mano viena bičiulė, pamačiusi, kad kremo dedu tik tiek, kiek čia parašyta, irgi papriekaištavo, kad jo turi būti kalnas, o ne tik palaižymui:) Tad dviguba porcija – geras sprendimas. Tuo tarpu trynių aš gal nemaišyčiau į kremą. Viena vertus, žali kiaušiniai vasarą gal nėra geriausias sprendimas, kita vertus, na kam jums tas papildomas cholesterolis??:) Verčiau trynius sunaudokite kokiam nors creme brulee, ar kokiom mielinėm bandelėm su uogom…

  120. Jurga:

    Na pagaliau ir aš priėjau prie šitos Pavlovos..labai gerai..tik aš sudėjau visą maskarpones indeli (250 g) ir visą grietinėlės maišelį (200 g), nes pagalvojau, kad kremo nebus per daug, o be to, kur paskui dėti tuos grietinėlės ir maskarpones likučius… sekančią Pavlovą planuoju gaminti Joninėms, kilo tokia mintis, o jeigu cukrų kremui ištrinti su likusiais tryniais, sudėti maskarponę ir grietinėlę..kaip manote, Nida?

  121. Eglė:

    Sveiki, planuoju kepti jūsų Pavlovą, noriu pasitikslinti ar tiks obuolių actas? beveik visur minimas vyno actas..

  122. Nida:

    Net neabejoju, Lina:) Su ledais vis planuoju išmėginti, bet tikriausiai tik kitą vasarą:)

  123. Lina:

    O aš dar ir su ledais (vietoj grietinėlės ir mascarponės) bei uogomis variantą išbandžiau! Taip pat dieviškai skanu!!! 🙂 Tik kepiau ne vieną didelę Pavlovą, o daug mažučių, kad porcijuot lengviau būtų. 🙂

  124. Pingback: Puošnus ir gardus desertas mažomis porcijomis

  125. Nida:

    Daiva!!!!! Nu bet kaip smagu girdėt!!!! Šaunuolė, kad išbandėt, ir kad visiems patiko!!!!!:)

  126. Daiva:

    Nida, ačiû už receptą, skonis buvo nerealus!!! Esu dariusi Pavlovą ankščiau pagal kitą receptą, kur siúlo kepti valandą ant aukštos temperatûros.. bet pjaučiau, kad kažkas čia ne taip, nebuvo tokio dieviško skonio ir labai trupejo. Bet vakar..Ką čia daug pasakoti, kad kepê, tas žino tą skonì😁 Dingo manojiPavlova per 10 min, gavau pasiulymu keisti profesiją, nes dar ir duonelę puode kepiau, pirmą kartą ir vél pavyko kuo puikiausiai. Ačiu Jums labai už receptus.

  127. Nida:

    Lina, iš tiesų – ilgas glostymas ir masės formavimas čia ne padeda, bet pamaišo:)

  128. Lina:

    Na, man irgi atrodo, kad plakiau tai pakankamai – tikrai daugiau nei 15 minučių kombainas dirbo išsijuosęs. 🙂 Ir masė gavosi tikrai standi ir blizgi. Kitąkart bandysiu kaip nors greičiau ant skardos iškrėsti, nes vis norisi ir norisi šitą gėrį kepti ir ragauti, ragauti, ragauti… 😀

  129. Nida:

    Lina, sunku pasakyt, kas sąlygojo tokį netikslumą. Pagal tai, ką parašėte, atrodo, kad išplakėte baltymus pakankamai. Antraip jie būtų išsileidę ir subliuškę dar kepdami. Man panašiau į tai, kad per ilgai glostei masę dėdama į skardą kepimui. Arba temperatūra nebuvo tinkama – morengas iškepė, o ne išdžiūvo. Sulig praktika atsiras tobulumas:)

  130. Lina:

    Ėch… Turbūt čia buvo pradedančiojo sėkmė… 🙁 Pirmas bandymas buvo tobulas, o va antras ir trečias… Na, negaliu sakyti, kad morengas susmego, nes taip tikriausiai nebūna. Bet viršuje gavosi toks lyg atsiskyręs plonas kevaliukas, kuris vos palietus, aišku, subyra ir vaizdo tokio gražaus nebelieka. 🙁 Kur čia galėtų būti šuo pakastas? Lyg ir viską vienodai dariau… Ar nepakankamai išplakiau, ar paskui jau ant skardos per daug „glosčiau” lizdelį formuodama?.. Visa laimė, vienok, kad skoniui tai įtakos neturi. 🙂

  131. Nida:

    Valio Lina!!!!!!! Labai labai labai džiaugiuosi!:) Stebink į sveikatą ir save, ir artimuosius dar ne vieną kartą:)

  132. Lina:

    Trys žodžiai: DIE VIŠ KA!!! Ir tai dar viso skonio neperteikia! 🙂 Pavyko ir man net pačią save nustebinti… 😀

  133. Nida:

    Diana, galima tikrai traukti iš orkaitės, tik palauk, kol atvės prieš dedama kremą. O kai kremas uždėtas – galima jau ir suvalgyti nedelsiant:)

  134. Diana:

    Nida, ačiū už receptą! Tik nor4jau pasitikslinti, ar galima po tų 3 valandų kepimo morengą jau traukti iš orkaitės, ar būtina ilgiau palaikyti? Svarstau, ar galima tą pačią dieną iškepti ir tą pačią dieną suvalgyti 🙂

  135. Nida:

    Rovena – gera mintis karštos vasaros desertui! Neturėtų morengui nieko nutikti, juk ir mascarpone kremą šaltutėlį tiesiai iš šaldytuvo dedu. O dažnai dar ir iš anksto (likus kokiai valandai -dviem iki patiekimo) – ir nieko nenutinka tam morengui. Tik, aišku, darant su ledais – jie turi būti tokie minkšti, ne tiesiai iš kameros. Žinai, reiks ir man su ledais išbandyti!:)

  136. Rovena:

    Nida, svarstau šią grožybę padaryti su ledais (žinoma, juos dėti jai prieš patiekiant į stalą) – kaip manai, verta rizikuoti? Baltymams nieko nenutiks dėl šalčio?:)

  137. Nida:

    Į sveikatą Edita!! Labai džiaugiuosi, kad ekperimentas pavyko ir pasiteisino:)

  138. Edita:

    Gaminau Pavlovą su naujuoju kremu-nuostabu,labai patiko,kremas toks šilkinis,”kreminis”.Svečiai buvo sužavėti.
    Aciū už receptą.

  139. Ruta:

    Dievinu pavlova!!!!! Gerai, kad aprasei morengo kepimo buda nes kaip tik norejau skambint ir klaust, vienam draugui noriu gimtadieniui iskept :] gal netgi tavo pina colada padarysiu… aciu uz recepta!!

  140. Nida:

    Oi taip, Edita, tai išties puiki išeitis! Mažos pavlovos puikiai atrodo ant stalo, ypač jei vakarienė sėdima, labiau formali – tada geriau kiekvienam svečiui savo pavlovą patiekti:) Didelė pavlova turi tik vieną pranašumą – atrodo išties pritrenkiančiai ant gražaus torto stovo:) Na, o skonis tikrai toks pats:)

  141. Nida:

    Donata, jei su orapūte, tuomet temperatūrą reikėtų šiek tiek pamažinti – kokiais 5-10 laipsnių. Neturėtų dėl to nukentėti morengas…. Juk jis džiovinasi tokioje žemoje temperatūroje, ne kepa…

  142. Edita:

    Sveika Nida,
    Pavlova dažnas svečias ant mano vaišių stalo,tik į kremą nededu mascarponės,bet dadar būtinai pabandysiu.Dažniausiai pavlovas darau mini,kiekvienam svečiui atskirai.Jas formuoju”šulinio”formos,tuščiavidures ,į vidų dedu kremo ir puošiu pagal galimybes.Labai ispūdingai atrodo,ir stalo tvarka mažiau nukenčia.

  143. Donata:

    Miela Nida,
    mano orkaite veikia tik su orapute…Ar imanoma iskepti morenga?Kokia temperatura ir laika rekomenduotumet,jei imanoma:)
    Labai aciu!

  144. Nida:

    Ilona, aš tokiu klausimu prastas patarėjas:) Nes visada pasisakau už pačių pasigamintus patiekalus, vietoj pirktinių. Pirkto morengo skonis skiriasi, esu ragavusi. Tačiau jei klausiate ar galima naudoti tą pirktinį, atsakymas tikriausiai turėtų būti „taip”… 🙂

  145. Nida:

    Vilma, PAGEIDAUTINA baltymus plakti virtuviniu kombainu:) Bet labai svarbu kokiu kombainu, nes žinau atvejį, kad būtent dėl netinkamo kombaino antgalio baltymai neišsiplaka pakankamai ir nepasigamina standžios putos… O rankomis tai neįsivaizduoju kaip baltymus išplakti, nes ranka nukrist gali:) Nors yra tikriausiai žmonės, kurie sugeba ir rankomis suplakti:)

  146. Ilona:

    Kažin ar būtų galima pagrindui naudoti pirktus orinius pyragaičius, tarkim, iš IKI PC, ten jie labai kokybiškai pagaminti, su tąsiu vidumi?

  147. Vilma:

    Ar galima baltymus plakti su virtuviniu kombainu ar tik rankomis?

  148. Nida:

    Donata, su mascarpone saugiau – kremą galima pasigaminti likus kelioms valandoms iki patiekimo. Jis tvirtesnis, geriau „stovi” vaisiai ant torto:) Skonis labai panašus, tik tekstūra tvirtesnė. Oi, kaip laukiu šilauogių, serbentų šiam tortui – gėris visiškas:)

  149. Donata:

    Oi gerulis! Kai vasarą būna daug visokių uogų, gamina šį skanėstą. Tik aš plaku grietinėlę, nededu maskarponės. Dabar pabandysiu šį variantą. Žiauriai skanu:)) su šilauogėmis, avietėmis. Oi kaip noriu…

  150. Nida:

    Jurgita, jis būna minkštai traškus, orinis su truputį tąsiu vidum. Pjauti tikrai nėra sunku, žinoma, šiek tiek trupa. Bet jokiais būdais ne kietas taip, kaip kažkada būdavo tortas „jaunystė”…

  151. Jurgita:

    Sakykit o jis nebuna toks labai kietas?eina normaliai atpjauti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *