Moliūgų sezonas dar tik prasideda, bet jau vilioju jus naujais patiekalais iš šio geltonskruosčio milžino! 

Bet pradžioje pakalbėkime apie humusą apskritai. Kai pirmą kartą ar tai Turkijoje, ar tai Graikijoje paragavau humuso, net apmiriau iš malonumo jį laižydama.. Tuomet net nesupratau, iš ko gi jis pagamintas… Avinžirniai tada dar tikrai buvo neatrastas lobis mano virtuvėje, tad spėjau, kad gal tai pasta iš riešutų?… Bet Izraelyje su humusu susidraugavau galutinai, o ir svečiams bei bičiuliams atvykstant visuomet pasirūpindavau, kad šaldytuve stovėtų humuso indelis… Su tuo humusu Izraelyje kaip su pitomis – šių dalykų niekas namuose negamina… Nes ant kiekvieno kampo kasdien gali gauti šviežutėlio tiek vieno, tiek kito… Tai ir savo humuso receptą išdirbinėjau, su arabais ir su žydais bendraudama, klausinėdama, bandydama ir ieškodama artimiausio autentiškajam skoniui…:)

Turiu pasakyti, kad su laiku gyvenant Izraelyje tą humusą ėmiau riboti, nes skanumo tai jis skanus, o ir kalorijų nėra mažai…:) Ypač jei gerai tachini, sezamų pasta pasigardini:) Bet pavyzdžiui kai važiuodavom į Betliejų, tai visuomet eidavom į vietinių arabų restoranėlį, kurio meniu nieko kitko ir nebuvo – tik humusas su pitomis ir falafeliai (kurie yra beveik tas pats humusas, tik apskrudinti riebaluose:)). Mano bičiuliai izraeliečiai labai pavydėdavo man to potyrio, kad galėjau patį autentiškiausią jų kraštų humusą taip lengvai sau laižyti, mat žydams į Palestinos teritoriją įvažiuoti negalima… 

Grįžus į Lietuvą, humusas tapo tokiu vos ne proginiu dalyku! Dažnai rudenį gaminu burokėlių karpačio su humusu, kuris visiems labai patinka dėl gerai subalansuotų skonių ir tekstūrų. Bet pastaruoju metu ėmiau eksperimentuoti ir gaminti lengvesnius humusus, kur avinžirnių masė “skiedžiama” kitomis, prie šių derančiomis daržovėmis: burokėliais, moliūgais… Burokėlių humusas jau tapo vienu populiariausių pastarojų mėnesių receptu šiame blog’e, tad neabejoju, kad jums patiks ir moliūgų humuso užkandis!! 

Šis užkandis – iš serijos “lengvai ir sveikai”. Čia beveik nėra riebalų, o ingredientai – kuo puikiausiai subalansuoti gerai savijautai ir lengvam sotumo jausmui. Kmynų pabarstas ant viršaus maloniai kutena gomurį neįprastu skoniu. 

Keptų moliūgų humusas

Keptų moliūgų humusas su kmynais

(apie 2 stiklinės humuso)

  • 650g moliūgo be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais
  • 3 skiltelės česnako, nenuluptos
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, plius šiek tiek patiekimui
  • Druskos ir juodųjų pipirų
  • 400g indelis konservuotų avinžirnių (nupilkite skystį ir praskalaukite vandeniu)
  • 1/2 stiklinės (40g) skrudintų anakardžių riešutų, plius dar šiek tiek patiekimui
  • 1/2 stiklinės (125ml) vandens
  • Patiekimui: kmynų, čili dribsnių, duonos skrebučių

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos. Atvėsinkite truputį, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į blenderį kartu su moliūgais, avinžirniais. anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų, ir susmulkinkite iki vientisos masės (2-3 min). Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis. 

Komentarų apie "Keptų moliūgų humusas su kmynais": 6

  1. Vilma. .:

    Laba. Ar humusas tiktu kaip garnyras. Jeigu tiktu pasiulykite kazka. Pagarbiai

  2. Vilm:

    Laba. Ar humusas tiktu kaip garnyras. Jeigu tiktu pasiulykite kazka. Pagarbiai

  3. Nida:

    Į sveikatą, Lina! Virti geriau nei konservuoti, tik ilgiau šiek tiek užtrunka:) Bet tikiu, kad humusą sulaižysite su malonumu!:)

  4. Lina:

    Eisiu vurt avinzirniu. Konservuotu neturiu, teks paciai issivirt.
    Taip skaniai paskaiciau, kad nekantrauju isbandyt, nes moliugai akis bado!
    Aciu Nida, kad dalinates.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.