Kai prieš šešerius metus mes grįžom iš savo Izraelio odisėjos, labiausiai problematiška sritis, kuri man anuomet kėlė daugiausia nerimo, buvo kokybiškos žuvies prieinamumas Lietuvoje… Išlepinta šviežiausių jūros gėrybių pasirinkimo gyvenant ant Viduržemio jūros kranto, liūdėjau, kad mūsų kraštuose žuvies valgymo tradicijos yra taip nunykę… Vedama noro paskatinti lietuvius valgyti daugiau žuvies, parašiau knygą „Žuvis pasaulio virtuvėse”, kurios visas tiražas išgaravo mano didžiam džiaugsmui (ir, prisipažinsiu, maloniam netikėtumui:)). Pamažu radosi viena po kitos vietelės, kur galima buvo įsigyti žuvies tokios pat puikios, kokią valgo prancūzai, ispanai, norvegai ir portugalai. 

Šiandien situacija yra pasikeitusi iš esmės – žuvies galima gauti praktiškai visokios ir beveik visada, kada jos tik užsimanai. Ir iki vakar aš buvau įsitikinusi, kad žinau visus iki vieno tiekėjus, iš kurių prireikus galiu pirkti tikrai kokybiškus produktus. Bet, pasirodo, žinojau ne visus! Kaip pro mano akis galėjo praslįsti Fish Wish, aš nežinau, matyt kurį laiką gyvenau užsimerkusi:) 

Tad kai užsisakiau iš jų elektroninės parduotuvės kelių savo mėgiamų žuvų pakuotes, ir kai pats savininkas dar tą patį vakarą įvairavo į kiemą su mano užsakymu, buvau pamaloninta ne tik pažinties, bet ir įdomaus pokalbio apie aistrą geram ir kokybiškam maistui, ir istorijos kaip hobis tampa verslu. Užuot kišusi savo pirkinius į šaldiklį, atidėjau kitus kulinarinius planus į šalį ir ėmiausi žuviškos vakarienės. 

Galiu pasakyti labai atsakingai, kad žuvies kokybė pranoko lūkesčius, ir man labai smagu gerais produktais prekiaujančių tiekėjų kontaktais pasidalinti su jumis. Nenusivilsit. 

Nesudėtingas, tačiau restorano vertas patiekalas – menkė ant kreminio žirnelių patalo
Menkė, paskaninta garstyčių grūdeliais, ir žirnelių garnyras. Puikus derinys ne vien akims
Print Recipe
Keptos menkių nugarėlės ant kreminio žirnelių patalo
Šventiškai atrodantis, bet itin paprastai paruošiamas patiekalas: keptuvėje skrudintos menkių nugarėlės ir kreminis žirnelių garnyras
Course Main Dish
Virtuvė Italian, Lietuvos
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 30 min
Laikas 30 min
Pasyvus laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Italian, Lietuvos
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 30 min
Laikas 30 min
Pasyvus laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Menkės gabalėlius nusausinkite, iš abiejų pusių pabarstykite grūstomis garstyčiomis ir palikite pasimarinuoti apie 20 min (arba iki 2 val).
  2. Nedideliame puode storesniu dugnu ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite 400g žirnelių, įpilkite 200ml vandens, pasūdykite ir užvirę sumažinkite ugnį, palikite troškintis apie 15-20 min.
  3. Likusius 100g žirnelių išvirkite gerai pasūdytame vandenyje apie 5 minutes, nusunkite, suberkite į blenderį, ten pat supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską iki vientisos piurė. Šią piurė supilkite į virtus žirnelius su svogūnais, ir laikykite šiltai (tik neužvirinkite, galite nebent pakaitinti ant nedidelės ugnies, kad patiekiant būtų šiltas).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite menkės gabalėlius, pabarstykite druska ir pipirais, ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi (apie 5-6 min).*
  5. Į pašildytas lėkštes sudėkite žirnelius kartu su padažu, ant viršaus dėkite menkės gabalėlius. Papuoškite žalumynais ir patiekite iškart.
Pastabos

*aš turėjau vieną nedidelę cukiniją, kurią reikėjo sunaudoti, todėl supjausčiau ją juostelėmis, ir iškepus žuviai, žuvies gabalėlius išėmiau į lėkštelę, o keptuvėje, kurioje kepė žuvis, padidinusi kaitrą apkepinau pusę minutės cukinijų "makaronus", kuriuos pagardinau keliais grūdeliais druskos. 

Patiekdama lėkštėje pirmiausia klojau sluoksnį cukinijų, ant viršaus - žirnelių masę, o ant jų - keptą žuvį, puošiau žirnelių daigais. 

Recepto šaltinis - Fish, Recipes from the sea

Komentarų apie "Keptos menkių nugarėlės ant kreminio žirnelių patalo": 8

  1. Nida:

    Oi, Daiva, koks aukštas įvertinimas!!!! Wow, labai aukštai vertinu profesionalų vertinimus ir visada, beje, priimu su didele pagarba bet kiką kritiką (tad prašau ateityje ir ja pasidalinti!!). Labai labai ačiū!

  2. Daiva:

    Kad man buvo skanu, tai jau ir taip aišku, bet kai mano geram draugui,kuris yra virtuvės profesionalas (ir kurį vis paminiu savo komentaruose) būna labai skanu, tai manau,kad verta jums padėkoti. Žirnelių padažas super!👌

  3. Greta:

    Labai skanu ir labai paprasta. Aciu uz recepta. Kai norisi nauju skoniu visada renkuosi is Jusu receptus

  4. Nida:

    Saule, super! Su tokiais produktais kaip jūsiškiai suklysti buvo sunku, beveik neįmanoma:) Čia tas pasiduodantis improvizacijoms dalykas:)

  5. Saulė:

    Geras receptas, tik menkės neturėjau, vietoje jos – šamo filė, o šalotinį keičiau į turimą 1/2 baltą svogūną. Taip pat buvo labai skanu. 👍🏻 Ačiū.

  6. Rasa:

    Puiku. Kaip visada su Jūsų receptais. Turėjau šviežią menkę ir nesinorėjo neko įmantraus, kad pačios žuvies skonio neužgožtų. Tas žirnelių patalas tiko tobulai ir žuviai, ir ryžiams 🙂 Ačiū

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *