Nežinau, kaip pas jus, bet mūsų namuose visuomet per šventes šalia pagrindinių mėsiškų patiekalų būna bent vienas, skirtas tiems, kas nevalgo mėsos. O kartais ir svečiai jau būna tiek persisotinę maistais, kad pageidauja kažko lengvesnio, nei, pavyzdžiui, kiaulienos porketos riekė:)

Mano firminis švenčių patiekalas yra lėtai grilyje kepta (ir kartu rūkyta) lašišos filė. Savo Big Green Egg kuriu koks oras bebūtų, tokią lašišą pernai, pamenu, svečiams kepėm prie -23C šalčio!! Sniege rūkstantis grilis egzotiką padaro dar didesne, tad be šios lašišos praktiškai neapsieina nė viena mūsų šventiškesnė vakarienė.

Tačiau jei lašišą šventėms dažniausiai renkatės ir jūs, šiemet Kalėdoms siūlau išbandyti gražuolį otą, keptą ant bulvių ir porų paklodės. Kepdama žuvis lėtai vilgys savo sultimis po ja esančias daržoves, tad viena vertus, žuvis neprilips prie kepimo indo dugno, o kita vertus – kartu paruošite nuostabų garnyrą!

Kepant žuvį labai svarbu jos neperkepti. Ar žuvis jau iškepusi, labai lengvai patikrinsite atkėlę šiek tiek žuvies „mėsos” nuo pagrindinės ašakos. Tinkamai iškepusios žuvies minkštimas sultingas, ir labai lengvai atkeliamas nuo kaulų. Jei jaučiate, kad mėsa dar laikosi prie kaulo, pakepkite dar 5 minutes, ir vėl patikrinkite. Kiekvienos žuvies dydis labai skirtingas, todėl kepimo laiką reikia parinkti indivudualiai.

Otas yra tokia karališka žuvis, kad jai nereikia jokių prieskonių – tik pipirų ir druskos. Ir šiek tiek aliekaus pašlakstyti. Nepamirškite, kad kuo didesnis otas, tuo skanesnė ir riebesnė, sultingesnė jo mėsa. Ir būtinai prieš kepant padarykite žuvies šonuose kelias gilias įpjovas, kad žuvis tolygiai iškeptų.

Otą paruošite greitai ir paprastai: prireiks druskos, pipirų, lauro lapų ir aliejaus
Po otu patiestos bulvės ir porai iškeps, suminkštės ir neleis žuviai prikepti prie skardos
Otas – karališka žuvis: sultinga, neriebi, labai švelnaus skonio

Keptas otas ant porų ir bulvių paklodės

4 – 6 asm.

  • 1,5kg dydžio otas, išdarinėtas, be galvos
  • Druskos, pipirų
  • Šviežių lauro lapų
  • Alyvuogių aliejaus
  • 2-3 nedidelės bulvės
  • 1 didelis poras (tik šviesiai žalios ir baltos spalvos dalis)

Įkaitinkite orkaitę iki 200C.

Trupučiu aliejaus ištepkite kepimo skardą, kurioje tilps jūsų otas. Bulves supjaustykite plonais griežinėliais (apie ½ cm storio), ir išdėliokite jais visą skardos paviršių. Porą supjaustykite plonais griežinėliais ir juos sudėliokite ant bulvių. Viską pabarstykite trupučiu druskos.

Abiejuose oto šonuose padarykite po 5-6 įpjovas, iki pat centrinės ašakos. Žuvį iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais. Paguldykite ant paruošto bulvių ir porų pakloto. Į viršuje esančias įpjovų ertmes įkiškite po lauro lapą. Visą žuvį pašlakstykite trupučiu aliejaus.

Kepimo skardą uždenkite aliuminio folija. Pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, tada patikrinkite ar žuvis jau iškepusi. Jei nuo kaulo dar neatlimpa, kepkite dar 5-7 minutes. Pabaigoje nuimkite aliuminio foliją ir apskrudinkite orkaitėje dar apie 7-10 minučių.

Komentarų apie "Keptas otas ant porų ir bulvių paklodės": 9

  1. Pingback: Otas bulvių ir trumų padaže – Nidos receptai

  2. Nida:

    Bulves patarčiau ploniau supjaustyti, arba dar geriau – apkepkite kokias 10 min skardelėje orkaitėje, ir tik tada klokitet otą, kepkite toliau pagal instrukcijas.

  3. Anonimas:

    Žuvis pavyko tobulai! Ačiū už rekomendaciją, kur gauti kokybiškos žuvies. Viršijo visus lūkesčius, skonio receptoriai sproginėjo nuo skonio ir šviežumo.
    Bet bulvės nepavyko. Buvo visiškai žalios. Kitą kartą bandysiu jas apvirti ir tik tada po otu slėpti.

  4. Indre:

    O kokia zuvimi butu galima pakeisti ota, jei nepavyktu rasti pirkti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *