Yra tokia kategorija patiekalų, kurie kažkodėl asocijuojasi su vaikyste, nors niekuomet būdama vaiku tokių nevalgiau. Gal tai jaukumo pojūtis, gal tinkama spalvų gama, gal švelnus skonis ir naminio maisto kvapas?…. 

Kai kažkada gyvenau tarp Lenkijos ir Švedijos, ir labai dažnai apsistodavau tai lenkiškuose, tai švediškuose namuose, špinatai būdavo pagrindinė tema, kuomet paaugę (arba suaugę) vaikai imdavo priekaištauti tėvams už kažkokias vaikystėje patirtas nuoskaudas. Tos nuoskaudos dažniausiai būdavo apie tai, kaip suaugę jiems vaikystėje grūste grūsdavo špinatus. Nežinau kaip jūs, bet aš vaikystėje gal net nelabai žinojau, kas tie špinatai yra:) Rūgštynės – taip, bet špinatai buvo dar iki mūsų sovietinės realybės tikriausiai neatkeliavę… Užtai maži švedukai būdavo per prievartą maitinami kasdienėmis špinatų porcijomis, nes visi buvo tiesiog įtikėję špinatuose tūnančių vitaminų galia. Tad panašiai taip, kaip mums šiltas pienas darželyje priešpiečiams, kurį versdavo gerti piktos auklėtojos, švedams špinatai asocijuojasi su kažkokiu vaikystės kulinariniu košmaru ir patirta prievarta:) Beje, ir mano kalbinti lenkai linksėjo galva ir tvirtino, kad juos vaikystėje taip pat tiesiogine to žodžio prasme tėvai farširavo špinatais!:) 

Tad kadangi špinatai man tikrai nesiasocijuoja nei su prievarta, nei su kokiais kitais nemaloniais jausmais, viskas, kas pagaminta su špinatais man skanu ir labai gražu!:) Todėl kadangi špinatų sezonas jau įsibangavo, valgykim visi juos pilna burna ir visokiomis formomis, pasikraukime išblyškusius po žiemos kūnus vitaminais ir naudingomis medžiagomis (be jokio streso:)). 

Tačiau ne špinatai šios dienos patiekale sugros pagrindinį vaidmenį (nors ir ne paskutinį, patikėkit:)), bet žuvis! Beje, žuvį čia galite naudoti tiek šivežią, tiek šaldytą. Nežinau ar dažnai prasukate pro šaldytos žuvies skyrių prekybos centruose – aš pati kažkurią dieną buvau labai maloniai nustebinta, koks didelis žuvies pasirinkimas. Svarbiausia, kad gabalėliai (pvz. menkės filė) supjaustyti porcijomis, belieka tik juos lėtai atitirpinti ir vakarienę gamindami užtruksite tiek laiko, kiek reikia išvirti bulvėms. Žinoma, šviežia žuvis čia tiks karališkai, bet jei gyvenate toliau nuo gerų šviežios žuvies parduotuvių, verčiau jau rinkitės gerą šaldytą, nei prastą šviežią žuvį!

Traški keptos žuvies plutelė, aitrokas curry prieskonis ir švelnūs špinatai – tobulas derinys
Šiam patiekalui tiks tiek šviežia, tiek šaldyta žuvis

Kepta žuvis su špinatais

4 porc. 

  • apie 500-600 g baltos jūrinės žuvies filė, pvz., ešerio, menkės (tiks šviežia arba šaldyta)
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukšteliai curry prieskonių (jei nemėgstate curry arba neturite, įberkite po šaukštelį paprikos ir ciberžolės)
  • 200 g špinatų (šviežių arba šaldytų)
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • 125 ml grietinėlės (10% arba riebesnės)
  • 1/2 šaukštelio krakmolo
  • 3 šaukštai aliejaus
  • Patiekimui – virtų bulvių arba ryžių

Žuvies filė nuplaukite (jei kepsite šaldytą žuvį, ją pirmiausia pilnai atitirpinkite), labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada pabarstykite druska ir pipirais. Nedidelėje lėkštelėje sumaišykite miltus su curry milteliais ir juose iš visų pusių apvoliokite žuvies kepsnelius. 

Jie naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir sudėję į sietelį švelniai nuspauskite, pašalindami vandens perteklių. Šviežius špinatus sudėkite į puodą ir kaitinkite apie 2 minutes, kol jie suvys. Sudėkite į sietelį, šaukšto nugarėle švelniai paspauskite, pašalindami drėgmės perteklių, tada šiek tiek peiliu pasmulkinkite. Puode ištirtpinkite sviestą ir jame apkepinkite česnaką. Suberkite špinatus, pabarstykite druska ir pipirasi, ir apkepinkite 2 minutes maišydami. Pabaigoje supilkite grietinėlę ir užvirinkite. Pabarstykite krakmolu, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. 

Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepinkite žuvies file, kiekvieną pusę apie 3-4 minutes (arba priklausomai nuo filė storio). Pabaigoje į keptuvę supilkite špinatus su visu padažu, po kelių sekundžių išjunkite ugnį ir leiskite pašilti kartu su iškepusia žuvimi. 

Patiekite su virtomis bulvėmis arba ryžiais. 

Recepto šaltinis: Kwestia smaku

Komentarų apie "Kepta žuvis su špinatais": 4

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *