Pastebėjau, kad daugelis mano pažįstamų lenkų prieš Velykas rimtai pasninkauja: vienas nevalgo saldumynų, kitas nei į burną nepila alkoholio, dar kitas vengia valgyti mėsą. Nežinau, kiek mes Lietuvoje laikomės šių tradicijų, tačiau žinau viena – net ir pasninko valgiai gali būti gardūs.

Paskutinę savaitę prieš Velykas esu paskyrusi pirkiniams ir pasiruošimui bene smagiausiai pavasario šventei. Jau esu sudariusi meniu, kuris šiemet bus kitoks, nei pernai, užpernai ar dar prieš trejus metus. Visų pirma kitoks bus dėl to, kad po penkerių metų pertraukos Velykas švęsime savo namuose, miško prieglobsty, artimųjų žmonių rate. Kaip įprasta, bus naujų receptų, iki šiol negamintų patiekalų, o tai ir yra didžiausias įdomumas! Kad ir pavėluotai, visus receptus būtnai patalpinsiu šiame blog’e.

Na, o kol visi kantriai laukiam savaitgalio ir lietuviškų švenčių, siūlau pasigardžiuoti Azija dvelkiančiu patiekalu – šviežia kepta menke, pagardinta čili ir imbierų sirupu. Sirupas išvirs per 15 minučių. Lygiai tiek, kiek keps žuvis ir virs ryžiai arba brinks kuskusas…

Saldus čili sirupas
Saldus čili sirupas
Menkė, kvepianti Azijos aromatais
Menkė, kvepianti Azijos aromatais

 

Kepta menkė su saldžiu čili ir imbierų sirupu
Komentuoti
Spausdinti
Menkei
  1. 4 gabalėliai menkės (ar kitokios mėgstamos baltos jūrinės žuvies) file (kiekvienas po 120-150g)
  2. Druskos, pipirų
  3. Aliejaus kepimui
  4. Šviežių kalendros lapelių patiekimui
Saldžiam čili ir imbierų sirupui
  1. 2 raudonieji čili pipirai (išvalytos sėklos ir membranos), supjaustyti labai plonomis pailgomis juostelėmis
  2. 1/4 stiklinės plonais pagaliukais supjaustytos imbiero šaknies
  3. 1 citrinžolė, supjaustyta į kelias dalis, kad tilptų į puodą
  4. 1 žvaigždinis anyžius
  5. 1 stiklinė (250ml) baltojo vyno acto
  6. 1/2 stiklinės (110g) cukraus
  7. Žiupsnelis druskos
Instrukcijos
  1. Menkės gabalėlius nuplaukite, nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais ir palikite kelias minutes pasimarinuoti.
  2. Pasigaminkite čili ir imbierų sirupą: visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą ir užvirkite. Kaitinkite ant vidutinės ugnies laikas nuo laiko pamaišydami apie 15 minučių, arba kol padažo tūris sumažės ir jis pavirs į tirštą sirupą. Iš sirupo išimkite citrinžoles ir išmeskite (jos išliks kietos, nesukramtomos, tad reikia pašalinti prieš patiekiant).
  3. Kol čili sirupas verda, didelėje keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus. Sudėkite menkės gabalėlius odele į apačią ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5-6 minutes. Tada lopetėle atsargiai apverskite žuvies kepsnius ir dar 4-5 minutes pakepinkite ant silpnesnės ugnies, kol žuvis iškeps.
  4. Patiekite su virtais ryžiais arba kuskusu. Ant žuvies užpilkite kelis šaukštelius čili ir imbierų sirupo, pabarstykite šviežiomis kalendromis.
Adapted from Simply dinners
Adapted from Simply dinners
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Kepta menkė su saldžiu čili ir imbierų sirupu"

  1. Ilma:

    Sitaip menke gaminau jau 2 kartus, pirma karta padazas gavosi stipriai astrokas ir kol sutirstejo viriau apie valanda, o antra karta i padaza pridejau saldzios raudonos ir geltonos paprikos – patiko visiems 🙂 aciu uz menke kitaip

  2. Pingback: Vištienos krūtinėlės su Azijos aromatais

  3. Nida:

    Oho, Dovile!! Ir tu čia paverkt žadi kampe??? Šaunuolė!!! Nusimato skanios Velykos:) Smagių švenčių visai tavo šeimai:)

  4. Dovilė:

    Kad tieeeek gamini ir taip nuostabiai. Aš šiandien nudažiau 8 kiaušinius, pamarinavau antienos kulšeles, padariau baklažanų suktinukus, dar rūkyto šamo turiu. Ryt salotos ir koks garnyras prie antienos. Desertui rankų darbo šokoladiniai triufeliai ir kava.

  5. Nida:

    Dovile, prie puodų šokt pradėjau jau šiandien, iki sekmadienio turėčiau pabaigti:) Kadangi darau beveik visus patiekalus naujai, tai laiko užims šiek tiek… Kepu paukštienos paštetą, kepu vegetarišką paštetą, vyne marinuojasi elnienos kumpis, laukia žąsų krūtinėlės, bus geltonojo tuno užkandis, sriuba su krienais, farširuoti užkepti kiaušiniai ir pora desertų (neskaitant kameroje stingstančių ką tik išsuktų vanilinių ledų)… Uch, net rūksta dūmai:)

  6. Dovilė:

    Nida, jau Gruzijoj pasirodė kaip moka tostus sakyt. Ašaras šluostė gruzinai prie stalo. O va su merginimu, tai tipiškai lietuviškai. Nieko labai įdomaus;-))
    O ką Velykoms gaminat? Aš nieko nesuplanavus, tai mielai kokių nesudėtingų idėjų pasiskolinčiau.

  7. Nida:

    Edita, kaip smagu girdėti!!! Ačiū, kad parašėte. Ir man tas sirupas buvo gėris, kurį norėjosi laižyti vieną arba vien su ryžiais:)

  8. Edita:

    Ger.Nida,
    Pagaminau pagal jūsų receptą žuvį su imbiero-čili sirupu.Labai skanu!
    Sirupas nuostabus,galėčiau valgyti vien su ryžiais.
    Ačiū už nuostabų receptą.

  9. Nida:

    Aiste, naudokit šaldytą sluoksniuotą bemielę tešlą! Gražių (ir skanių) švenčių:)

  10. Aiste:

    Laba diena, gerb. Nida,

    Velykų proga norėčiau išsikepti burekų iš Jūsų receptų knygos „Izraelio skoniai”. Recepte minima „šaldyta sluoksniuota tešla”. Norėjau pasitikslinti, ar turite omenyje šaldytą sluoksniuotą bemielę tešlą (pvz. Lietuvos parduotuvėse parduodamą „Mantinga” firmos tešlą, ar sluoksniuotą mielinę tešlą? Iš anksto dėkoju už pagalbą. 🙂

  11. Nida:

    Be abejo, Edita! Aš pasigailėjau, kad per mažai pasigaminau:) Čili aštrumas labai susilpnėja, lieka tik subalansuotas saldžiarūgštis skonis. Tikrai šis padažas buvo vienas geresnių man atradimų.

  12. Nida:

    Dovile, ne tik tegul su mėsa kaip gruzinas tavo vyras išmoksta elgtis, bet ir pvz., tostus sakyti, taip pat tave merginti:) O jei rimtai, tai tie vyrai, man rodos, jau gimsta su tam tikromis žiniomis ir įgūdžiais (pavyzdžiui, apie mėsą:))

  13. Nida:

    Edita, siūlau nenaudoti citrinžolės išvis! Užteks čili, imbiero ir žvaigždinio anyžiaus (iš bėdos net ir anyžiaus nereikia, jei neturite). Dar būna pirkti džiovintos citrinžolės, bet ji tikrai tiek skonio neturi, kiek šviežia. Beje, Lenkijoje vienoje egzotiškų produktų parduotuvėje mačiau pirkti šaldytos smulkintos citrinžolės. Puikus sprendimas, kada beprireiktų…

  14. Dovilė:

    Aš vis įlendu paskaityti, bet man dabar toks etapas visai neeksperimentinis. Užtat intensyviai vyrą mokau naujovių, iš visokių blogų išmoktų. Vyras buvo Gruzijoje pakeliaut, tai dabar erzinu, kad išmoktų kaip tikras gruzinas su mėsa elgtis.

  15. Nida:

    Odeta, pasaka tas padažiukas, tikrai. Tinka prie bet kokios žuvies, ir tada, kai nieko gudraus sugalvoti nėra laiko arba jėgų…:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *