Neseniai mano vyras, grįžęs iš komandiruotės Švedijoje, pasakojo nesustodamas apie ypatingo skonio lašišą, kurią ragavo viename restoranų. Tai buvo karštai rūkyta lašiša, ir žuvis buvo tokia sultinga, tokia trapi, tokia švelni savo konsistencija, ir tokia gardžiai kvepianti dūmu, kad man net klausant varvėjo seilė…. Jis norėjo nupirkti gabalėlį oro uoste paragauti ir man, bet toji buvo supakuota po kilogramą, ir tas kilogramas tokio štai gėrio kainavo daugiau nei 50 eurų, tai tos minties atsisakė…

Tačiau tą pačią dieną, kai mūsų terasoje apasigyveno Big Green Egg, aš pradėjau svajoti, kada mes įvaldysime šį prietaisą taip gerai, kad net jame patys rūkysime lašišą! Juk Big Green Egg – tai ne vien grilis, bet kartu ir orkaitė, ir duonkepis pečius, ir iki raudonumo įkaistantis picų kepimo krosnis, ir dar rūkykla viename!! (Beje, tada dar aš nežinojau, kad rūkymas Big Green Egg’e yra dar paprastesnis, nei kepimas:)))

Tad iki šio vakaro su savo Big Green Egg tik kepėme ir skrudinome, o šiandien pagaliau pasiryžome dūminėms procedūroms:) Nuplautą ir nusausintą lašišą (apie 1kg svorio filė su oda gabalą) nuploviau ir nusausinau popieriniu rankšluosčiu. Pabarsčiau rupia druska ir gausiai visą paviršių padengiau stambiai grūstais juodaisiais pipirais. 

Mano vyras buvo atsakingas už grilio įkūrimą. Tiesą pasakius, Big Green Egg yra pirmasis grilis mano gyvenime (o jų buvo tikrai ne vienas ir ne du, patikėkite), kurį įkurti net man vieni juokai ir tai nėra išskirtinai mano vyro darbas! Tas įkūrimo procesas toks greitas ir paprastas, kad net ir lietus bei drėgmė nepasunkina užduoties: nuo ekologiškų briketėlių kažkaip labai greitai ugnį ir karštį pasigauna anglys, ir visas pagrindinis darbas jau būna atliktas!

Na bet grįžkime prie to rūkymo. Svarbiausia rūkant žuvį (o ir mėsą, tikiu… bet dar neišbandžiau:)) – tai žema ir stabili temperatūra bei geri dūmai skoniui išgauti. Temperatūrą su Big Green Egg reguliuoti gana paprasta: privėrei vieną sklendę, pasukai kitą – ir termometras tarsi įkaltas rodo tokią temperatūrą, kokią nustatei. Su dūmais – dar paprasčiau! Išmirkei kelias valandas saują nedidelių vyšnios medžio pagaliukų (tie pagaliukai parduodami grilio reikmenų skyriuose, o maišelio pakanka pusei sezono!!), užmetei tuos pagaliukus ant įkaitusių anglių, ir rūksta dūmelis pamažu, prisodrindamas skoniu rūkomą produktą….

Tad pakloję lešišos filė ant grotelių (be abejo, uždėję konvEGGtorių, kruis paskirsto karštį ir neleidžia kaitrai, kylančiai nuo anglių, pernelyg agresyviai svilinti lašišos apačios), nustatę temperatūrą apie 80-90C, galite dviem valandom išsitiesti, ilsėtis, skaityti knygą arba nusnausti. Po tiek laiko jūs iš grilio ištrauksite minkštą, sultingą, dūmais kvepiančią karštai rūkytą lašišą. Aš dar pabarsčiau išrūkintą lašišą čili dribsniais, tačiau skonio joje ir taip gausu… Taip paruošta lašiša skani ir šilta, ir rytojaus dieną, atšalusi, patiekta su salotomis ir su karštom šviežiom bulvėm, ir dar pašlakstyta šlakeliu citrinos sulčių. 

Neapsakomas gardumas. 

Lašiša rūkoma 1,5-2 valandas žemoje temperatūroje
Karštai rūkyta lašiša skani ir šilta, ir rytojaus dieną, atvėsusi.

Komentarų apie "Karštai rūkyta lašiša": 6

  1. Nida:

    Doweba – bandėm laikyti apie 100C, pirmą kartą rūkant buvo aukštesnė, tai pusiau kepė, pusiau rūko:) Antrąkart buvo liuks.

  2. Nida:

    Daiva – tikrai taip, naudoju Big Green Egg anglis. Dviem valandom?? Tų anglių, pilnai pakrovus, rūkant užtenka 10 valandų!!! Itin ekonomiškas reikalas, nes anglių labai nedaug išsinaudoja…

  3. Daiva:

    Nida,pasiteiravimui- kokias anglis naudojat? Itariu,kad BGE, ar nereikia idet papildomai,uztenka 2 valandom ?

  4. Nida:

    Bus:) Tik pranešk iš anksto, kad šviežios lašišos nupirkčiau (Šiaurės Jūra veža trečiadieniais).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.