Arancini, arba gatvėse parduodamus itališkus virtų ryžių rutuliukus, įdarytus sūriu, kumpiu arba špinatais, kažkada buvau labai įsimylėjusi:) Tada dar nesukau sau galvos dėl aliejuje verdamo (gatvės!) maisto, o riebūs ryžiai, tampriai sulipdyti į bumbuliuką ir apvirti karštuose riebaluose buvo visai geras greitas būdas numalšinti alkį:) Bet tai buvo taip seniai, kad jei imčiau skaičiuoti metus ant pirštų, tai gali netyčia nepakakti visų turimų – rankų ir kojų… Apie arancini (tariasi arančini) rašė ir kolegė blogerė Dalia iš 7 vietienių. Šio blogo autorė pamėgino ne tik atkartoti Sicilietišką receptą, bet ir patobulinti arancini gamybą  kepant juos orkaitėje, tačiau kaip supratau, rezultatu nebuvo labai patenkinta:)

O štai kažkurią dieną vartant internetą ėmė mano akis ir užkliuvo už kalafioro arancini – ir iškart tą receptą pasižymėjau skubiam pabandymui. Šis receptas – tai dar vienas įrodymas, kad kalafiorų ryžiai gali būti kuo puikiausiu pakaitalu tradiciniams ryžiams. Negana to, mintis šiuos vegetariškus arancini kepti orkaitėje – tobula, nes nekankina joks sąžinės graužimas dėl bereikalingų kalorijų, nors kamuoliukų įsibėgėjęs sukerti ir daugiau nei 6… 🙂 

Dabar, kai prasideda kalafiorų sezonas, ir kai tuoj tuoj sunoks švieži pomidorai, būtinai pasigaminkite šiuos vegetariškus kukuliukus kuriam nors vegetariškam antradieniui (juokauju, jie juk tinka bet kuriai dienai:)).

Graikiško riešuto dydžio arancini pasiruošę keliauti į orkaitę
Visa gama spalvų – vienoje lėkštėje:)
Patiekite arancini su namuose gamintu pomidorų padažu
Viduje – išsilydęs mocarela sūris…

Kalafiorų arancini įdaryti sūriu, pomidorų padaže

10-15 rutuliukų

Arancini:
1 kalafioro galva, supjaustyta šakelėmis
1.5 šaukšto alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelės, sutrintos
1/2 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio (Parmesano tipo)
2 kaupini šaukštai kreminio sūrio
2 kiaušinio tryniai
Druskos, pipirų
Įdarui ir apvoliojimui:
2 stilkinės panko trupinių
2.5 šaukšto sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
1 stiklinė miltų
1-2 kiaušiniai, suplakti

1 vidutinio dydžio mocarelos rutuliukas, supjaustytas gabaliukais

Pomidorų padažui:

6-8 švieži pomidorai (arba 800g indelis konservuotų savo sultyse)

3 česnako skiltelės

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas

1/2 stiklinės balto vyno

1 šaukštelis rupios druskos

2/3 šaukštelio rudojo cukraus

Žiupsnis pipirų

Žiupsnis raudonėlių
Kalafiorus pulsuojančiu rėžimu sutrupinkite elektriniu smulkintuvu, kol jie pavirs panašūs į ryžius. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir iškart kalafioro ryžius. Kepinkite apie 2-3 minutes. Sudėkite kalafiorų ryžius į dubenį, išklotą dvigubu marlės gabalu, ir išspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio, kad kalafiorų masė liktų kuo sausesnė. 

Sudėkite nusausintus kalafiorus į dubenį, įdėkite arkuotą sūrį, kiaušinio trynius, pagardinkite druska ir pipirais, ir viską gerai išmaišykite. Padėkite masę į šaldytuvą mažiausia valandai, kad sukietėtų. 

Pasiruoškite tris indus: viename sumaišykite tirpintą sviestą su panko trupiniais, kitame – miltus, trečiame – išplaktus kiaušinius. Šlapiomis rankomis imkite saujelę kalafiorų masės ir formuokite rutuliuką. Jį suplokite, į patį centrą įdėkite gabaliuką mocarelos sūrio, ir užlipdykite kraštus, suformuodami apvalų rutuliuką. Jį apvoliokite miltuose, nupurtykite miltų perteklių, tada apvoliokite plaktame kiaušinyje, galiausiai – panko trupinių mišinyje. Dėkite taip paruoštus rutuliukus į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Taip pagaminkite rutuliukus iš likusios tešlos. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepkite arancini apie 20-25min., arba kol jie taps traškūs ir auksniai, o sūris viduje išsilydys. 

Kol arancini kepa, pasigaminkite pomidorų padažą: pomidorus, saldžią papriką ir česnakus sudėkite į elektrinį plaktuvą ir plakite, kol gausite vienalytę masę. Puode storu dugnu arba didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus, kol šie taps permatomi. Supilkite pomidorų masę bei baltą vyną, įberkite druskos, cukraus, pipirų, raudonėlių, ir virinkite ant vidutinės ugnies apie 10-15 minučių, arba kol žadažas sutirštės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. 

Išpilstykite pomidorų padažą į gilias lėkštes, ant viršaus dėkite po keletą arancini. Papuoškite bazilikų lapeliais ir patiekite. 

Receptas (adaptuotas) iš Spoon Fork Bacon 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.