Koks džiugus momentas, kai būdamas toli nuo namų ir turėdamas ribotą galimybę pakvėpuoti Lietuvos oru vos savaitę per metus, imi staiga ir netikėtai apsireiški vietos spaudos horizontuose:) Ačiū Irmai iš „Žmonių”, nes dėka jos kūrybingų pastangų gavau ne vieną emailą iš „užsimiršusių” draugų, kurie vartydami paskutinį žurnalo numerį prisėdo trumpai parašyti ir pasidžiaugti mane matydami:) Tad tegyvuoja visagalis internetas, globalizacija, kulinarija, nemari draugystė ir dar visokie kitokie gėriai, skatinantys ir palaikantys bendravimą per tolimą atstumą:)

Vakar bėgdama pro centrinį Tel Avivo knygyną, užsukau į vidų pasižvalgyti, kas naujo atsirado lentynose. Ir nors pradžioj siutau besiblaškydama po hebraiškų knygų karalystę, nes ir vėl mano „nišinė” angliškų kulinarinių knygų serija buvo nugrūsta į vis kitą tolimiausią kampą, bevartydama ten eksponuojamas knygas „užsikabinau” už vienos Oliverio knygelės, kurios (turbūt vienintelės) dar trūko mano kolekcijoje. Tai „Jamie’s 30- minute meals”. Ir nors knyga veikiau skirta pradedantiems, nei pažengusiems, joje esančios idėjos ir įprastas Oliverio žaismingumas ir paprastumas mane pakerėjo taip, kad knyga savaime ėmė ir atsirado mano namų lentynoje. Negana to, iš darbo grįžęs vyras su dideliu malonumu ją išvartė, ir pateikė man sąrašėlį pateikalų, kuriuos norėtų paragauti.

Vienas tų patiekalų – tai nepaprastai lengvas (ypač tinkantis sportuojantiems (Mindaugai!!)) makaronų ir kalafijorų apkepas.

4 žmonėms pagrindiniam patiekalui:

8 juostelės šoninės ar lašinukų

1 didelė kalafijoro galva

1 pak (500g) trumpų makaronų

250g geltono sūrio

4 riekelės sudžiūvusios baltos duonos (arba 6-8 šaukštai džiūvėsių)

pora šakelių šviežio rozmarino

2-3 česnako skiltelės

250g neriebios grietinės

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Inde, kuriame kepsime apkepą, išdėliojame lašinukų riekeles ir pašauname į orkaitės viršutinę dalį. Kai lašinukai tampa traškūs, ištraukiame iš orkaitės indą, bet karščio nesumažinam. Lašinukus išdėliojam ant popierinių rankšluosčių. Aš išsiskyrusius riebalus išpyliau, palikdama kepimo indą „išteptą” riebalais.

Dideliame puode užkaičiame didelį kiekį vandens, įdedam šaukštą druskos. Kalafijorą padaliname šakelėmis ir sudedame į verdantį vandenį. Taip pat supilame makaronus. Verdame tol, kol makaronai tampa „al dente”.

Kol kalafijoras ir makaronai verda, sutarkuojame sūrį ir sudedame jį į dubenėlį. Sumaišome sūrį su grietine. Virtuviniu kombainu sumalame džiovintą baltą duoną (arba džiūvėsius), kartu su paskrudintais lašinukais, rozmarino spygliais ir šlaku alyvų aliejaus, kol gaunasi vientisa drėgna masė.

Nukošiame išvirusius makaronus ir kalafijorą, pasilikdami pakankamai vandens, kuriame jie virė. Makaronus ir kalafijorą sudedame į apkepui paruoštą indą, i vidų sukaišom stambiai papjaustyto česnako gabalėlius. Sūrio ir grietinės mišinį sumaišome su maždaug 300ml vandens, kuriame virė makaronai ir kalafijoras, ir šį mišinį užpilame ant apkepo. Ant viršaus pabarstome džiūvėsiais.

Kepame maždaug 15 minučių, arba kol apkepo viršus paruduos, džiūvėsiai patamsės.

Aš pateikiau su šviežių žalių salotų mišiniu, pagardintu citrinos sultimis, druska ir aliejumi.

Galima gaminti ir vegetarinę versiją, nenaudojant šoninės (lašinukų).

Komentarų apie "Kalafijorų ir makaronų apkepas": 5

  1. Nida:

    Jis pabarstomas ant viršaus, prieš kepant: Ant viršaus pabarstome džiūvėsiais. (turėta omeny tą mišinį su džiūvėsėliais).

  2. Pulsaras:

    Kažkaip neįkirtau, tai kur dedamas tas lašinukų-džiūvėsių malinys? Susimala į drėgną masę ir dingsta iš recepto 😉 .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *