Tai, kad aš alpėju nuo japoniškos virtuvės, žino visi mano bičiuliai ir ypač šeima:) Jei jau skrendu į Londoną, tai visuomet gramų tikslumu mano lagaminas būna prikrautas tiek, kiek leidžia avialinijos, o to pilnutuko lagamino turinys dažniausia – japoniški ingredientai. Visi ne-skysčiai keliauja į rankinį bagažą, ir eidama per patikrą mojuoju juo, kad niekas nė neįtartų, jog svorio toje tašelėje triskart tiek, kiek parašyta avialinijų taisyklėse… 

Ir kad jūs žinotumėte, kaip aš kažkurią dieną nudžiugau dalį tų ingredientų, dėl kurių iš esmės ir planuodavau savo keliones į Londoną, radau Vilniuje, Assorti parduotuvėje!! Šiaurės miestelio Assorti yra tokia lenta, ant kurios galima kreida užrašyti kokių prekių pageidauja pirkėjai, ir parduotuvėje neranda. Aš jau nežinau kiek kartų vardinau visus pagrindinius japonų virtuvės ingredientus – miso pastą, saldų ryžių vyną mirin, virimui skirtą sakę…. Nežinau, ar be manęs dar kažkas reikalavo būtent šių gėrybių, bet va prašau – visi jie jau Assorti lentynose!! Todėl dabar reikės susigalvoti kokį nors kitokį pretekstą kelionėms į Londoną:) 

Dar labiau mane nustebino Rimi!! Turėjau sau įsižnybti, kad patikėčiau, jog lentynoje matau japoniškus baklažanus!! Jie visiškai kitokios formos nei mums įprasti – pailgi ir ploni, be to saldesni nei tradiciniai. Griebiau juos nė nemąstydama, nes tikrai žinojau, kad patiekalą sugalvosiu nesunkiai. 

Japonų virtuvę perprasti nėra sunku. Joje dominuoja vos keletas maisto gaminimo technikų, o padažų sudedamosios dalys beveik nesikeičia. Įvaldžius vienus padažus, vėliau galima eksperimentuoti mėsą keičiant daržovėmis, tofu, ar grybais… Tad šis paprastas ir labai greitas vegetariškas baklažanų patiekalas – labai tinkamas japoniškos virtuvės pažinimui!

Japoniški baklažanai
Japoniškus patiekalus nėra sudėtinga paruošti, tereikia turėti keletą pagrindinių ingredientų
Baklažanai – puikus mėsos pakaitalas!

Japoniški baklažanai sojų ir imbiero padaže

4 asm.

  • 400g japoniškų baklažanų (apie 3-4 baklažanai)
  • 1 šaukštelis aliejaus
  • 1/3 stiklinės bazinio japoniško dashi sultinio*
  • 1 šaukštelis sakės
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus
  • 1/2 šaukštelio šviežios imbiero šaknies sulčių
  • 1 šaukštas sojų padažo (plius dar šiek tiek, pagal skonį, jei reikia)

Baklažanus perpjaukite pusiau išilgai. Padėkite ant pjaustymo lentos perpjauta puse į apačią ir aštriu peiliu padarykite odelėje labai neglias įstrižas įpjovas, maždaug kas 0.5cm. Jei baklažanai labai ilgi, perpjaukite juos per pusę, kad tilptų į keptuvę.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. sudėkite visus baklažanus odele į apačią ir kepkite prispausdami (geriausia pirštais, baklažanai dar nebus spėję įkaisti), kad baklažanų odelė karamelizuotųsi ir išsaugotų spalvą. Tada apverskite puseles kita puse, perpjauta puse į apačią, ir dar pakepinkite apie 1 minutę, kol suminkštės. Į keptuvę supilkite sultinį, sakę ir cukrų, ir uždengę keptuvę dangčiu bei palikę labai mažą tarpelį, pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol skysčio lieka maždaug pusė kiekio. Įpilkite imbierų sultis ir sojų padažą, ir dar patroškinkite apie minutę. Geriausia, jei šioje stadijoje nukelsite keptuvę nuo ugnies ir leisite baklažanus atvėsti šiame padaže, kad labai gerai susimaišytų visi skoniai. Prieš patiekiant juos vėl pašildykite, supjaustykite mažesniais, kąsnio dydžio gabalėliais. Patiekite su ryžiais, ir jei trūksta, pašlakstykite sojos padažu. 

*Dashi sultinį galima virti patiems, tačiau reikės turėti džiovintų jūros dumblių (kombu, arba kelp) ir  džiovintos japoniškos žuvies drožlių (katsuo-bushi). Tačiau nepamainoas daiktas yra japoniško žuvies sultinio (dashi) milteliai! Juos visuomet naudoju, kai reikia labai nedidelio kiekio sultinio. Jei neturite galimybės dashi įsigyti arba pasigaminti, pakeiskite jį vandeniu arba sultiniu, išvirtu iš šitake (shiitake) grybų. 

Recepto šaltinis: Whashoku. Recipes from tme Japanese kitchen.

Vienas komentaras apie straipsnį "Japoniški baklažanai sojų ir imbiero padaže"

  1. Nida:

    Egle, ačiū:) Man dvi virtuvės, kuriose baklažanai atsiskleidžia pačiu didžiausiu skanumu,- tai japonų ir arabų…. O šis baklažanų receptas man visada must go, kai tik ruošiu japonišką stalą. Lengva, greita, faina, kai lieka rytojui 🙂

  2. Eglė:

    Ačiū Nida – puikus receptas, naujas japoniškų baklažanų skonis, ir greitai pagaminama. Dabar vis kartosim ir mėgausimės …

  3. Nida:

    Odeta, šis receptas buvo gerokai koreguotas ir išspausdintas mano knygoje „Nidos Receptai 10 metų drauge”, tad senąjį pašalinom iš sistemos, kad neklaidintų…

  4. Odeta:

    Sveiki, Nida. Baklažanai taip puikiai keroja šitnamyje, artėja savaitgalis, ko pasekoje planavau gaminti Jūsu “Traškūs baklažanai kinietiškai saldžiarūgščiame padaže”. Nuostabus receptas. Be jo neberandu 😟 ar vis dar turite jį?

  5. Nida:

    Zita, sakės tikrai galite nusipirkti Assorti, tik ieškokite jos alkoholio skyriuje (dažnai žmonės neranda, nes ieško ten, kur padažai). O pakeisti sakės nelabai yra kuo, bes ji specifinio skonio ir aromato…. Kai kur siūlo keisti baltu vynu, bet man tas balto vyno poskonis atrodo visai netinkamas, ir nė iš tolo nepakeičia sakės skonio.

  6. Zita:

    P kas gali pakeist sakę,japonišką degtinę, kurią net ne įsivaizduoju kur Vilniuje gauti‽ Dėkui

  7. Nida:

    Ksenija, imbierą geriausia tarkuoti kuo smulkesne tarka. Taip, žinau, kad tai daržovė ir iš lengvųjų tarkavimui, nes veliasi ir plaušuojasi, bet visgi įmanoma sutarkuoti, jei šaknis šviežia, neapdžiūvusi. Aš iš Japonijos esu parsivežusi specialią tarką imbierui tarkuoti, ji labia trina nei tarkuouja, bet sultis išspausti labai paprasta. O bendrai tai imbiero šaknis labai sultinga, todėl nedaug tų tarkių prireiks sultims išspausti.

  8. Ksenija:

    Sveiki, Nida. Gal patartumete, kaip is imbiero saknies isspausti sultis? 🙂 Aciu

  9. Pingback: Kalakutiena su paprikomis: improvizacijos Japonijos tema – Nidos receptai

  10. Nida:

    Nereikia tikrai:) Aš apskritai retai kada baklažanus druska barstau….

  11. Roma:

    o ar nereikia kaip visur skelbia, tuos baklažanus druska apibarstyti ir nuvarvinti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *