Kai nėra saulės, arba nėra nuotaikos, arba šiaip iki pilnos laimės trūksta tik ko nors saldaus, smagu po ranka turėti kokį saldainį. Kadaise mano kolega, be galo mėgstantis šokoladinius saldainius „Aguona”, nusipirkdavo jų kilogramą, ir tam, kad per kartą visko nesuvalgytų, atnešdavo ir pasidėdavo mano darbo spintoje. Visų pirma tai buvo tikrai patikima saugykla (retai kada nugvelbdavau kokį saldainį jam nematant), ir pasibeldęs į mano kabineto duris, jis visuomet gaudavo „kažką saldaus”:) Turiu pasakyti, kad man dažnai užtekdavo vien žinoti, kad saldainių yra, ir paniškas noras pasiskaninti gyvenimą net neapimdavo!:)

Šiandien ruošiuosi svarbiai kviestinei vakarienei. Desertui, kurį gaminu, ir kurį patalpinsiu blog’e kiek vėliau, papuošti reikalingi toffee gabalėliai. Prisigaminau pilną dėžutę šių nuo vaikystės mielų saldainių. Panaudosiu jų gal tik penktadalį, o kitus mielai sulaižysim su arbatos puodeliu. Tad kol dar saldainių yra, ir kol mano papuošimui skirta porcija nenukeliavo į virtuvinį smulkintuvą, dalinuosi su jumis receptu.

1/2 puodelio kapotų migdolų (galima naudoti ir kitokius riešutus – lazdynų, pistacijų, graikiškus)

120g sviesto

1/2 puodelio cukraus

3 šaukštai šviesaus kukurūzų sirupo

Įkaitiname orkaitę iki 180C. Paskleidę kepimo skardoje riešutus pakepiname juos apie 10 min., kol taps auksinės spalvos. Išimame iš orkaitės ir atvėsiname.

Puode storu dugnu sumaišome sviestą, cukrų ir kukurūzų sirupą su 1 šaukštu vandens. Užverdame nuolat maišant. Maišome visąlaik, kol masė verda, nuolat nugramdydami nuo dugno prilipusią masę. Spalva pamažu tampa auksine. Toliau viriname ir intensyviai maišome. Nukeliame nuo ugnies tada, kai spalva tampa ruda (tik neperkaitinkite iki tamsios rudos spalvos!).

Nukeliame nuo ugnies. Įmaišome pakepintus riešutus. Visą masę išpilame ant patiesto pergamentinio popieriaus ir kuo ploniau paskirstome lygiu paviršiumi. Palaukiam kokią minutę ir aštriu peiliu, kol masė dar minkšta ir tąsi, supjaustome kvadratėliais. Nieko baisaus, kad kai kuriose vietose (ypač viduryje) grioveliai vėl šiek tiek užsipildys iriso mase. Palaukiame dar porą minučių ir tais pačiais grioveliais dar kartą supjaustome saldainius, kad jie galutinai atsiskirtų vienas nuo kito. Palaukiame kol visiškai atvės, ir galime smaguriauti:)

Laikome saldainius sandariai uždarytame inde sausoje ir vėsioje vietoje net dvi savaites!

 

  1. Nida:

    Gintare, sunku ką nors patarti. Šis receptas – tiksliai perrašytas iš geros konditerijos knygos, man neteko jo modifikuoti. Kaip bebūtų, irisams reikia riebalų, jei jų nedėsi, bus panašiau į karamelę… Jei pavyks ką nors gero išrasti eksperimentuojant, pasidalink ir su mumis, nes aš irgi visuomet galvoju kaip galėčiau sumažinti cukraus ir riebalų kiekį, kad taip sąžinė negriaužtų smaližiaujant:)

  2. Gintare:

    As vietoj sirupo dejau medaus dirbtinio, bet manau idejau daugiau nei 3 saukstus…noreciau pasidaryti kiek kietesnius ir netokius riebius saldainius. Ka tureciau daryt? gal maziau sviesto ir medaus o daugiau vandens?

  3. Nida:

    Vakarienė praėjo puikiai, patiekalai svečiams buvo skanūs, o pabaigoje, kai jau visi buvo pasisotinę pirmu patiekalu, sriuba, antru patiekalu ir desertu, pateikusi arbatą pasiūliau štai šių saldainukų. Atrodė, kad visų pilvai plyšta. Bet saldainiai visvien išgaravo per kelias minutes. Tai įrodymas, kokie jie gardūs! 🙂

  4. Nida:

    Ant saldumo mane dažniau trauktų, jei nuolat netreniruočiau valios:) Bet šįkart ruošiau kviestinę oficialią vakarienę, tad teko pastriksėti prie puodų kelias dienas:)

  5. Indrė:

    Manau LT keisčiau auksaspalviu sirupu (Golden syrup), jį pas mus juk lengva parduotuvėse rasti

  6. Nida:

    Ruta, ar Lietuvoje kukurūzų sirupo yra, tikrai nežinau. Pas mus jis parduodamas prekybos centro skyriuje, kuriame išdėlioti visokiausi kepimui skirti priedai – vanilija, kepimo milteliai, pabarstai ir t.t. Tačiau paieškojau google ir suradau štai tokius pasiūlymus kuo pakeisti vieną puodelį (240ml) šviesaus kukurūzų sirupo (atitinkamai reiktų persiskaičiuoti recepte nurodytiems kiekiams):

    1 puodeliu (240 ml) cukraus sirupo

    1 puodeliu (240 ml) skystos gliukozės

    1 puodeliu (240 ml) medaus

    1 puodeliu (200 gramų) granuliuoto baltojo cukraus (siūloma padidinti skysčių kiekį recepte 1/4 puodelio (60 ml))
    Manau, kad pasirinkti iš ko yra:) Sėkmės!

    Read more: http://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html#ixzz1boPU7H38

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *