Tol, kol Egipte vyko ilgai lauktas derybų tarp Izraelio ir Gazos kulminacinis momentas, mano visi namai kvepėjo indiškais prieskoniais. Tarsi žinodama, kad abiems pusėms pavyks susitarti, pagaminau tikrai šventišką patiekalą – ne vien savo išvaizda, bet ir skoniu. Gavosi tikros Paliaubos!!:) Ir nors geroms nuotraukoms padaryti nebuvo nei geros šviesos, nei laiko jos ieškoti, mielai pateikiu jums receptą ir idėją, kaip dar galima panaudoti rudens karaliumi tituluojamą moliūgą (mažą jo versiją). Šiuo atveju jis tarnauja ne tik kaip daržovė troškiniui, bet ir dubenėlis elegantiškam troškinio pateikimui.

Receptas – iš knygos „Scrumptious food for family and friends”, tos pačios mano naujosios, iš PAR. Ir vėlgi drąsinu tuos, kurie gali išsigąsti pamatę ilgą sąrašą ingredientų – nieko šiam troškiniui nereikia išskirtinio, tikrai lengvai prieinami produktai ir prieskoniai! Tačiau suplanuokite šią vakarienę kiek labiau iš anksto, kadangi troškinys keps net dvi valandas!:)

Indiškas moliūgo troškinys, pateiktas moliūgo dubenėliuose (8asm.)

8 prinokę maži moliūgai (dydžio sulig greipfrutu)

4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus

1 cinamono lazdelė

3 kardamono pumpurai, sutraiškyti

10 nedidelių džiovintų curry lapelių

1.5 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų

2 dideli svogūnai, labai smulkiai sukapoti

Nykščio didumo imbiero šaknies gabalėlis, sutarkuotas

3 česnako skiltelės, susmulkintos

1 šaukštelis druskos

600ml kokos pieno

2 šaukšteliai malto kumino

1 šaukštelis čili pipirų

1 šaukštelis maltų kalendrų

1 šaukštelis ciberžolės (turmeric, arba kurkuma)

1.5 puodeliai (375ml) vandens

2 šaukštai cintrinos sulčių

Juodieji pipirai

Orkaitę įkaitinam iki 180C.

Paruošiam moliūgus: kiekvieno viršūnę nupjauname ir pasiliekame kaip dangtelį. Iš kiekvieno moliūgo išimame sėklas. Gautą ertmę mažu aštriu peiliu arba specialiu įrankiu skabtuoti daržovėms išskabtuojam sieneles, palikdami gerą centimetrą moliūgo minkštimo. Net jei vidus nebus lygus, nesijaudinkite.

Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų. Jame pakepiname cinamoną, kardamoną, curry lapelius ir garstyčių sėklas. Kai sėklos pradeda spragsėti, suberiame svogūnus, imbierą, česnaką ir druską. Maišydami kepam ant nedidelės ugnies kelias minutes, kol svogūnas suminkštėja, tempa skaidrus, bet česnakas nespėja paruduoti. Tada supilame kokoso pieną ir suberiame visus likusius prieskonius, ir verdam ant mažos ugnies apie 10 minučių, kol skysčio lieka mažiau. Tada supilame vandenį ir citrinos sultis, dar paverdame 3 minutes. Paragaujame, jei trūksta įberiame druskos (aš dar įbėriau šiek tiek cukraus), pipirų, gal trūksta citrinos sulčių. Turėkite omenyje, kad moliūgo masė nebus kaip nors pagardinta, tad padažas turi turėti gan stiprią išraišką, įskaitant sūrumą.

Kiekvieną moliūgą padedame ant folijos lakšto. Į kiekvieno vidų pripilame padažo, paliekant apie centrimetrą iki viršaus. Uždengiame moliūgo „dangteliu”. Padažo turėtų šiek tiek likti, jį sunaudosite vėliau. Suvyniojam kiekvieną moliūgą į foliją ir statome į kepimo indą. Pašauname į orkaitę, kepame valandą laiko.

Išimame moliūgus iš orkaitės, sumažiname kaitrą iki 150C. Atvyniojame foliją, atidengiame dangtelius, į moliūgų vidų supilstom likusį padažą. Uždengiam dangtelius, bet jau neįsukam į foliją. Pašauname kepti dar valandai, kol moliūgo minkštimas bus visiškai iškepęs.

Pateikiame karštus, kunkuliuojančius, kartu su ryžiais arba/ir naan duona. Naan duonos receptą galite rasti čia.

Komentarų apie "Indiškas moliūgo troškinys pateiktas moliūgo dubenėliuose": 7

  1. Dovilė:

    Kaip skaniai atrodo, bet aš namuose vieną tokio dydžio moliūgiuką turiu;-) Iš pradžių pamaniau, kad į vidų lydyto sūrio kokio įdėjai.
    Einu ko nors greitom vakarienei pasidaryt, nes nežmoniška čia tokius skanėstus rodyt.

  2. Nida:

    Ačiū visoms, suskubusioms į pagalbą Sigai! Man kažkaip irgi atrodo, kad Lietuvoj teko matyti visokiausių formų ir dydžių moliūgų. Bet net jei ir nepasiskes rasti būtent šios rūšies, galima eksperimentuoti ir su kitomis. Gal tik kepimo laikas pasikoreguotų, jei naudotum didesnius moliūgus. O dėl skonio jūs visos teisios – nepakartojama, švelnu, kvapnu, šiek tiek aštru. Labai tiko karštos, tik ką iškeptos naan paplotėliai, su jais smagu dažyti kokosu kvepiantį padažą! Pasigaminkite savaitgaliui, tikrai patiks!:)

  3. Grita:

    Pagaliau paliaubos,galima drąsiai sakyti ramybės jums ir jūsų namams ir tegul kvepia nepakartojamais kvapais….

  4. Skaitytoja:

    As esu maciusi mazuju moliugu Eko skyriuose 😉 Paieskokite, dar praejusi savaitgali maciau.
    Nida, atrodo neraliai! O koks skonis isivaizduoju niaaaaamu niam :)) Na ir sulauk paskui pietu po tokiu irasu… 🙂
    Skaitytoja

  5. Išprotėjusi daržininkė:

    Mažų moliūgiukų dažnai būna netik turguje, bet ir didžiuosiuose PC – RIMI ir MAXIMOJE.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *